Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Jaunās mūzikas smalkā matērija

Festivāls deciBels izaicina piedzīvot skaņu eksperimentus

Jau ceturto gadu J. Vītola Latvijas mūzikas akadēmija (JVLMA) piedāvā festivālu deciBels, kurš rosina jauno mūziķu un mūzikas radītāju sadarbību, uzmanības fokusā turot gan akadēmijā tapušos skaņurakstus, gan spilgtus laikmetīgās mūzikas autorus. Festivāls norisināsies no 13. līdz 17. martam Mūzikas akadēmijā.

"Šīgada festivālu simbolizēs un konceptuāli caurvīs Higsa bozons – matērijas smalkākās daļiņas, kas sasaucas ar vēlmi deciBelā parādīt aktuālo, nesen atklāto un iedziļināties skaņas smalkajā matērijā. Īpaši tas attiecas uz abu šī festivāla viesu, aktuālā itāļu komponista Mauro Lancas un zviedru komponista Kenta Olofsona mūziku, kuru skaņdarbi blakus latviešu jauno komponistu kamermūzikas izlasei skanēs festivāla atklāšanas koncertā JVLMA Lielajā zālē 13. marta vakarā plkst. 19," stāsta festivāla mākslinieciskais vadītājs, komponists, asociētais profesors Rolands Kronlaks, kurš pasniedz elektronisko mūziku. Interpretu vidū būs klavieru kvartets Quadra, flautiste Vita Rozēna, klarnetists Guntis Kuzma, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs, bet diriģēs Normunds Šnē.

14. marta vakara pasākums ar nosaukumu Dialogue de l’ombre double iecerēts kā cieņas apliecinājums 2016. gada janvārī aizsaulē aizgājušajam ievērojamajam franču komponistam, diriģentam un mūzikas dzīves veidotājam Pjēram Bulēzam. Koncertā  skanēs divi darbi solo instrumentiem un elektronikai, kā arī komponista jaunībā tapusī Sonatīne flautai un klavierēm. Muzicēs Guntis Kuzma un JVLMA maģistrantes Eleonora Pīrāga (vijole), Alisa Klimanska (flauta) un Elīna Gaile (klavieres). Par Bulēza personību stāstīs muzikoloģe Baiba Kurpniece.

Ko ir iespējams pierakstīt, un kas paliek interpreta kontrolē? Kādēļ stundām ilgi notēt to, ko prasmīgs improvizators spēj izdarīt spontāni un nepiespiesti? Atbildes meklējamas Danas Indānes (balss), Tobiasa Ilingvorta (balss, klavieres) un Agnijas Ābramas (flauta) sadarbības projektā ar jaunajiem komponistiem Mind/Alea/Flow JVLMA Akmens zālē 15. martā. Uzstāsies arī festivāla viešņa, igauņu komponiste un arfiste Līsa Vira.

Šīgada festivāla rezidējošais kolektīvs Latvijas Radio koris JVLMA Lielajā zālē 16. martā koncertā Radio Tunes diriģenta Kaspara Putniņa vadībā dziedās Armanda Aleksandravičus, Margaritas Gapčenko, Annas Ķirses, Alises Rancānes, Krista Auznieka un Mārtiņa Viļuma opusus.

Festivāla noslēgumā 17. martā turpat plkst. 18 izskanēs par deciBela firmas zīmi kļuvušais etnodžeza koncerts Ethno+Jazz Vol.4, kura saturu veido JVLMA Etnomuzikoloģijas un Džeza mūzikas studenti un pedagogi. Eksperimentos iesaistījies arī norvēģu pianists Jans Gunars Hofs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja