Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Karalis Līrs zaudē prātu nežēlības ainavā Zalcburgā

Zalcburgas festivālu, kas notika no 21. jūlija līdz 30. augustam, šogad apmeklēja 261 500 skatītāju no 79 valstīm

Biļešu tirdzniecības ieņēmumi sasniedza 29,9 miljonus eiro (kopējais festivāla budžets – 61,69 miljoni eiro), tika pārdoti 97% no visām piedāvātajām biļetēm uz koncertiem, operas un teātra izrādēm. Šā gada programmu veidoja 195 pasākumi, biļetes maksāja no pieciem līdz 450 eiro.

Zalcburgas festivāla mākslinieciskā vadītāja gaitas šogad sācis slavenais austriešu pianists un impresārijs Markuss Hinterheizers, kurš izveidojis pārliecinošu un spēcīgu programmu. Tās galvenās tēmas šogad bija vara, eksistences jautājumi un nāves klātbūtne, kā arī mākslas un sabiedrības dzīves mijiedarbība. Tas viss atspoguļojās piecos operas jauniestudējumos, kuri Zalcburgā tradicionāli piesaista vislielāko uzmanību.

Operas programmu atklāja Volfganga Amadeja Mocarta Tita žēlsirdība, turpināja Dmitrija Šostakoviča Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, Džuzepes Verdi Aīda un Albāna Berga Voceks. Pirmizrāžu parādi noslēdza mūsdienu vācu klasiķa Ariberta Reimaņa operas Līrs jauniestudējums, kuru veidojuši austriešu diriģents Francis Velzers-Mests un austrāliešu režisors Saimons Stouns. Izrāde, kurā spēlēja Vīnes filharmonijas orķestris un dziedāja augstākās raudzes solisti, kļuvusi par festivāla sensāciju.

33 gadus vecais Saimons Stouns ir viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes režisoriem, viņš strādā drāmas teātrī un kino. Guvis atzinību ar dziļām, novatoriskām Čehova un Ibsena lugu interpretācijām. Muzikālajā teātrī spoži debitējis ar Ēriha Volfganga Korngolda operas Mirusī pilsēta iestudējumu Bāzelē. Izrāde Līrs Zalcburgā ir vēl viena virsotne Saimona Stouna biogrāfijā – laikmetīga, dinamiska, psiholoģiski asa un satricinoša, Ariberta Reimaņa nemierīgās mūzikas garam atbilstoša un perfekti noformēta. Karali Līru ar šekspīrisku vērienu un dramatismu atveido izcilais kanādiešu basbaritons Džeralds Finlijs. Jāpiebilst, ka šo operu Ariberts Reimanis sacerējis pēc leģendārā baritona Dītriha Fišera-Dīskava aicinājuma (viņš dziedāja galveno lomu operas pasaules pirmizrādē 1978. gadā Minhenē).

Līra meitu lomās iejutušies trīs spilgti vācu soprāni: Evelīna Herliciusa (Gonerila), Gunbrita Barkmina (Regana) un Anna Prohaska (Kordēlija). Režisors uzsver, ka Ariberta Reimaņa partitūrā ir jūtams vājprāts, kura bieži pietrūkst Šekspīra traģēdijas interpretācijās. Saimons Stouns uzskata Karali Līru par nihilistiskāko stāstu literatūras vēsturē – titulvaronis zaudē visu, viņa draugi zaudē visu, no zemes virsmas tiek izdzēstas pēdējās dzīvības pazīmes.

Ariberta Reimaņa mūzika ļauj sajust visas šausmas, taču tajā ir saklausāma arī cerība. "Cerības uzliesmojumi padara situāciju vēl sāpīgāku, jo brīžiem šķiet, ka zaudēt cerību būtu vieglāk," saka Saimons Stouns. Viņa uzburtajā nežēlības ainavā mēs redzam nebeidzamas puķu dobes un asinis, titulvaroņa halucinācijas un mikipeli – karaļa Līra prāts to visu nespēj izturēt. Ariberta Reimaņa Līrs Saimona Stouna režijā ir viena no šokējošākajām un skaistākajām operas izrādēm, kura nu jau ir ierakstīta Zalcburgas festivāla 98 gadus ilgajā vēsturē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja