Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izskanēs LNSO kamermūzikas koncerts No Parīzes līdz Berlīnei

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ceturtdien, 15. februārī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē aicina uz kamermūzikas koncertu No Parīzes līdz Berlīnei. Koncertprogrammas centrā – Francijas un Vācijas komponistu seksteti pūšaminstrumentiem un klavierēm, informēja orķestra pārstāvji.

Teju visi no programmā iekļautajiem opusiem Latvijā skanēs pirmo reizi. Kopīgā kameransamblī koncertā vienosies LNSO mūziķi: flautiste Egija Sproģe, obojists Egils Upatnieks, klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Raimonds Gulbis, mežradznieks Māris Evelons un pianiste Evelīna Jēkabsone.

Ideja par šī LNSO kamermūzikas cikla koncerta koncepciju radās Parīzē, mūziķiem atrodoties Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerttūrē. Divu parīziešu opusiem blakus izskanēs divi Berlīnes komponistu darbi. Varbūt Berlīne var kļūt par nākamo mūziķu pieturvietu?

Pūšaminstrumentu kvintets ir īpašs ar savu neparasto skanisko dabu – katrs no ansambļa instrumentiem ir tembrāli atšķirīgs un spēj pildīt kā ansambļa, tā solista lomu, tādējādi mūzikas audumā atklājas krāsainas saspēles iespējas, savukārt klavieru partijas pievienošana sastāvam radošās idejas un skanējumu bagātina ar krāšņām faktūras iespējām.

Teodora Blūmera (1881-1964) Sekstets op. 45 pirmatskaņots 1922. gadā un veidots aizraujošā un niansētā variāciju formā. Pats komponists darbojās ne tikai kompozīcijā, bet savulaik vairākus gadus arī diriģējis Drēzdenes Radio orķestri.

Šveiciešu komponists Pauls Juons (1872-1940) studējis Berlīnes Mūzikas augstskolā, kur vēlāk strādājis par kompozīcijas profesoru, izskolojot virkni atzinīgi vērtētu skaņražu. Sekstets klavierēm un pūtēju kvintetam op. 51 ir enerģiski piesātināts darbs, kas rezultējas spirdzinošā finālā.

Franču komponistes Luīzes Farenkas (1804-1875) Sekstetā klavierēm un pūtēju kvintetam op. 40 klavieru partijā atspoguļojas arī pašas autores virtuozais pianisms.

Savukārt Fransisa Pulenka (1899-1963) Sekstets klavierēm un pūtēju kvintetam mūsdienās tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem un populārākajiem konkrētā žanra darbiem. Komponista mūziku raksturo melodijas vienkāršība, sulīgas, svaigas harmonijas, kā arī ietekme no tā laika populārās mūzikas – dažādām dejām un džeza.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja