Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ineses Galantes paradīzes vasara

Inese Galante un viņas draugi atklāj muzikālās pasaules daudzveidību festivālā Summertime Dzintaru koncertzālē.Operdziedātāja Inese Galante jau astoto vasaru Jūrmalā pulcē savus draugus no visas pasaules un, kā allaž, ieskandina festivālu Summertime ar garīgās mūzikas prelūdiju, kas Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā ļauj baudīt viņas silto, samtaino balsi pavisam tuvu (10.

VIII, ērģelnieka Aivara Kalēja pavadījumā). Simfoniskais vēriensHermaņa Brauna fonda un festivāla Summertime vadītāja Inna Davidova šoreiz sarūpējusi trīs simfoniskos koncertus Dzintaru koncertzālē, turklāt visos spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO). Atklāšanas koncertā 12. augustā solisti būs Inese Galante un viņas draugi: Hamburgā dzīvojošais soprāns Inga Kalna, festivālam jau gadiem uzticīgā Maskavas Lielā teātra prīma mecosoprāns Irina Dolženko, kā arī pašmāju kontrtenors Sergejs Jēgers. Pirmo reizi Jūrmalā uzstāsies Lielā teātra liriski dramatiskais tenors Vsevolods Grivnovs un krievu bass Vladimirs Baikovs, kurš ir Somijas Nacionālās operas un Nīderlandes operas solists, starptautisku konkursu laureāts, Irinas Arhipovas fonda prēmijas ieguvējs un Vācijas Vāgnera biedrības stipendiāts. Koncerts dāsni ritēs trijās daļās divu diriģentu – poļu maestro Tadeuša Voicehovska un mūsu pašu Andra Veismaņa – vadībā. Inese Galante dziedās fragmentus no baroka meistara Georga Frīdriha Hendeļa operas Rinaldo, kurā viņa nesen iejutusies Buenosairesas teātrī Colon. Hendeļa barokam (arī operām Kserkss un Alčīna) būs veltīta koncerta pirmā daļa. Otrajā daļā valdīs krievu operas – Nikolaja Rimska-Korsakova Cara līgava un Pētera Čaikovska Pīķa dāma. Trešajā daļā dominēs Rietumeiropas meistardarbi: Gaetāno Doniceti Marija Stjuarte, Frančesko Čileas Adriana Lekuvrēra, Džuzepes Verdi Luīze Millere. Simfoniskā vērienā izskanēs arī festivāla beigu akords Gala Galante ar Aleksandru Viļumani pie diriģenta pults (17.VIII). Koncertā līdz ar Inesi Galanti piedalīsies amerikāņu soprāns Dženisa Diksone, ungāru trompetists Gabors Boldockis, vokālā grupa The London Quartet un citi viesi.Čārlija Čaplina melodijas Dzīvais kino un dzīvā mūzika LNSO un šādu programmu speciālista amerikāņu diriģenta un komponista Timotija Broka vadībā skanēs retrokoncertā Čaplins un mūzika (15.VIII). Mēmo filmu Lielpilsētas ugunis demonstrēs paša Čārlza Čaplina tai un arī filmai Modernie laiki komponētās mūzikas pavadījumā. Ne visi zina, ka kinoleģenda, skumjais klauns ar neveiklo gaitu, ir arī savu filmu melodiju autors. Viņa pirmā muzikālā filma Lielpilsētas ugunis vēstī divus stāstus: par Čārlija un kāda alkoholiķa miljonāra draudzību un par viņa iemīlēšanos neredzīgā puķu tirgotājā. Čārlijam izdodas dabūt naudu operācijai, taču, atguvusi redzi, meitene ar šausmām nožēlojamajā skrandainī atpazīst savu labdari. Atmiņā uz mūžu paliek kautrīgais smaids, aiz kura Čaplins cenšas slēpt sāpes un izmisumu. XX gadsimta kinomūzikas hitus un zelta klasiku savā programmā sola arī kamerorķestris I Virtuosi Italiani (14.VIII). Džezs, kastaņetes un čigāniDžeza koncerta (13.VIII) varonis šovasar būs divu Grammy laureāts saksofonists Ērnijs Votss ar savu kvartetu. Koncertā Spāņu fantāzija. Mūsdienu kastaņetes skanēs austriešu ģitārista Andreasa Marijas Germeka spēlētā Spānijas un Latīņamerikas klasiskā un flamenko mūzika, dejas ar kastaņetēm izpildīs spāņu dejotāja Belēna Kabanesa.

Visi čigānu pūtēju orķestra Fanfare Ciocarlia (16.VIII) mūziķi ir dzimuši mazā ciematiņā ar 400 iedzīvotājiem, visi ir radinieki vecumā no 22 līdz 70 gadiem un notis nepazīst, toties ir ieskaņojuši skaņu celiņus Emira Kusturicas filmām Pagrīde un Melnais kaķis, baltais kaķis.

Vakarā Krievu kamermūzikas pērles (13.VIII) skanēs Dmitrija Šostakoviča vokālie cikli. 1948. gadā sacerēto ciklu No ebreju tautas dzejas, kas tapis, komponistam reaģējot uz ebreju inteliģences vajāšanu, atskaņos Inese Galante, Irina Dolženko un Vsevolods Grivnovs. Programmā būs arī Spāņu dziesmas un Svīta ar Mikelandželo dzeju. Neparastā kamermūzikas vakarā Ceļojumu mirkļi (15.VIII) līdzās franču impresionista Kloda Debisī un amerikāņa Louela Lībermana darbiem amerikāņu vijolnieka Dāvida Liskera un pianistes Valentīnas Gotlības izpildījumā dzirdēsim Artura Maskata meistardarbu – Ingai Kalnai un kvartetam RIX radīto vokālo ciklu Venēcijas rindas. Savukārt jauno Gruzijas senās arhitektūras iedvesmoto un Hermaņa Brauna fonda pasūtīto opusu Arturs Maskats sacerējis pianistam Andrejam Osokinam.

Festivāls

Summertime – aicina Inese Galante
Dzintaru koncertzālē 10.–17.VIII
Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 4–50
www.hbf.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja