Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijā atklāts komponista Arvo Perta 85 gadu jubilejas festivāls

11. septembrī igauņu komponists Arvo Perts svinēs 85 gadu jubileju. Viņš tiek uzskatīts par dižāko mūsdienu skaņradi. Trešdien, 2. septembrī, Tallinas Svētā Jāņa baznīcā tika atklāts komponistam veltītais festivāls Arvo Perta dienas, kas turpināsies līdz skaņraža dzimšanas dienai

Festivāla kartē ir ne tikai Igaunijas galvaspilsēta, bet arī Hāpsalu, Kerdla, Rakvere, Tartu, Vīmsi, Paide, Pērnava, Rapla, Kuresāre un Viljandi. Koncertos skanēs gan Arvo Perta meistardarbi, gan mazāk zināmi sacerējumi. Dažus no tiem varēs dzirdēt jaunos aranžējumos, kuru autors ir pats komponists un citi mūziķi. Festivāla mākslinieciskais vadītājs ir Arvo Perta ilggadējais domubiedrs diriģents Tenu Kaljuste. 

Koncertos Arvo Perta skaņdarbi iesaistās dialogā ar dažādu laikmetu komponistu opusiem. Festivāla atklāšanā līdzās Arvo Perta mūzikai skanēja Ludviga van Bēthovena un Johannesa Brāmsa darbi. 3. septembra koncertā, kas notiks Arvo Perta centrā Laulasmā netālu no Tallinas, britu vijolnieki Hugo Tičati un Prija Mičela, Tallinas kamerorķestris un maestro Tenu Kaljuste interpretēs ne tikai jubilāra, bet arī viņa cienītā Bendžamina Britena mūziku. Savukārt diriģenta Jāna Eika Tulves vadītā izcilā kora Vox Clamantis programmā ir iekļauta igauņu komponistu Kirila Krēka un Helēnas Tulves kormūzika. 

Igaunijas baznīcās šis vokālais ansamblis uzstāsies arī ar vērienīgāko un slavenāko Arvo Perta kordarbu Kanon Pokajanen. Diriģents Risto Josts kopā ar Igaunijas filharmonijas kamerkori un Tallinas kamerorķestri ir sagatavojis Arvo Perta un Tenu Kervitsa mūzikas programmu. Intriģējošu igauņu klasiķa kompozīciju interpretāciju piedāvās saksofonu kvartets Raschèr no Vācijas, koncertos ansamblim pievienosies kamerkoris Collegium Musicale diriģenta Endrika Iksverava vadībā.     

Jaunajā sezonā Arvo Pertu godinās Igaunijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kā arī solisti, diriģenti, kori, kamermūzikas kolektīvi un simfoniskie orķestri visā pasaulē. Latvijā Arvo Perta mūziku šajā nedēļas nogalē varēs dzirdēt Rīgas Domā 4. septembrī un koncertzālē Cēsis 6. septembrī.

Informācija: www.arvopart.eewww.nargenfestival.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja