Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krēmers un Kremerata Baltica Cēsīs ar diviem jauniem mūzikas projektiem

16. un 17. jūnijā koncertzālē Cēsis gaidāmi ikvasaras koncerti ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa dibināto orķestri Kremerata Baltica. Katrs no koncertiem klausītājiem atnesīs jaunatklāsmes. Abu koncertprogrammu muzikālo centru veidos divi Krēmera jaunākie projekti – sestdien skanēs Zudušā laika prelūdijas ar lietuviešu foto klasiķa Antana Sutkus darbu videoprojekciju, savukārt svētdien piedzīvosim Gidona Krēmera muzikālās ieceres '-Šūberts satiek Silvestrovu'- pirmatskaņojumu.

Pirmajā Gidona Krēmera un Kremerata Baltica koncertā Cēsīs, 16. jūnijā baudīsim multimediālu projektu, kurā, apvienojoties divām kontrastējošām mākslas formām - vizuālajai un skaniskajai, paveras jauns ieskats aizgājušā laikmetā. Veidojot savdabīgu dialogu, Gidona Krēmera pārlikumā vijolei skanēs Mečislava Veinberga 24 prelūdijas čellam, savukārt muzikālo sniegumu papildinās fotogrāfa Antanas Sutkus videoinstalācijas. Gidona Krēmera ievērojamā soloprojekta pirmatskaņojums notika šī gada martā Latgales vēstniecībā Gors un pēc tam vairākkārt izskanējis arī citviet Eiropā.

Gan Veinbergs, gan Sutkus ir spēcīgas sava laikmeta personības, kas skaņās un attēlos atspoguļo konkrētās “utopiskās” padomju perioda pasaules realitāti. Iedomātos dialogus starp diviem izciliem māksliniekiem un viņu izteikumus par zudušo laiku var uzlūkot kā vērtīgu vēsturisku dokumentu. Atklājot mums pagātnes detaļas, tie vēl aizvien nezaudē spēju uzrunāt un aizkustināt.

"Neatkārtojamais un vēl joprojām pienācīgi nenovērtētais komponists Mečislavs Veinbergs, kuru esam izvēlējušies saviem iedomātajiem dialogiem, ir piemērs tiem izcilajiem cilvēkiem, kuri spēja izpaust savas neviltotās domas un paturēt uzmanības centrā neapstrīdamas vērtības, uzturot patiesīgumu un godīgumu dzīvus pat laikos, kad valda absolūtas represijas. Savukārt attēli mums atgādina, ka objektīvs nemelo. Tirāni mirst, radītāji aiziet, izgaist arī atmiņas, taču īsta māksla dzīvo mūžīgi," projekta ideju atklāj Krēmers.

Sestdienas koncerta otrajā daļā dzirdēsim Franča Šūberta klavieru trio Gidona Krēmera, Giedres Dirvanauskaites un Annas Magdalēnas Kokitas interpretācijā.

Savukārt svētdien, 17. jūnijā, gaidāms Gidona Krēmera jaunākā muzikālā projekta “Šūberts satiek Silvestrovu” pirmatskaņojums.

Ukraiņu komponists Valentīns Silvestrovs “Piecus skaņdarbus vijolei un klavierēm” Krēmeram veltījis jau pirms vairākiem gadiem. Izcilajam vijolniekam jūtot vēlēšanos šo ciklu atskaņot orķestra Kremerata Baltica programmā, Silvestrovam radās ideja par muzikālo vienojumu ar Šūberta mūziku. Silvestrovs un Šūberts, šķiet, runā vienā ‒ skaistuma valodā, neraugoties uz to, ka austriešu komponists dzīvoja pirms vairākiem gadsimtiem, bet Valentīns ir radoša gara pārpilns vēl šobaltdien. Koncertā abu komponistu tikšanās norisināsies uz virtuālajiem tiltiem, kas savieno divas partitūras, un tas būs atsvaidzinošs pārdzīvojums gan mūziķiem, gan klausītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja