Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kinoteātrī Splendid PalaceLa Scala sezonas atklāšanas izrāde ar Annu Ņetrebko

Ceturtdien, 7. decembrī, svinīgi tiks atklāta Eiropas slavenākā operteātra – Milānas Teatro alla Scala (jeb vienkārši La Scala) – jaunā sezona: publikai tiks piedāvāta Umberto Džordāno operas Andrē Šenjē pirmizrāde. Tiešraidē plkst. 19 to varēs vērot uz Rīgas kinoteātra Splendid Palace lielā ekrāna.

Saskaņā ar tradīciju La Scala sezona sākas Milānas patrona Svētā Ambrozija dienā 7. decembrī. Šis ir gada prestižākais notikums Itālijas saviesīgajā dzīvē. Pērn La Scala sezona tika atklāta ar režisora Alvja Hermaņa veidoto Džakomo Pučīni Madama Butterfly jauniestudējumu.

Šoreiz skanēs Andrē Šenjē, kas atgriežas La Scala repertuārā pēc 32 gadu prombūtnes. Izrāde, kuras darbība risinās Lielās franču revolūcijas laikā, būs vēsturiski krāšņa un tradicionāla, bez laikmetīgām ekstravagancēm, kuras varētu kaitināt La Scala konservatīvo publiku. Jauniestudējumu veidojuši La Scala galvenais diriģents Rikardo Šaijī un režisors Mario Martone.

Andrē Šenjē ir populārākais Umberto Džordāno darbs un viena no spilgtākajām verisma operām. Tās pamatā ir franču dzejnieka Andrē Šenjē biogrāfija, 32 gadu vecumā viņš tika sodīts ar nāvi. Operas pirmizrāde notika La Scala 1896. gada 28. martā.

Galvenajās lomās jauniestudējumā mirdzēs zvaigžņu pāris – azerbaidžāņu tenors Jusifs Eivazovs (Andrē Šenjē) un viņa dzīvesbiedre krievu soprāns Anna Ņetrebko (Madlēna de Kuaņī). Viņiem līdzās būs izcilais itāļu baritons Luka Salsi (Šarls Žerārs). Lai kliedētu jebkādus aizspriedumus par titullomas atveidotāja izvēli, diriģents Rikardo Šaijī pirmizrādes priekšvakarā paziņojis: "Jusifs Eivazovs ir tikpat labs dziedātājs kā Anna Ņetrebko."

Jusifs Eivazovs spilgti izpaužas dramatiskajā repertuārā, viņš regulāri uzstājas ar Annu Ņetrebko gan operizrādēs, gan koncertos. Andrē Šenjē lomu tenors jau ir dziedājis, taču šī būs viņa debija La Scala. Savukārt Anna Ņetrebko pirmo reizi atveidos Šenjē mīļoto Madlēnu. "Šī ir mazākā loma manā repertuārā, kas pēdējos gados kļuvis arvien smagāks un dramatiskāks," saka Anna Ņetrebko. "Šī ir skaista loma, kas man ļauj atpūsties. Patīkami dziedāt mūziku, kas ir pieklusināta," viņa piebilst. Madlēna izpilda vienu no slavenākajām operas Andrē Šenjē ārijām – La mamma morta. Šis būs trešais La Scala sezonas atklāšanas jauniestudējums Annas Ņetrebko karjerā – pēc Volfganga Amadeja Mocarta Dona Žuana (2011) un Džuzepes Verdi Žannas d’Arkas (2015).

Andrē Šenjē pirmizrāde La Scala būs veltīta leģendārā diriģenta Viktora de Sabatas 50. nāves gadadienai. Opera Andrē Šenjē netiek iestudēta bieži; pēdējos gados tā atgriezusies Eiropas teātru repertuārā, lielā mērā pateicoties tenoram Jonasam Kaufmanim. Maestro Rikardo Šaijī uzsver, ka šis Umberto Džordāno darbs ir uzskatāms ne tikai par itāļu reālisma šedevru, bet arī sabiedriskās spriedzes spoguli un XX gadsimta mūzikas prelūdiju. Diriģents vērsies ar lūgumu pie klausītājiem neaplaudēt pēc ārijām, lai neizjauktu operas dramaturģisko ritmu un netraucētu mūzikas plūdumam.

Andrē Šenjē Milānā skanēs līdz 2018. gada 5. janvārim, biļetes ir pieejamas uz visām izrādēm (tiesa, palikušas tikai dārgākās – EUR 300; uz 7. decembra izrādi – EUR 3000). Biļetes uz operas tiešraidi kinoteātrī Splendid Palace maksā EUR 20–23.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja