Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Jūlija sākumā norisināsies festivāls Rīgas ritmi

Līdz ar preses konferenci, kas notika 8. jūnijā viesnīcas -Radisson Blu Latvija augšstāvā, tika iezīmēts brīdis, kad jau pēc mēneša Rīgu pieskandinās ne tikai Dziesmu svētki, bet arī improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls Rīgas ritmi.

Tas norisināsies jau 23. reizi un kopš 2001. gada nav izlaists ne reizi, pat neskatoties uz pandēmijas laiku.

"Ir tāds teiciens, ka vislabākā medicīna ir laba mūzika," šo faktu preses konferencē smaidot komentēja festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. "Varbūt pat pateicoties festivālam Rīgas ritmi mums izdevās vieglāk pārkāpt pāri pandēmijai. Festivāla tradīcija tiek turpināta, jo labi apzināmies, ka apstāties nedrīkst."

No 5. līdz 8. jūlijam notiekošā festivāla centrālais notikums būs Maestro Raimonda Paula un kamerorķestra Sinfonietta Rīga kopkoncerts Rīgas Doma dārzā. "Gan estētiski, gan arī akustiski un mākslinieciski ļoti patīkamā vietā," uzsvēra Briežkalns. "Šis koncerts būs Maestro jaunā projekta Dziesmas bez vārdiem prezentācija. Tā ir britu komponista un aranžētāja Kaluma Eu (Callum Au) aranžēta 12 skaņdarbu programma, un mūsu skatījumā tas ir ļoti vērtīgs un vēsturē paliekošs projekts, kas tiks izdots arī kompaktdiskā un vinila platē. Tas mūsu festivālam ir liels notikums, un šis projekts mums ir prasījis pusotru gadu."

Briežkalns arī uzsvēra meistarklašu nozīmīgumu festivāla programmā. Šoreiz festivāla galveno viesu – kubiešu dziedātājas un vijolnieces Jilianas Kanjizaresas (Yilian Cañizares), franču-itāļu ģitārista, mutes harmoniku spēlētāja un dziedātāja Čārlza Pasi (Charles Pasi) un flamenko ģitārista Jākoba Gurēviča (Jacob Gurevitsch) – pasniegtās meistarklases Latvijas Radio 1. studijā būs bezmaksas, bet to dalībnieki saņems ielūgumus uz vakara koncertiem.

Visbeidzot Māris Briežkalns uzsvēra arī to, ka festivāls notiek ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos, un jau ir zināmi vairāki mākslinieki, kuri Rīgā uzstāsies Rīgas ritmu rudens sesijās. Atliek vien sekot informācijai festivāla mājas lapā rigasritmi.lv un tā sociālo tīklu profilos.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola izteica pateicību Mārim Briežkalnam, Diānai Briežkalnei un pārējai festivāla rīkotāju komandai par neatlaidīgo darbu jau 23 gadu garumā. "Festivāla rīkotāju sirds degsme daudzina Rīgas vārdu gan Latvijā, gan ārpus tās," viņa teica. "Un man ir prieks, ka, domes vadības paaudzēm mainoties, Rīgas ritmu vērtība tiek saglabāta, tādēļ izsaku gandarījumu arī no savas puses par to, ka Rīgas dome visus šos gadus festivālu ir atbalstījusi. Gandarījums ir arī par jau vairākkārt festivālam piešķirto Eiropas festivālu asociācijas kvalitātes zīmi, kas ļauj Rīgas ritmiem tapt pamanītākiem arī citu valstu interesentiem. Vēlreiz izsaku pateicību festivāla komandai un novēlu, lai džeza ritmi ieskanas Dziesmu svētku dunā!"

"Man visādā ziņā ir prieks runāt par to, kā pie mums attīstās instrumentālā mūzika," savā uzrunā preses konferencē uzsvēra Maestro Raimonds Pauls. "Mums ir izaugusi vesela lielisku jauno mūziķu paaudze. Un tieši pa džeza līniju. Gan saksofonisti, gan sitaminstrumentālisti un vēl citi."

"Kas attiecas uz programmu, kurā es piedalos, tā vairāk ir demonstrācija tam, ko var izdarīt ar labu aranžētāju, kas pats atlasa gatavās melodijas un pielāgo tās stīgu orķestra skanējumam," turpināja Pauls. "Visa pamatā šoreiz ir tieši vijoļu skanējums. Klavierēm tur nav daudz, kur izspēlēties, tad nu es tur sēžu un varu to visu izdarīt arī ar vienu pirkstu, jo ir jānospēlē tieši melodijas, nevis jārāda kaut kāda sava virtuozitāte. To pie mums var rādīt jau pietiekami daudzi jaunie pianisti, kuri cītīgi trenējas un ir sasnieguši ļoti labu līmeni. Viņiem vēl tikai jāiemācās ne tikai labi spēlēt, bet sevi arī pārdot, atrast kontaktu ar publiku."

No neizbēgamā humora Raimonds Pauls savas uzrunas nobeigumā atgriezās pie nopietnības, sakot īpaši lielu paldies diriģentam Normundam Šnē un orķestra mūziķiem, jo jaunās programmas ieraksts esot bijis sarežģīts un bijis īpaši patīkami skatīties, ka vijolnieki tik tiešām spēlē ar lielu atdevi, kas pie mums gadoties ļoti reti.

Ja koncerti Rīgas Doma dārzā norisināsies 6. un 7. jūlijā, tad mākslas centrs Noass AB dambī ar festivāla koncertiem gaidīs ciemos 7. un 8. jūlijā, kad tur darbosies Jersika Stage. Izdevniecības Jersika Records vadītājs Mareks Ameriks teica, ka abās dienās pirms koncertiem būs iespēja noskatīties arī dokumentālo filmu par pirmo džeza festivālu Latvijā 1962. gadā, kā arī paklausīties viņa paša spēlētus DJ setus.

Jersika Records festivālā Rīgas ritmi piedalās jau trešo gadu un šoreiz augstvērtīgas lokālās mūzikas cienītājiem piedāvās Kārļa Auziņa trio uzstāšanos, kam pirmajā Jersika Stage koncertvakarā sekos ballīte kopā ar vibrofonistu Miķeli Dzenušku un viņa grupu Uzvaras bulvāris, kuras reperturārs salonīgākā skanējumā tika piedāvāts arī preses konferences apmeklētājiem.

Savukārt otrajā dienā Jersika Stage uzstāsies neparasts projekts M.A.S.A. taustiņinstrumentālista Rūdolfa Macata vadībā, pievienojoties domubiedriem – Kārlim Auziņam, Elīnai Silovai un Ivaram Arutjunjanam. “Tas būs improvizēts muzikālais ceļojums ar sintezatoriem, balss efektiem, saksofonu un bungām,” šo programmu raksturoja Mareks Ameriks.

Savukārt Jersika Stage programmu noslēgs Tallinā dzīvojošā amerikāņu trompetista Džeisona Hantera (Jason Hunter) projekts Baltic Quartet, kas pirms diviem gadiem ierakstīja albumu, piedaloties arī mūsu pašu Hammond ērģeļu spēlētājam Atim Andersonam un lietuviešu bundziniekam Augustam Baronas. Festivālā Augusta vietā bungas gan visticamāk uzspēlēs Kaspars Kurdeko, taču šā gada rudenī klajā nākošās plates ImagiNation programma tiks godam prezentēta šā vai tā.

Festivāla trešā skatuve visu tā norises laiku darbosies viesnīcas Radisson Blu Latvija pirmā stāva bārā, kur bez ieejas maksas būs iespējams baudīt gan labu džeza skanējumu, gan atsvaidzinošu vēsumu pēc karstas vasaras dienas. "Mēs ļoti priecājamies, ka esam daļa no šī festivāla, jo šis ir festivāls ar bagātīgām tradīcijām," preses konferencē teica Radisson Blu Latvija pārdošanas un mārketinga direktors Jānis Priede. "Par šādiem festivāliem ir jārunā un ar tiem ir jālepojas, jo tie nes Latvijas vārdu arī ārpus valsts, piesaista tūristus un pilsētas apmeklētājus."

Aizsākās festivāla sadarbība ar viesnīcu pērn pavasarī džeza izpildītāju konkursa Riga Jazz Stage laikā un, spriežot pēc dzirdētā, varētu turpināties vēl ilgi. Uz Riga Jazz Lounge skatuves notiks festivāla oficiālie jam session, taču pirms tiem būs izbaudāmi arī koncerti, ko šoreiz sniegs šarmantas dziedātājas – Monta Tupčijenko, Santa Šillere un Riga Jazz Stage 2022 uzvarētāja Luīze Balkvila (Louise Balkwill) no Lielbritānijas.

Rīgas Doma dārzā un mākslas centrā Noass iecerēto festivāla koncertu biļetes vēl nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja