Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Klasiķi un viņu devuma iedvesmotie. Festivālā Vīnes klasika – nedzirdēti viesi un mūsu izcilības

Festivālu Vīnes klasika, ko rīko VSIA Latvijas koncerti, 18. februārī Lielajā ģildē (plkst. 19) atklās orķestris Sinfonietta Rīga, izcilā krievu čelliste Anastasija Kobekina un portugāļu viesdiriģents Dinišs Souza. Festivālā līdz 5. martam skanēs dažādu Vīnes klasiķu un viņu iedvesmota mūzika.

Zuduša meistardarba atdzimšana, kāda mīlestības vēstule un dzirkstošs mocartiskums piesātinās kamerorķestra Sinfonietta Rīga un jaunās, neparasti apdāvinātās krievu čellistes Anastasijas Kobekinas saspēli. Diniša Souzas vadībā Sinfonietta Rīga atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta 39. simfoniju, bet Jaunās Vīnes skolas pārstāvja Albana Berga dzīves slēptākās lappuses atklāsies XX gs. sākumā tapušajās Liriskajās svītās.

Izcilās krievu čellistes, britu nacionālās raidorganizācijas BBC 3 programmas BBC New Generation Artist mākslinieces Anastasijas Kobekinas vārds pirmo reizi plaši izskanēja saistībā ar 2008. gada Eirovīzijas konkursa finālu, savukārt 2019. gadā viņa kļuva par Pētera Čaikovska Starptautiskā čellistu konkursa finālisti. Atklājums klausītājiem būs arī Roberta Šūmaņa aizmirstais meistardarbs – čellkoncerts, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja tikai pēc komponista nāves. Domājot par Šūmani, iztēlojamies klavieres, taču tieši čells bija pirmais instruments, ko viņš bērnībā apguvis. Arī pēc labās rokas traumas viņš prātojis, vai neatgriezties pie čella.

Mazajā ģildē 19. februārī programmā Mocarts un Mocarta iedvesmotie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertmeistars, vijolnieks Georgs Sarkisjans kopā ar čellisti Gunu Šnē un pianisti Agnesi Egliņu atskaņos Ludviga van Bēthovena Variācijas par Mocarta operu tēmām, Arvo Perta Mocarta Adagio, Valentīna Silvestrova Vēstnesi un paša Mocarta klavieru trio solmažorā.

Solokoncertā Dzintaru koncertzālē 25. februārī Lielās mūzikas balvas laureāts, pianists Daumants Liepiņš spēlēs Franča Šūberta sonātes un Ludviga van Bēthovena 32 variācijas dominorā. Mazajā ģildē 26. februārī ar Bēthovenam un Šūbertam veltītu programmu uzstāsies festivāla īpašie viesi Alban Berg Ensemble (Austrija), kurā spēlē arī latviešu čelliste Marta Sudraba. Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 4. martā V. A. Mocarta Rekviēmu diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izpildīs Latvijas Radio koris un Sinfonietta Rīga kopā ar soprānu Guntu Gelgoti, mecosoprānu Ievu Paršu, tenoru Jāni Kurševu un basu Paulu Putniņu. Festivālu 5. martā noslēgs Vīnes Zelta laikmeta dziesmas un operešu melodijas, ko operas solisti Marlēna Keine un Rinalds Kandalincevs atskaņos kopā ar čellisti Ievu Upatnieci, klarnetistu Mārtiņu Circeni un pianisti Agnesi Egliņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja