Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kamerorķestris Sinfonia Concertante atklās sezonu ar diviem pirmatskaņojumiem

Svētdienas, 29. septembrī plkst. 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē kamerorķestris Sinfonia Concertante diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atklās septiņpadsmito sezonu, koncertprogrammā iekļaujot divus latviešu autoru darbu pirmatskaņojumus, informēja orķestra pārstāve Jana Lāce.

Turpinot lielisko sadarbību ar Edgaru Mākenu, sezonas atklāšanas koncertā orķestris atskaņos jaundarbu Uvertīra stīgu orķestrim, kas būs jau otrais šī komponista skaņdarbs orķestra repertuārā. Otrs pirmatskaņojums pieder autoram, kura daiļrade ir neatņemama un oriģināla latviešu mūzikas ainavas sastāvdaļa un kurš vienlīdz labi jūtas kā akadēmiskās, tā arī vieglās mūzikas žanrā – tā būs Alvila Altmaņa Kamersimfonija.

Kā katrā Sinfonia Concertante koncertā, arī šoreiz piedalīties aicināti izcili solisti – tie ir vijolniece Agnese Kanniņa, kas klausītājiem pazīstama kā kamerorķestra Sinfonietta Rīga un senās mūzikas orķestra Collegium Musicum Riga dalībniece, un ģitārists Kaspars Zemītis. Abi orķestra priekšā nav redzami bieži, tādēļ arī skaņdarbi, ko mūziķi izvēlējušies atskaņot kopā ar Sinfonia Concertante - Antonio Vivaldi Koncerts Do mažorā un Johana Georga Pizendela Vijolkoncerts Fa mažorā - atlasīti īpaši rūpīgi.

“Šis Vivaldi koncerts ir ļoti maz atskaņots. Ģitārai to pārlicis Z.Bērendts no Vivaldi trio sonātes, un tomēr tas lieliski parāda Vivaldi mūzikas vieglumu un eleganci. Savukārt mans skaņdarbs Vētra klusumā ir kļuvis par manu muzikālo vizītkarti, un priecājos par katru iespēju atskaņot to ar orķestri,” savu skaņdarbu izvēli raksturo Kaspars Zemītis.

18. gs. pirmajā pusē Drēzdenē mītošais izcilais vijolnieks - virtuozs Johans Georgs Pizendels Latvijā ir skanējis nepelnīti maz. Komponists savas dzīves laikā ticies gan ar Johanu Sebastianu Bahu, gan Georgu Fridrihu Telemani un Venēcijā ar Antonio Vivaldi, kurš viņam veltījis vairākus vijolei rakstītus, ļoti virtuozus darbus. “Tādējādi mana izvēle krita par labu vienam no desmit viņa koncertiem vijolei. Šis ir concerto da camera, jeb salonmuzicēšanai rakstīts skaņdarbs ar negaidītiem, iepriekš neparedzamiem pavērsieniem un interesantām harmoniju maiņām. Neskatoties uz "skaļo" koncerta nosaukumu, tas ir smalkas kamermuzicēšanas paraugs,” stāsta vijolniece Agnese Kanniņa.

Koncerts notiek sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Koncertā ieeja brīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja