Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izdots Sibīrijas latviešu dziesmām veltīts mūzikas albums

Izdevniecības Upe tuviem un tāliem paspārnē izdots tradīciju respektējošs un mūsdienu klausītāju uzrunājošs Sibīrijas latviešu dziesmām veltīts mūzikas albums Sibīrijas dziesmas, kas noteikti rosinās interesi un veicinās sabiedrības zināšanas par līdz šim mazāk apzinātu latviešu kultūras daļu, informēja izdevniecības pārstāvji.

Latviešu austrumu (Sibīrijas) diaspora, kas veidojusies kopš 19. gadsimta sākuma, pēdējās trīs desmitgadēs ir apzināta un pētīta, īpaši pievēršoties nemateriālajam kultūras mantojumam, tostarp dziesmu folklorai. Šo mantojuma daļu, salīdzinot ar Latviju, raksturo zināms konservatīvisms un citāda attīstība. Tēlaini sakot, te atrodamas dziesmas, kas pirms vairāk nekā gadsimta skanējušas Vidzemē, Latgalē vai Kurzemē un šobrīd tur vairs nav dzirdamas, kā arī Latvijā zināmu dziesmu nedzirdēti varianti. Šie materiāli ir zināmi atsevišķiem pētniekiem un, pateicoties CD ierakstam Sibīrijas latviešu dziesmas, arī zināmam interesentu lokam, tomēr plašākā apritē nav nonākuši.

To, ka šāda dziesmu aktualizēšana var būt rezultatīva, pierāda pirms vairākiem gadiem izdotais albums Sventājas dziesmas. Situācija līdzīga: no folkloras ekspedīciju materiāliem, kas pierakstīti latviešu apdzīvotā vietā ārpus Latvijas teritorijas – Sventājā, tika izraudzītas un ierakstītas dziesmas. Tās regulāri skanēja dažādās radiostacijās, tām deju speciālisti ir izveidojuši vairākas horeogrāfijas, un daudzas no tām šodien dzīvo "pilnasinīgu" muzikālo dzīvi. Cits piemērs ir Ai, jel manu vieglu prātu –  līdz 1991. gadam plašākai auditorijai nepazīstama tautasdziesma, kas, pateicoties grupai Jauns Mēness, šodien ir viena no zināmākajām latviešu tautasdziesmām.

No bagātīgā, Sibīrijas ciemos pierakstītā, muzikālā materiāla šajā albumā vietu ir atradušas 10 dziesmas, kuras aranžējis Māris Muktupāvels, iespēlējuši un iedziedājuši muzikālās apvienības Sventava dalībnieki – Ilga Reizniece, Gatis Gaujenieks, Mārtiņš Linde, etnovokālā stila speciālistes no grupas Saucējas un jaunas, skanīgu balsu īpašnieces Kristīnes Kareles vadībā. Dziesmā Ejiet, aitas! skan Jekaterinas Matvejevas balss, kuras senči joprojām dzīvo Sibīrijā. Albuma skaņu režisors ir mūziķis Gints Sola, kurš visās dziesmās ir iespēlējis ģitāru.

Jau šobrīd albums ir pieejams visos lielākajos mūzikas straumēšanas portālos (Spotify, Apple Music, Amazon u.c.) pasaulē.

No 1. jūnija Sibīrijas dziesmas būs nopērkamas tautas mūzikas veikalā Upe, kā arī lielākajās CD un grāmatu tirdzniecības vietās Latvijā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja