Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Improvizācija domāta bērniem

Ar koncertu Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā sestdien, 12. janvārī, atgriezīsies lautists Jozefs van Visems

Stīgu instruments milzīga, gareniski pārgriezta bumbiera formā – lielāks par mandolīnu – un ar deviņdesmit grādu leņķī atpakaļ atliektu grifu. Tādu pirms vairākiem gadiem festivālā Zemlika Durbē pirmo reizi redzēju rokās Jozefam van Visemam – liela auguma vīram gariem, blondiem, neķemmētiem matiem un panēsātā ādas jakā, kurš izskatījās pēc klaidoņa, kas vienkārši apsēdies uz ielas stūra un meditē, strinkšķinot savu antīko instrumentu un izvilinot no tā minimālistiskas skaņas.

 

Kafija ar Džārmušu

Šķiet, tādas varētu būt radītas arī pirms daudziem tūkstošiem gadu, jo lautai līdzīgi instrumenti bijuši sastopami jau vairāk nekā trīs tūkstošus gadu pirms mūsu ēras. Vēlāk uzzināju, ka holandiešu izcelsmes mūziķis Jozefs van Visems ir sacerējis un spēlējis mūziku slavenā amerikāņu režisora Džima Džārmuša mūsu laiku vampīrfilmā Izdzīvo tikai mīlētāji/Only Lovers Left Alive (2013) un abi sadarbojas arī muzikāli, kopš mūsu laika roka ģēnijs Džeks Vaits, kurš šajā filmā pieminēts, savukārt citā Džārmuša darbā arī piedalās (Kafija un cigaretes/Coffee and Cigarettes, 2003), uzdāvinājis režisoram vienu no savām vecajām, pagājušā gadsimta sākumā izgatavotajām ģitārām.

Kopš pirmās sastapšanās ar Latviju Zemlikā Jozefs van Visems šeit paviesojies jau vairākkārt, un 12. janvārī mūziķis no Nīderlandes atkal uzstāsies Rīgā – Ģertrūdes ielas teātrī. Pirms viņa spēlēs dziesminiece Anete Kozlovska.

 

Atpakaļ 1600. gadā

Neilgi pirms gaidāmā koncerta man izdevās ar Jozefu van Visemu sazināties – tas nemaz nav tik viegli, jo mūsdienu tehnoloģijas, šķiet, saziņai ar lautistu spītīgi pretojas. Sākotnēji notikušajā telefonsarunas ierakstā saklausīt mūziķa teikto ir gandrīz neiespējami, bet, kad sazināmies ar e-pasta starpniecību, daļa viņa atbilžu mistiskā veidā pienāk grieķu valodā.

Ar lautu Jozefs van Visems pirmo reizi sastapies 16 gadu vecumā, kad ieraudzījis to savas klasiskās ģitāras skolotājas istabā, un viņa ieintriģējusi, iedvesusi tādu kā bijīgu cieņu pret šo antīko instrumentu, jo atteikusies gan pati tam ķerties klāt, gan dot to Jozefam, tik vien kā ļāvusi lautai paredzētus skaņdarbus nospēlēt uz ģitāras.

"Kad pirmo reizi redzēju kādu spēlējam lautu, man šķita, ka tieku aizrauts kaut kur uz 1600. gadu, kad šis instruments bija populārs un skanēja tāpat kā šodien. Kopš sāku mācīties spēlēt lautu, es vairs neesmu izjutis vajadzību elektriskajai ģitārai pat pieskarties," stāsta Jozefs van Visems. Viņa pirmo lautu izgatavojis kanādiešu meistars Maikls Šreiners.

Kad klausies, kā spēlē Jozefs van Visems, rodas iespaids, ka tā ir brīva improvizācija, bet tā tas nav. "Lai sāktu komponēt, man ir nepieciešams vismaz mēnesis brīva laika no koncertiem un pilnīgs klusums. Taču es nekad neimprovizēju – improvizācija ir domāta bērniem. Kad manās rokās ir instruments, nav nekādu nejaušību – viss skan tieši tā, kā tam tajā brīdī jāskan," saka Jozefs van Visems.

 

Pietrūkst vienkāršības

Pirms pārcelšanās uz Ņujorku mūziķim Nīderlandē esot bijis savs krogs, ko viņš pārdevis. "Tā bija alternatīvā vide – industriālā mūzika, ko klausījos, un Rollins Band turpat tuvumā bija, tas mani tolaik aizrāva. Nīderlandē bija daudz skvotu, līdz valdība tos aizliedza. Šī kustība diemžēl izzuda, un es pārcēlos uz Ņujorku. Tagad mans lielākais iedvesmas avots ir garīgā mūzika, domas par cilvēka esību, pilsētas trokšņi, dabas skaņas, kā arī mākslas teorijas un reliģisku grāmatu lasīšana. Ja ir kāds brīvs brīdis, cenšos atrast grāmatas, kas izdotas pirms 1900. gada, kad viss bija citādi. Mūsdienu pasaulē cilvēki arvien mazāk kontaktējas savā starpā, viņi visu laiku skatās ekrānā un pievērš uzmanību lietām, kas viņiem nav vajadzīgas, un lieki sarežģī savu dzīvi. Mūsdienu pasaulē pietrūkst vienkāršības, kas bija agrāk," uzskata Jozefs van Visems.

Mūziķa pirmā satikšanās ar Džimu Džārmušu notikusi pavisam vienkārši – viņš piegājis Džārmušam klāt uz ielas Ņujorkā, apjautājies, vai viņš ir režisors un kādas ir viņa attiecības ar lautu. Jozefs van Visems iedevis Džimam Džārmušam savu albumu Objects in Mirror Are Closer than They Appear. Kopš tā laika viņi ir draugi, un šogad iznāks kārtējais kopā tapušais albums An Attempt to Draw Aside the Veil Ņujorkas ierakstu kompānijā Sacred Bones.

 

Jozefs van Visems

Ģertrūdes ielas teātrī 12.I plkst. 20

Biļetes ticketshop.lv EUR 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja