Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jums nevajadzēs apzinātības lietotni. Džārviss Kokers izdevis albumu ar savu jauno grupu

Ierakstu kompānija Rough Trade Records laidusi klajā britpopa grupas Pulp līdera Džārvisa Kokera jaunās apvienības Jarv Is… debijas albumu Beyond the Pale

Līdzās kolektīviem Blur, Oasis un Suede grupa Pulp 90. gados noteica britu mūzikas skanējumu un estētiku, un Džārviss Kokers bija viens no spilgtākajiem šā kultūras laikmeta simboliem. Pulp sastāvā viņš svinēja proletāriskumu, seksualitāti, izsmalcinātību, neatkarību un gatavību ballēties līdz pēdējam elpas vilcienam.  

Pulp nespēlē koncertos kopš 2012. gada, taču piecdesmit sešus gadus vecais Džārviss Kokers, jau būdams leģendas statusā, nesteidzīgi īsteno fascinējošus projektus, kuros savienojas mūzika, literatūra un vizuālā māksla (viņš ir Londonas Svētā Mārtina mākslas skolas absolvents). Viņa diskogrāfijā ir divi soloalbumi (2006, 2009) un duetā ar ekscentrisko kanādiešu pianistu un dziesminieku Čilliju Gonsalesu tapusī plate Room 29 (2017), ko izdevusi prestižākā klasiskās mūzikas ierakstu kompānija Deutsche Grammophon

Pēdējos gados Džārviss Kokers ir vadījis raidījumu BBC radio, režisējis videoklipus, strādājis par aktieri, kā arī par redaktoru izdevniecībā Faber & Faber. Karantīnas laikā viņš iepriecināja fanus gan ar pasaku lasīšanu svētdienu vakaros, gan ar diskotēku rīkošanu sociālajā tīklā Instagram. Viņam pašam vienmēr ir paticis dejot klubos, un viņš allaž ir ticējis mūzikas spējai transformēt klausītāju. Mūzika mūs pārceļ citā realitātē, un pēc tam mēs atgriežamies pasaulē iedvesmoti un atsvaidzināti. "Tagad visi izmanto apzinātības lietotnes. Es ieteiktu cilvēkiem doties padejot divas stundas – jūsu prāts attīrīsies, un ķermenis būs labi pavingrojis. Jums nevajadzēs apzinātības lietotni," intervijā žurnālam Rolling Stone saka Džārviss Kokers. 

Viņš ir erudīts populārās mūzikas vēstures pazinējs un neslēpj, ka kopā ar Pulp ir centies sacerēt hitus. Drīzumā iznāks Džārvisa Kokera uzrakstītais radošuma ceļvedis Grāmata ir dziesma/The Book Is a Song par dziesmu komponēšanas mākslu. "Dziesma ir piedzīvojums, kurā cilvēks dodas pats ar sevi," apgalvo mūziķis.

Džārvisa Kokera jaunā ansambļa Jarv Is… albumā Beyond the Pale ir iekļautas septiņas poētiski ekscentriskas kompozīcijas, un viņš uzskata, ka vairāk nevajag. "Ir daudz labu albumu, kuros ir septiņas dziesmas, piemēram, The Stooges platē Fun House un Steely Dan ierakstā Aja," sarunā ar laikrakstu The New York Times skaidro Džārviss Kokers. Albuma ideja viņam joprojām ir svarīga, un izdot mūziku tikai digitālajā formātā viņš negrasās: "Tāpat es nekad neteiktu: "Mēs gatavojam jaunu kompaktdisku." Es uzskatu, ka vinila plate ir ideāls mūzikas izdošanas formāts. Katra plates puse – astoņpadsmit divdesmit minūšu – nodrošina perfektu skanējuma ilgumu. Kompaktdisks, kurā ir piecpadsmit sešpadsmit dziesmu, prasa pārāk daudz laika. Paies puse dienas, kamēr jūs to klausīsieties." Albuma Beyond the Pale noklausīšanās aizņems četrdesmit minūšu.  

Kolektīvu Jarv Is… Džārviss Kokers ir izveidojis, lai sniegtu koncertu grupas Sigur Rós rīkotajā festivālā Islandē 2017. gada nogalē. Apvienības dziesmas, kuras ir apkopotas albumā Beyond the Pale, ir tapušas uz skatuves turnejas gaitā: mākslinieki nolēma ierakstīt savus koncertus nelielos klubos, lai sekotu līdzi tam, kā mainās un attīstās muzikālais materiāls. Pēc tam tas tika papildināts ierakstu studijā, taču dziesmās ir jūtama koncertpieredzes enerģija. Komandā Jarv Is… ir britu mūziķi, kuri ir spēlējuši post-punk, džezu, eksperimentālo roku, elektronisko un fankmūziku. Džārviss Kokers dzied par kaisli, dvēseles nemieru, politiku, dejošanu, mūsdienu neirozēm un apsēstībām.  

Novembrī Jarv Is… sniegs koncertus Lielbritānijā. 

Informācija: www.jarviscocker.net, www.roughtraderecords.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja