Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izdots ierakstu albums Pēteris Plakidis: Atskatīšanās

Nacionālā ierakstu kompānija Skani laidusi klajā jaunu ierakstu albumu Pēteris Plakidis: Atskatīšanās, kurā ieskaņoti izcilā latviešu komponista ievērojamākie simfoniskie opusi – Leģenda, Dziedājums, Variācijas un Atskatīšanās, informēja Skani izpildproducents Egīls Šēfers.

Albumu ierakstījis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Vasilija Sinaiska vadībā, kurš ir arī bijis pirmatskaņotājs vairākiem albumā iekļautiem darbiem 80. gados. Ierakstu sesija Lielajā ģildē notika tieši pirms gada, bet ideja par šāda albuma nepieciešamību radās jau pašos Skani pirmsākumos - 2014.gadā.

"Kad sākām darbu pie Skani kataloga, mēs mēģinājām atbildēt uz būtisku jautājumu – kas ir tās nozīmīgās latviešu klasiskās mūzikas vērtības, kuras noteikti vērts parādīt visai pasaulei. Jau toreiz LMIC vadītājai Inārai Jakubonei bija ideja, ka noteikti uzmanības vērti ir Pētera Plakida lielie simfoniskie darbi, taču ne tie, kuros viņš šķelmīgi dzen jokus un parodē citus komponistus. Nē, tie īstie, autentiskie darbi, kuru pirmsākumi meklējami senlatviešu mitoloģijā, seno modu skaņkārtās un paša komponista apbrīnojamā spējā mūzikā runāt latviski. Tagad šis daudzu gadu darbs ir vainagojies ar fantastiski skanošu ierakstu patiešām izcilā mākslinieciskā kvalitāte un man ir liels prieks, ka tas nu ir pieejams klausītājiem kā Latvijā, tā tālu pasaulē," saka Egīls Šēfers.

Albuma anotācijā muzikoloģe Ināra Jakubone raksta: "Deviņdesmitie. Latvija ir atguvusi neatkarību un visa valsts dzīve, arī kultūras jomas nu jāpārkārto atbilstoši kapitālisma un brīvā tirgus likumiem. Valsts vairs nespēj atbalstīt līdz tam spēcīgi subsidētās mākslas vienības un aktivitātes. Brūk līdzšinējās struktūras, pazūd orķestri, kameransambļi. Brīžam biedējoši tukši ir deviņdesmitie.

Biedējoši ir arī tas, ka apklust Pēteris Plakidis. Vairs neraksta. Nē, vispār jau raksta, bet tas vairs nav tas Plakidis, kādu pazinām agrāk. Kad katrs viņa opusa pirmatskaņojums bija notikums ar patiesuma svaru. Vienalga, vai tā solo vai kora dziesma, kamermūzika vai simfonisks opuss. 

Nu viņš savā mūzikā – arī simfoniskajā - vairs gandrīz tikai joko. Asprātīgi, izsmalcināti parodē savus mīļos Brāmsu, Vēberu, Rosīni. Protams, tas joprojām ir profesionāli spoži, asprātīgi  uzrakstīts. Bet nez kāpēc šķiet - vairs ne līdzvērtīgi tam agrākajam  Plakidim, kura mūzika tapa, līdz mielēm izjūtot komponista atbildību savu līdzcilvēku un savas tautas priekšā. Tam Plakidim, kurš skaņās paustajām patiesībām lika izskanēt kā liecinājumam, kā atklāsmei un mierinājumam. Pat tad, kad mūzika rit teju sēru gājiena solī, kā apzvanot. Tā, kā Atskatīšanās.

Vai tiešām Pēteris Plakidis apklusa un pēc tam krasi mainīja savu tik iezīmīgo stilu un daiļrades patosu tikai ārēju apstākļu dēļ? Domāju, ka nē.

Manuprāt, šī neatgriezeniskā stilistiskā metamorfoze notika Plakida profesionālā godīguma dēļ. Septiņdesmitajos, astoņdesmitajos gados dominējošās Plakida mūzikas estētikas un stilistikas ādere bija pati Latvija, viņa dzimtās zemes, viņa paša tautas tēls. Nu šī estētikas un stilistikas aka bija izsmelta. Izsapņotais ideāls – tautas brīvība - bija sasniegts. Bet tiražēt sevi Plakidis nedz gribēja, nedz spēja. Lai šo apgalvojumu pierādītu, būs vien jāturpina atskatīties."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja