Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Klausies un apraudies. Grupa ABBA nekad nav bijusi populārāka kā tagad

Tas ir iespējams tikai reizi četrdesmit gados. Šodien, 5. novembrī, visa pasaule klausās grupas ABBA jauno albumu Voyage

Visvairāk gaidītā atgriešanās popmūzikas vēsturē – pēc četrdesmit gadu pauzes zviedru kvartets ABBA ir sagatavojis revolucionāru koncertšovu un ierakstījis jaunu studijas albumu. Ja nebūtu šova, nebūtu arī albuma – projekti ir savstarpēji saistīti. Albums Voyage, kurā ir desmit dziesmu, iznāks rīt, 5 novembrī. Šova pirmizrāde tam speciāli uzbūvētajā ABBA Arena Londonas austrumos notiks nākamā gada 27. maijā. Uz skatuves desmit mūziķu pavadījumā uzstāsies Agnētas, Anni Frīdas, Bennija un Bjērna digitālie avatāri jeb Abbatars. Citu variantu mākslinieki nemaz nav izskatījuši – viņiem uzreiz ir bijis skaidrs, ka būs iespējami jebkāda formāta koncerti, ja tikai viņi paši tajos piedalīsies neklātienē.

Popkultūras kanons

Kas ir labākais, ko jums devusi dalība grupā ABBA? "Mums nekad nebūs jāuztraucas par naudu. Esam brīvi darīt visu, ko vēlamies, turpināt rakstīt mūziku," mierīgā balsī un bez liekas pieticības albuma un šova Voyage globālajā izziņošanas pasākumā 2. septembrī teica viens no abiem ABBA dziesmu autoriem Bennijs Andersons. Jau divus mēnešus ABBA fani ar asarām acīs klausās trīs jaunas dziesmas no gaidāmā albuma – I Still Have Faith in You, Don’t Shut Me Down un Just a Notion

Grupas ABBA pēdējais studijas albums The Visitors iznāca pirms četrdesmit gadiem, 1981. gada 30. novembrī. Kvartets darbojās desmit gadu – no 1972. līdz 1982. gadam. Par tramplīnu kļuva uzvara 19. Eirovīzijas dziesmu konkursā Braitonā 1974. gadā ar šlāgeri Waterloo. Kopumā mūziķi ierakstījuši astoņus studijas albumus. Pēdējo reizi kvartets publiski parādījās 1982. gada novembrī Lielbritānijas televīzijas šovā, kurā reklamēja savu hitu izlasi. Dažas nedēļas vēlāk grupa ABBA beidza pastāvēt, lai gan oficiāli izjukšana tā arī nekad nav bijusi apstiprināta. Spriedze kolektīvā pieauga abu pāru – Agnētas un Bjērna, Anni Frīdas un Bennija – šķiršanās rezultātā. Ansambli dievināja klausītāji, bet nemīlēja kritiķi, kuri tam prognozēja drīzu pazušanu nebūtībā – kāds vēl liktenis var gaidīt Eirovīzijas uzvarētājus? 

Līdz pat 90. gadu sākumam ABBA mūzika un stils tika uzskatīts par kičīgu un bezgaumīgu. Taču vēsture visu noliek savā vietā – ABBA mantojums pieder pie vērtīgākajiem populārās kultūras aktīviem un ieņem goda vietu popmūzikas kanonā. Nevienam nav šaubu, ka ABBA dziesmu autori un producenti, nevainojamu melodiju meistari Bennijs Andersons un Bjērns Ulvēuss ir tikpat ietekmīgs, kolosāli apdāvināts autoru duets kā Džons Lenons un Pols Makartnijs. Mūsu dzīve nav iedomājama bez The Beatles un bez ABBA – bez tās maģiskās, smeldzīgās sajūtas, ko gan balādēs, gan disko grāvējos spēj radīt Agnētas Feltskūgas un Anni Frīdas Lingstades balss. 

Vēsture visu noliek savā vietā – ABBA mantojums pieder pie vērtīgākajiem populārās kultūras aktīviem un ieņem goda vietu popmūzikas kanonā. Kvartets darbojās desmit gadu – no 1972. līdz 1982. gadam. Publicitātes foto 

Kvarteta dziesmu mirdzošajās melodijās bieži vien tika ietērptas skumjas, vientulība, ilgas, melanholija un sirdssāpes. "Mēs dzīvojam tumšā valstī, mums apkārt ir meži, dienas ir īsas. Mēs varam būt ļoti jautri, taču pusi gada pavadām tumsā un aukstumā. Tas padara mūs īpašus, tā ir mūsu ziemeļnieciskā būtība. Tas ir kaut kas tāds, kas ir mūsos, mēs to neveidojam speciāli," pirms dažiem gadiem vienā no retajām intervijām sacīja Agnēta Feltskūga. 

Agnētai ir 71 gads, Anni Frīdai – 75, Bennijam – 74, Bjērnam – 76 gadi. Tagad viņi ir sagatavojuši pārsteigumu publikai. Mūziķi noliedz baumas, ka agrāk sanākt kopā viņiem ir traucējušas savstarpējas nesaskaņas. "Mēs esam tikušies visus šos gadus, mēs esam draugi," apgalvo Bennijs. "Bjērnam un Agnētai ir kopīgi bērni un mazbērni, viņi uztur kontaktus. Es draudzējos ar Frīdu, nav nekādu problēmu."

Dāmas nerunā

XXI gadsimtā ABBA ir populārāka nekā jebkad agrāk. Grupas albumi pasaulē pārdoti 400 miljonos eksemplāru. 1992. gadā izdotā labāko dziesmu izlase ABBA Gold Lielbritānijas albumu topā ir pavadījusi jau 1017 nedēļu (šonedēļ tā ieņem 17. vietu) – tas ir vienīgais albums, kuram tas ir izdevies. Savos ziedu laikos ABBA ir uzstājusies visā pasaulē, taču pašiem mūziķiem nekad nav īpaši paticis koncertēt. Bennijs Andersons lēš, ka desmit darbības gados kvartets ir sniedzis mazāk nekā simt koncertu. Agnēta Feltskūga cieta no lampu drudža, un viņai bija bail lidot (1979. gada ASV turnejas laikā grupas privātā lidmašīna nonāca tornādo).

Grupas ABBA popularitāti lielā mērā vairoja nevis koncertēšana, bet efektīgas minifilmas (mūzikas video), kuras uzņēma zviedru režisors Lase Halstrems, vēlāk viņš guva panākumus Holivudā ar filmām Kas nomoka Gilbertu Greipu, Sidra nama likumi un Šokolāde.     

"Astoņdesmito gadu sākumā, kad pārtraucām veikt ierakstus, šķita, ka ar grupu ABBA ir cauri un neviens par to vairs nerunās," tikko britu laikrakstā The Guardian publicētajā intervijā saka Bjērns Ulvēuss. "Patiesībā ABBA bija mirusi. Ja kādam patika ABBA, tas nebija stilīgi." Viņa teikto turpina Bennijs Andersons: "Mums četriem bija maza kompānija. Viss, ko ABBA nopelnīja, nonāca šajā uzņēmumā, un mēs to sadalījām četrās daļās neatkarīgi no tā, kurš ko darīja. Mēs cits citam teicām: "Nu ko, ar to viss beidzas, tagad kādu laiku varēsim darīt kaut ko citu. Varbūt pēc dažiem gadiem varēsim atgriezties un paskatīsimies, vai vēl esam dzīvi." Mēs pārdevām uzņēmumu. Necerējām, ka ABBA turpinās pastāvēt." 

Visus publicitātes pienākumus, kas ir saistīti ar jaunā albuma Voyage un topošā šova popularizēšanu, ir uzņēmušies Bjērns un Bennijs, bet Agnēta un Anni Frīda publiski nekur neparādās. Tāds ir bijis grupas dāmu nosacījums – viņas piedalās albuma un koncerta veidošanā, bet intervijas nesniedz.    

Miljardiem iemeslu

Ar savu muzikālo materiālu Bjērns Ulvēuss un Bennijs Andersons vienmēr ir rīkojušies gudri. Nostiprināt ABBA kultu palīdzējis 1999. gadā iestudētais skatuves mūzikls Mamma Mia! (tas uzvests visā pasaulē, biļešu ieņēmumi sasnieguši četrus miljardus ASV dolāru), pēc tam arī divas filmas Mamma Mia! (2008, 2018; kinoteātros abas kopumā nopelnījušas vairāk nekā miljardu dolāru), kurās ABBA hitus izpilda Merila Strīpa, Pīrss Brosnans, Amanda Saifrida, Kolins Fērts, Lilija Džeimsa, Stellans Skārsgords un citi aktieri. 

Pasauli ir apceļojusi izstāde ABBA World, un Stokholmā kopš 2013. gada apmeklētājus uzņem ABBA muzejs. Bjērns un Bennijs saņem prāvu autoratlīdzību arī par tādiem komercprojektiem kā izklaides vakars ABBA tematiskajā ballītē un restorānā Mamma Mia! The Party. Šā restorāna atklāšanā Stokholmā 2016. gada janvārī četras ABBA zvaigznes bija redzamas kopā (kopš grupas izjukšanas tas noticis vien dažas reizes, un fani vienmēr izjūt eiforiju, kad vienā laikā un telpā sanāk viss četrinieks). Tā paša gada jūnijā viņi atkal satikās privātā sarīkojumā Stokholmā par godu Bjērna un Bennija radošā dueta 50 gadu jubilejai – Agnēta un Anni Frīda izpildīja dziesmu The Way Old Friends Do, un priekšnesuma beigās viņām uz skatuves pievienojās Bjērns un Bennijs.    

Bjērns un Bennijs sadarbojas nepārtraukti kopš 1966. gada. Viņi ir rakstījuši dziesmas dažādiem izpildītājiem un mūziku Bennija Andersona orķestrim. Komponistu kontā ir veiksmīgi mūzikli Šahs un Kristīna no Duvemolas. Bennijs ir sacerējis mūziku zviedru režisora Roja Andersona filmām. 2018. gadā ierakstu kompānija Deutsche Grammophon izdeva Bennija Andersona soloalbumu Piano, kurā viņš interpretē savas slavenākās melodijas pārlikumā klavierēm. 

196 koncerti Londonā

Gadsimtu mijā daudz tika rakstīts par to, ka grupai ABBA esot ticis piedāvāts miljards dolāru par atkalapvienošanās turneju. Agnēta Feltskūga kādā no senākām intervijām ir uzsvērusi, ka ansamblis neatgriezīsies uz skatuves ne par kādu naudu. 2016. gadā piedāvājumu zviedru leģendām izteica šovbiznesa haizivs, grupas Spice Girls, Deivida un Viktorijas Bekhemu menedžeris un talantu šovu Pop Idol un American Idol radītājs Saimons Fulers. Viņa ideja bija tāda – ABBA var doties turnejā, taču pašām zvaigznēm tur nav jābūt klāt. Saimons Fulers bija pārliecināts, ka ABBA varētu kļūt par pirmo šāda līmeņa grupu, kura pilnībā izmantotu virtuālo tehnoloģiju sniegtās iespējas – šovā būtu redzamas kvarteta dalībnieku 3D kopijas. "Mūs ieinteresēja doma, ka varam deleģēt uz skatuves savas kopijas, bet paši tajā laikā varam rosīties virtuvē vai pastaigāties parkā ar suni," atceras Bennijs Andersons. 

Viņš kopā ar Bjērnu Ulvēusu devās uz Lasvegasu, lai novērtētu Cirque du Soleil šovu Michael Jackson ONE, kurā tiek izmantota Maikla Džeksona hologramma. "Secinājām, ka mūsu šovam ir jābūt miljons reižu labākam," piebilst Bennijs. Viņiem arī nepatika ideja radīt hologrammas. Lai gūtu pilnvērtīgu iespaidu, skatītājiem ir jāsēž tieši pretim hologrammai, šovā nevar izmantot gaismas un daudzus citus elementus – grupai ABBA šāds variants nederēja. 

Mūziķi nolēma paši uzņemties iniciatīvu sava novatoriskā koncerta veidošanā, un ABBA jaunajā projektā Saimons Fulers nav iesaistīts. Viņi sazinājās ar Zvaigžņu karu režisora Džordža Lūkasa dibināto, korporācijai Disney piederošo specefektu uzņēmumu Industrial Light & Magic, kas apsolīja grupai izveidot nebijušu vizuālo piedzīvojumu un radīt kvarteta digitālos dubultniekus. Jau pirms trim gadiem kļuva skaidrs, ka doties turnejā ar šādu izrādi būtu pārāk sarežģīti, tāpēc māksliniekiem bija jāizvēlas viena pilsēta, kurā notiks ABBA koncertsērija, un Londona bija viņu pirmā izvēle. Par šova norises vietu kļūs tam speciāli uzbūvētā ABBA Arena karalienes Elizabetes olimpiskajā parkā Londonas austrumos. Zāles ietilpība – 3000 skatītāju. 

Programmas ABBA Voyage pirmizrāde notiks nākamā gada 27. maijā. Līdz 2022. gada decembrim tur kopumā plānoti 196 koncerti, biļešu cenas – no 59,50 sterliņu mārciņām. Šovs ilgs 100 minūšu bez starpbrīža. Līdzās Agnētas, Anni Frīdas, Bennija un Bjērna avatāriem uz skatuves būs desmit mūziķu kolektīvs, tajā klātienē spēlēs bijušais grupas Klaxons līderis un aktrises Keiras Naitlijas vīrs Džeimss Raitons un sintpopa zvaigzne Viktorija Hesketa jeb Little Boots. 

Koncertšovs ABBA Voyage notiks tam speciāli uzbūvētajā ABBA Arena Londonas austrumos. Zāles ietilpība – 3000 skatītāju. Jau izziņoti pirmie 196 koncerti, kas notiks no 2022. gada 27. maija līdz 4. decembrim. Publicitātes foto 

Sagatavošanās darbs rit jau vairākas gadus. Lielu daļu līdzekļu projektā investējuši Bennijs Andersons un Bjērns Ulvēuss. Pērn četri ABBA dalībnieki pavadīja piecas nedēļas filmēšanas studijā Londonā, kur, izmantojot motion capture tehnoloģiju, tika radītas viņu digitālās versijas. Māksliniekiem bija jāuzvelk apspīlēti tērpi, kam tika piestiprināti sensori. Tika iemūžināta katra kustība un sejas vaibsts. Līdzīgi tiek veidoti supervaroņu tēli Holivudas filmās (viens no slavenākajiem personāžiem, kurš tika radīts ar motion capture tehnoloģijas palīdzību, ir Endija Sērkisa tēlotais Golums Gredzenu pavēlniekā). "Mēs atkal bijām kopā, nospēlējām 24 dziesmas – vai cik tur bija? –, viss tika ierakstīts. Mēs tās izpildījām tā, kā mēs to būtu darījuši, ja tā būtu īsta skatuve, bet mums priekšā bija 75 cilvēki ar datoriem un simtiem kameru," stāsta Bjērns. 

Bjērns Ulvēuss (no kreisās), Agnēta Feltskūga, Anni Frīda Lingstade un Bennijs Andersons piedalās savu avatāru radīšanā. Šajā procesā izmantota motion capture jeb kustību uztveršanas tehnoloģija. Foto – Beilijs Volšs

Zvaigznes nenogurst

Priekšstatu par avatāriem var gūt jaunās dziesmas I Still Have Faith in You videoklipā un albuma Voyage noformējumā. ABBA dalībnieki ir padarīti krietni jaunāki – tādi, kādi viņi bija 1979. gadā, taču nevar teikt, ka šīs ir absolūti precīzas viņu vizuālās kopijas. Tēlos ir zināma atsvešinājuma pakāpe – tie it kā atgādina visā pasaulē iemīļotos mūziķus. "Televīzijā, attēlos un citur mēs visu laiku redzam savu jaunāko "es". Mēs redzam sevi jaunībā. Ikviens jautā, vai tas nav dīvaini – radīt avatārus tieši šādus –, bet man tā nešķiet. Tas ir pilnīgi dabiski. Katram ir nepieciešams savs avatārs," sarunā ar The Guardian skaidro Bjērns. Virtuālo tēlu radīšanā ir iesaistīts uzņēmuma Industrial Light & Magic 850 darbinieku kolektīvs.

Avatāros esam ielikuši lielu daļu savas dvēseles, apgalvo ABBA dalībnieki. Viens no koncertšova producentiem Ludvigs Andersons (Bennija dēls; viņš strādā kinojomā un ir producējis filmas Mamma Mia! Mēs atkal esam klāt un festivālu hitu Un tad mēs dejojām) uzsver: "Agnēta, Frīda, Bennijs un Bjērns uzkāpa uz skatuves 160 kameru priekšā un izpildīja katru dziesmu, kas iekļauta šovā. Piecās nedēļās tika iemūžināta katra viņu kustība un emocija – visa viņu būtība. Tā ir šīs ieceres burvība – tā nav grupas ABBA versija vai kopija, tie nav četri cilvēki, kuri izliekas par ABBA. Tā patiešām ir ABBA." "Tie, ko redzēsiet šovā, esam mēs!" dēla teikto papildina Bennijs. 

Koncertšovā ABBA Voyage būs redzami grupas dalībnieku avatāri, kuru vizuālais tēls veidots pēc mūziķu izskata 1979. gadā, kad ABBA bija popularitātes virsotnē. Foto – Industrial Light & Magic 

Ludvigs Andersons saka – projekts ir izrādījies dārgāks un sarežģītāks, nekā sākotnēji plānots (arī pandēmijas un Brexit dēļ). Ja mūziķi to būtu zinājuši, viņi, visticamāk, tam nepiekristu, domā producents. Bennijs Andersons cer, ka šovam būs ilgs mūžs – kā Londonas Vestendas izrādēm. Arēnas nomas līgums ir noslēgts uz četriem ar pusi gadiem. Pieprasījums pēc biļetēm ir liels. "Un šova zvaigznes nekad nenogurst!" smaidot norāda Bennijs. Avatāriem nākamgad būs daudz darba. 

Mums būs jādejo

Projekta producente Svana Gisla ir pārliecināta, ka novatoriskais multimediālais šovs ABBA Voyage mainīs situāciju popmūzikā un koncertindustrijā: "Pēc pirmizrādes visi mēģinās pacelties uz šī viļņa un darīt ko līdzīgu. Taču šis projekts ir veiksmīgs tikai tāpēc, ka tajā ir iesaistīta ABBA. To nevar izdarīt ar mūziķiem, kuri ir miruši. Viņi nevar dot atļauju un sniegt savu artavu šova veidošanā. Šajā gadījumā tā vienkārši būtu filma." Islandiete Svana Gisla ir producējusi divus pēdējos Deivida Bovija videoklipus Blackstar un Lazarus, kā arī Brūsa Springstīna, Bejonsē un Džeja-Zī koncertfilmas. 

Šova izpildproducents ir zviedru režisors Juhans Renks, kurš filmējis gan minētos Deivida Bovija klipus, gan seriālu Černobiļa. Koncerta režisors ir brits Beilijs Volšs, kurš ir uzņēmis mūzikas video, kā arī dokumentālo kino.

Koncertizrādes horeogrāfs ir brits Veins Makgregors, kura baleti ir iekļauti Londonas Karaliskās operas un Parīzes operas repertuārā. Savā emocionālajā paziņojumā Veins Makgregors raksta: "Tikai iedomājieties: es augu Anglijas ziemeļos 70. gados un apguvu balles dejas, Latīņamerikas un disko dejas, skanot ABBA dziesmām. Man bija astoņi gadi, un es biju aizrāvies ar šo mūziku – tā mani pārcēla citā pasaulē. Pienāca 2020. gads – es esmu Zviedrijā un dejoju ar ABBA reālajā dzīvē! Man drīz būs piecdesmit, un es atkal esmu pārņemts, atkal jūtos nonācis citā pasaulē. Tāda ir ABBA burvība. Mēs strādājam, lai šovā ABBA Voyage neiespējamo padarītu par iespējamu – būs daudz tehnoloģisku brīnumu, inovāciju un imersīvas pieredzes elementu. Taču šova sirds ir jaunas dziesmas un jaunas kustības, klasiskas dziesmas un klasiskas kustības. ABBA ir vārda "dejas" sinonīms, un tā būs vienmēr. Tiksimies uz deju grīdas!"

Vai publika koncertā skatīsies uz milzīgu ekrānu? Šova veidotāji nesniedz konkrētas atbildes un neatklāj detaļas. "Ja skaidrosim, ko un kā mēs darām, būs sajūta, ka apsteidzam notikumus un pārāk drīz ļaujam ieskatīties aiz priekškara. Nav svarīgi, kā esam sasnieguši to, ko esam sasnieguši. Es gribu, lai jūs atnāktu un raudātu," koncerta režisora Beilija Volša teikto citē The Guardian.

"Lielākais izaicinājums vienmēr ir bijis apvienot digitālo un reālo. Šajā koncertā digitālā ABBA nonāk fiziskajā pasaulē, un robežas starp šīm pasaulēm izzūd. Uz skatuves tas tiek panākts, izmantojot gaismu tehnoloģijas, skaņu un vidi," projektu raksturo producente Svana Gisla. 

Tā nav pārstrādāšana

Pirms dažiem gadiem, gatavojoties šovam, Bennijs Andersons un Bjērns Ulvēuss nolēma, ka grupai ABBA būtu jāieraksta divas jaunas dziesmas, kas programmā skanētu līdzās hitiem. 2017. gadā Agnēta Feltskūga, kura dzīvo netālu no Stokholmas, un Anni Frīda Lingstade, kura dzīvo Šveicē, ieradās Bennija Andersona studijā Riksmixningsverket Stokholmā un ierakstīja kompozīcijas I Still Have Faith in You un Don’t Shut Me Down

ABBA dāmas kādu laiku nebija dziedājušas (Agnētas pēdējais soloalbums A iznāca 2013. gadā). "Viņas atnāca un teica: "Lūk, puiši, mēs joprojām to varam." Apbrīnojami!" stāsta Bennijs. Sajūta bijusi tik laba un iedvesmojoša, ka kvartets turpinājis strādāt. "Mēs uzdevām jautājumu: "Varbūt vajadzētu uzrakstīt vēl dažas dziesmas?" Meitenes atbildēja: "Jā, tas būtu jautri." Tā mums bija gatavas jau piecas dziesmas. Mēs nodomājām – varbūt vajag vēl dažas, lai varētu izdot albumu?" procesu atceras Bennijs. Viņam ļoti gribējies radīt jaunu ABBA materiālu. "Man šķiet garlaicīgi nodarboties tikai ar otrreizējo pārstrādi," viņš uzsver sarunā ar laikrakstu The New York Times. Tā ir dubultintervija, kurā piedalās arī Bjērns Ulvēuss. "Tu to sauc par pārstrādi, es to saucu par stāstu stāstīšanu, kas nojauc barjeras," Bennijam oponē Bjērns. "Lietas var pārcelt, idejas var īstenot uz citām platformām. Tāds ir projekts Voyage – tas ir stāsts, ko stāstām, izmantojot citu platformu. Tā tas ir arī mūzikla Mamma Mia! gadījumā. Tā nav pārstrādāšana."

Kā dzimst ABBA dziesmas? Bennijs sacer melodijas un ieraksta demoversijas savā studijā Šepsholmenas salā Stokholmā un nosūta tās Bjērnam, kurš raksta vārdus. "Mēs to darījām savam priekam, lai pārliecinātos, vai vēl varam kaut ko paveikt. Mēs apzinājāmies: ja rezultāts neatbildīs standartam, kādu mēs visi vēlamies, mēs to aizmirsīsim. Šajā ziņā neizjutām spiedienu,» par albuma Voyage materiāla tapšanu saka Bjērns. Četri draugi sapratuši, ka viņiem joprojām patīk muzicēt kopā. "Vai mums vēl vajag kaut ko pierādīt?" retoriski jautā Bennijs. "Dziesmu Dancing Queen spēlēs arī nākamgad."

Pēdējos četrdesmit gados popmūzikā daudz kas ir mainījies, taču albuma Voyage dziesmas skan tieši tā, kā ir jāskan grupas ABBA dziesmām. Sacerot tās, popmūzikas klasiķi Bennijs Andersons un Bjērns Ulvēuss nav pievērsuši uzmanību mūsdienu tendencēm. "Mēs laikus nolēmām, ka neskatīsimies ne uz ko citu. Mēs vienkārši izpildīsim dziesmas – labākās dziesmas, kādas šobrīd varam radīt," stāsta Bjērns. Tekstos viņš mēģinājis izteikt domas, kādas uzkrājušās četrdesmit gados. "Centos piešķirt tekstiem dziļumu, kas, cerams, nāk ar vecumu un padara dziesmu vārdus atšķirīgus no tiem, kurus rakstīju jaunībā," piebilst Bjērns.

Tas arī viss 

Bjērns un Bennijs jutušies aizkustināti, ka atkal var strādāt ar Agnētu un Anni Frīdu. "Jutu, ka viņas bija ļoti priecīgas par to, ka mēs to darām. Tas ir saprotami, vai ne?" saka Bennijs. "Pēdējos četrdesmit gadus Agnēta un Anni Frīda neko daudz nav darījušas: viņas ir ierakstījušas dažus albumus, bet nav daudz dziedājušas (Agnētas un Anni Frīdas soloalbumu un citu sadarbības projektu skaits nemaz nav tik mazs – J. J.)... Studijā varēja redzēt, ka viņām patīk melodijas. Perfekti. Pēkšņi viss atkal bija tāpat kā agrāk. Esam studijā, man ir sagatavotas dziesmu tekstu izdrukas, skan pavadījums, meitenes dzied līdzi un uzdod jautājumus. Pēc tam viņas paņem papīra lapas, dodas pie mikrofona un sāk dziedāt. Kad viņas tikko ienāca studijā, es nodomāju – varbūt man vispirms vajadzēja viņām pajautāt, vai viņas vēl var dziedāt. Bet jau pirmajā dienā man par to vairs nebija jāuztraucas," stāsta Bennijs.

Agnētas un Anni Frīdas harmonijas uzreiz padara albuma Voyage dziesmas atpazīstamas – tā var būt tikai ABBA. "Visām veiksmīgajām grupām kopš 70. gadiem ir bijis vairāk nekā viens dziedātājs," sarunā ar The New York Times skaidro Bennijs Andersons un piemin Eagles, Fleetwood Mac un ABBA. "Jūs dzirdat Frīdu vienā dziesmā, tad dzirdat Agnētu – tās ir kā divas grupas. Dinamiku palīdz veidot tas, ka mums ir divas vokālistes. Un tad, kad viņas dzied kopā..." Viņu balsis iedvesmo gan klausītājus, gan Benniju un Bjērnu, kuriem dziesmu sacerēšana ir ikdienas darbs. "Mēs rakstām dziesmas cerībā, ka iznāks kaut kas labs, un dodamies uz studiju tās ierakstīt. Tad rakstām vēl un vēl. Tā allaž ir bijis, tā tas notiek arī tagad. Tas nav nekas cits kā mēģinājums radīt kaut ko labu un skatīties, kas no tā iznāks," uzsver Bennijs. 

Grupas ABBA jaunajā albumā Voyage, ko izdevusi kompānija Universal Music Group, ir iekļautas desmit dziesmas 

Klausoties albumu Voyage, visi runās par to, ka "ABBA atkal ir kopā". Ierakstos, virtuāli, fanu sirdīs un atmiņā – noteikti. Bennijs un Bjērns apgalvo, ka pēc Voyage izdošanas jaunas ABBA mūzikas vairs nebūs. Viņiem ir vēl divas dziesmas, kas nav iekļautas šajā diskā, un tās paliks nepabeigtas. "Tas ir viss, tā tam ir jābūt," sarunā ar The Guardian konstatē Bennijs. 

***

Grupas ABBA paziņojums klausītājiem

Ir pagājis krietns laiks, kopš mēs kopā radījām mūziku, – gandrīz četrdesmit gadu. 1982. gada pavasarī mūsu darbībā iestājās pauze, un tagad esam nolēmuši, ka ir pienācis laiks to beigt. Mēdz teikt, ka ir muļķīgi gaidīt vairāk nekā četrdesmit gadu starp albumiem, tāpēc esam ierakstījuši albuma The Visitors (1981) turpinājumu. Patiesību sakot, galvenais iedvesmas avots, lai atkal ierakstītu mūziku, ir mūsu iesaistīšanās visneparastākā un visiespaidīgākā koncerta veidošanā. Nākamā gada pavasarī varēsim sēdēt skatītāju zālē un vērot, kā mēs paši digitālā formātā izpildām savas dziesmas uz skatuves īpaši uzbūvētā arēnā Londonā. Dīvaini un brīnišķīgi!

Vēlamies pateikt visiem, kas mums pacietīgi ir sekojuši līdzi pēdējās desmitgadēs, – paldies, ka gaidījāt, ir pienācis laiks sākt jaunu ceļojumu. Mēs to saucam par Voyage un kuģojam vēl nezināmos ūdeņos. Ar savu jaunāko "es" palīdzību dodamies nākotnē. To nav viegli izskaidrot, bet nekas tamlīdzīgs līdz šim nav ticis darīts.
 
Bennijs Andersons
Grūti pateikt, kas man šajā projektā ir sagādājis vislielāko prieku – vai tā ir iesaistīšanās koncerta veidošanā kopā ar visiem vai arī kopā būšana studijā atkal pēc četrdesmit gadiem. Iespēja atkal dzirdēt Frīdu un Agnētu ir ne ar ko nesalīdzināms pārdzīvojums. Kad jūs ieradīsieties arēnā Londonā, mēs visi četri būsim kopā ar lielisku desmit mūziķu grupu. Mēs tur nebūsim klātienē, un tajā pašā laikā mēs tur būsim, pateicoties radošās komandas un uzņēmuma Industrial Light & Magic darbam.
 
Anni Frīda Lingstade 
Pirmās kopīgās ierakstu sesijas 2018. gadā bija tik jautras, ka, atbildot uz Bennija jautājumu, vai es apsvērtu iespēju iedziedāt vēl kādu kompozīciju, uzreiz tam piekritu. Un kas tās ir par dziesmām! Visu cieņu šiem ārkārtīgi talantīgajiem, ģeniālajiem autoriem! Man bija prieks atkal strādāt ar grupu. Es priecājos par to, ko esam radījuši, un ceru, ka mūsu fani arī jūtas laimīgi.
 
Agnēta Feltskūga
Kad atkal satikāmies, man nebija ne jausmas, ko gaidīt. Bennija ierakstu studija ir tik draudzīga un droša vide, ka es patiešām izbaudīju darbu, pirms es to biju aptvērusi. Man ir grūti noticēt, ka beidzot ir pienācis brīdis, kad mēs dalīsimies ar padarīto. 
 
Bjērns Ulvēuss
Anni Frīda un Agnēta ir apbrīnojamas dziedātājas. Biju aizkustināts, dzirdot, kā viņas izpilda mūsu jaunās dziesmas. Viņas ir patiesas mūziķes, kurām ir svešs popzvaigžņu glamūrs, taču viņām sagādā baudu radošais darbs studijā. Projekts Voyage ir iepludinājis mūsos jaunu dzīvību.

Informācija: abbavoyage.com, abbasite.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja