Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Klajā nācis latviešu gadskārtu dziesmu CD Gadapkārti

Izdevniecība Upe tuviem un tāliem, pateicoties VKKF atbalstam, laidusi pasaulē latviešu gadskārtu dziesmu albumu CD formātā Gadapkārti, informē apgāda vadītāja Iveta Mielava."...Rudenī rudzi, mieži kuļami, klētī glabājami.Rutki, rācenīši raujami, rokami, pagrabā liekami.Kas Jumīti noķēris, tam laime.

Kam raža zem jumta, tam apjumības, apkūlības, un ceļš uz tirgu Miķeļdienā! Pēc tās – klusais laiks, kad miglas vāli veļas un veļi nāk ciemoties. Gariņi, gari, vakari gari. Tad jāmin mīklas, jāklausās teikas un jādzied par Garo pupu.Tad jau atkal Mārtiņš rībina, pārlaiž bites pār Daugaviņu, un – ziemai vārti vaļā. Maskošanās, kas sākusies Mārtiņos, turpināsies līdz Meteņiem. Visu ziemu. Arī Ziemassvētkos, kad vilks ķer kazu, pelīte zog zirņus, un čigāni ceļo no mājas uz māju.

Bet Saule pagriežas un dod atkal savu meitu šai zemē. Gads rit apaļš, un tā ritenī var ieritēt dažādos laikos," tā albuma ievadvārdos saka projekta autore Ilga Reizniece. Viņa ir pārliecināta, ka maziem bērniem jādzied viņiem piemērotas dziesmas: "Mūsu nodoms bija – ierakstīt tādas tautasdziesmas, kas bērniem palīdzētu uztvert gada ritmisko gaitu un ar to saistītos notikumus mūsu dzīvē. Gadskārtu rituma sajūta palīdz sakārtot paša cilvēka dzīves ritmu, un ir labi, ja to var iemācīties jau mazotnē."

Dziesmas iedziedājuši bērni no četru līdz četrpadsmit gadu vecumam, bet instrumentālo pavadījumu uz daudz un dažādiem instrumentiem iespēlējuši Iļģu dalībnieki. Pavadījumi albumā skan arī atsevišķi, lai tos varētu izmantot, piemēram, bērnudārzos. Nav noslēpums, ka visbiežāk muzikālās audzinātājas svētku pasākumos lieto sintezatorus vai klavieres, un tas nav labākais pavadījums tradicionālajām tautasdziesmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja