Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kur īsti palika KM piešķirtā nauda?

Pēdējo mēnešu laikā publiskajā telpā izskanējuši daudzi dažādi viedokļi  par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra darbību, finansējumu, situāciju ar galveno diriģentu utt.

LNSO administrācija ir saņēmusi pārmetumus par klusēšanu jeb "strausa taktiku", kā arī kultūras nozares pārstāvji ir apšaubījuši LNSO darbību un finansējuma trūkumu. Tādēļ LNSO administrācija apkopojusi informāciju, lai atklāti paskaidrotu to, kāda tieši ir LNSO ikdiena, kur tika izmantots bēdīgi slavenais papildus finansējums un kāds ir jaunā galvenā diriģenta meklēšanas process.

Pēdējo četru gadu laikā par spīti radikālajai finansējuma samazināšanai ir paveikts daudz – neskaitāmi izcili un pilnībā izpārdoti koncerti, ir bijušas četras koncertturnejas gan Eiropā, gan Japānā, saņemtas divas Lielās Mūzikas balvas kategorijā Par izcilu sniegumu un Gada koncerts, pasūtīti  vismaz pieci jaundarbi latviešu komponistiem, tiek slīpēts orķestra mūziķu sastāvs, darbā pieņemti jauni, spējīgi mūziķi, izveidota jauna, progresīva orķestra administrācijas un Lielās ģildes tehniskā komanda, pirmo reizi vēsturē notiek orķestra mūziķu Kamermūzikas vakari utt.

Atšķirībā no lielas daļas Latvijas kultūras iestāžu LNSO nav parādu – pēdējos trīs gadus orķestris strādā pat ar ļoti nelielu peļņu. Koncertu apmeklētība 2012. gadā, salīdzinot ar 2011., ir augusi - 2011. gadā zāles aizpildītība koncertā bija vidēji 73 procenti, 2012.gadā tie bija jau 80 procenti. Arī koncertu skaits ir palielinājies: ja 2011. gadā mēnesī tika organizēti vidēji seši koncerti, tad 2012. gadā tie bija vidēji septiņi koncerti mēnesī. Tas viss ir noticis pie ļoti krasa finansējuma samazinājuma – 40 procenti pret 2008.gadu.

Arī 2013. gadu, neskatoties uz notikumiem ar Karela Marka Šišona atkāpšanos no amata, LNSO ir sācis ar pārliecinošu statistiku, proti, janvārī un februārī tika organizēti deviņi koncerti, septiņi no kuriem – programmas pirmatskaņojumi. Koncertus apmeklēja 4542 klausītāji, un vidējais zāles piepildījums bija 97 procenti.

Kultūras ministrija pēdējā laika komunikācijā ar un par LNSO ir uzsvērusi, ka 2012. gadā LNSO ir saņēmis papildus dotāciju, pavisam Ls 125 645 apmērā.

LNSO administrācija šo summu ir ieguldījusi:

1) Koncertzāles Lielā ģilde zāles un balkona krēslu remontam Ls 24 205 ( 2012.gadā veikts zāles krēslu remonts, 2013.gadā pabeigs balkonu krēslu remontu);

2) Mūzikas instrumentu, nošu pulšu, krēslu iegādei un koncertdarbības nodrošināšanai Ls77 200 (iepirkti orķestra krēsli - Ls 5101,36; čellu krēsli - Ls 2533,66; divas trompetes - Ls 5070,12; trīs flautas - Ls 12 126,80; klarnete - Ls 6310,56; nošu kastes - Ls 419,99; trombonu surdīnes - Ls 321,33; nošu pultis - Ls 2472,66; sitamie mūzikas instrumenti - Ls 2483,61; trombons - Ls 3716,23; koncertdarbībai izmantotie naudas līdzekļi - Ls 13656,53. Kopā izlietots papildus finansējums Ls 54 212.85. Atlikušie finanšu līdzekļi Ls 22 987,15 tiks izmantoti 2013.gadā)

3) Ugunsdzēsības ūdensapgādes sistēmas remontam, nesošo skatuves griestu koka konstrukciju apstrādei ar nedegošiem materiāliem un izolācijas pretestības mērījumiem Ls 14 390 (šie darbi arī tiks veikti 2013.gadā)

4) Tubas iegādei Ls 9 850 (tuba iegādāta 2013.gadā Raivim Māguram).

LNSO ir ļoti pateicīgs Kultūras ministrijai par papildus dotāciju, taču uzsver, ka šis finansējums ir piešķirts konkrēti minētajiem LNSO darbības un Lielās ģildes uzturēšanas darbiem. Šis finansējums neparedz tā izlietojumu mūziķu algām vai koncertdarbības nodrošināšanai. Tādējādi jautājums par zemajām mūziķu algām joprojām paliek aktuāls.

Jauna galvenā diriģenta jautājuma risināšana ir vēl viens dzirnakmens, kurš maļ daudz un dažādus domu graudus publiskajā telpā. LNSO valde un koncertmeistaru padome apstiprina, ka šis jautājums tiek risināts. Kopīgi ar koncertmeistariem ir izvirzīti kandidāti, kuri jau nākošajā sezonā koncertēs kopā ar LNSO. Tādējādi tiks noskaidrots, vai attiecīgai sadarbībai ir potenciāls.

LNSO apstiprina, ka ne tikai turpinās savu darbu ierastajā režīmā, bet jaunās 2013. gada sezonas ietvaros pierādīs, ka orķestra mākslinieciskā kvalitāte ir tikpat profesionālā līmenī kā līdz šim. Jau aprīļa beigās oficiāli tiks atklāta nākošās sezonas koncertu  programma, kurā ir iekļauti pasaules līmeņa diriģenti un solisti, kā arī augstas klases orķestra vieskoncertmeistari.  Šāda regulāra starptautiska līmeņa sadarbība neļaus orķestra mākslinieciskajam līmenim kristies, kā arī nodrošinās sekmīgu LNSO darbību un attīstību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja