Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Labdarības akcija un koncerts Nāc līdzās! sasniedz simfonisku vērienu

Jau astoņpadsmito gadu labdarības koncerts Nāc līdzās Ziemassvētkos! pulcē visa gada gaitā konkursos visā Latvijā noskaidrotos talantīgākos bērnus un jauniešus ar speciālajām vajadzībām, dāvājot viņiem iedvesmojošu piedzīvojumu uzstāties uz lielās skatuves kopā ar Latvijas skatuves zvaigznēm - populāriem dziedātājiem un Latvijas Nacionālās operas solistiem.

Taču pirmoreiz šāds koncerts notiks kopā ar simfonisko orķestri. Kustībā _Nāc līdzās! _iesaistītie jaunieši un mākslinieki šovakar, 9. decembrī, plkst. 19 uzstāsies kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un tā galveno diriģentu Atvaru Lakstīgalu, kā arī jauniešu kori Kamēr... un diriģentu Jāni Liepiņu.

Gribējās iekļaut visus

"Es jūtos dziļi pagodināts par uzaicinājumu piedalīties šajā, tradīcijām bagātajā pasākumā, un man ir visdziļākā cieņa pret pasākuma organizatori Sarmu Freibergu, kura to dara jau daudzus gadus. Mani uzaicināja arī žūrijā konkursā pavasarī Stradiņa universitātes aulā, kur dalībnieku bija četrreiz vairāk, nekā būs koncertā. Tas bija tik emocionāli, ka biju tuvu raudāšanai un gribēju ikvienu no viņiem iekļaut koncerta programmā, tomēr bija jāizvēlas," stāsta diriģents Atvars Lakstīgala. Vissaviļņojošākais toreiz bijis Strazdumuižas internātskolas audzēkņu saksofonu trio priekšnesums. "Trīs neredzīgas meitenes, kuras saksofonu mācījušās mazāk nekā gadu, ne tikai spēlēja pārsteidzoši labi, bet vienlaikus sniedza arī interesantu defilē priekšnesumu! Tas bija kaut kas vienreizējs. To nevarētu izdarīt daudzi cilvēki, kuriem nav nekādu redzes problēmu," diriģents atzīst. Divas no viņām - Elīza Kupruka un Līva Paleja uzstāsies šāvakara koncertā. Starp citu, saksofonus, kuras viņas spēlē, skolai pirms diviem gadiem uzdāvināja fonds Nāc līdzās! par tā pirmajā Ziemassvētku labdarības tirdziņā savāktajiem ziedojumiem.

Lielajā ģildē uzstāsies 180 dalībnieku - kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, kori Kamēr... un 15 tautā iemīļotiem Latvijas dziedātājiem muzicēs un dejos 70 bērnu un jauniešu ar speciālām vajadzībām, Nāc līdzās! festivāla atlases konkursa laureāti. Daži no viņiem laureāta godu un šādu uzstāšanās iespēju izcīna gadu no gada. Diāna Ponaskova, kura dzied, sēžot ratiņkrēslā, uz Nāc līdzās! skatuves debitēja, mācoties pirmajā klasītē, tagad ir jau Rīgas Stradiņa universitātes studente.

Iesaistās arī profesionāļi

Pirmoreiz plašākai publikai uzstāsies arī nesen izveidotais Nāc līdzās! jauniešu koris, kuru diriģēs Aira Birziņa. Skaņdarbu aranžējumus speciāli šai koncertprogrammai, kura jau izskanējusi publiskajā ģenerālmēģinājumā Liepājā, rakstījuši šīs piņķerīgās mākslas meistars, diriģents Jēkabs Ozoliņš (orķestrim) un Edgars Linde (korim).

Festivāls Nāc līdzās!, kas norisinās nu jau 18. gadu pēc kārtas, ir Latvijā vecākais festivāls cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Katru gadu žūrijas komisija atlasa pašus labākos jaunos māksliniekus vai grupas, kuriem tiek dota iespēja Ziemassvētkos veidot kopīgu priekšnesumu ar kādu no Latvijas skatuves zvaigznēm. Visi laureāti koncertos uzstājas kā līdzvērtīgi skatuves partneri kopīgi dziedātās dziesmās vai dejās. Kaut arī Lielajā ģildē uz skatuves sēdēs orķestris, atrasta vieta arī dejotājiem ratiņkrēslos. Priekšnesumus kopā ar bērniem un jauniešiem ar speciālajām vajadzībām sagatavojuši Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele, Evita Zālīte, Kristīne Zadovska, Ingus Pētersons un Jānis Apeinis, kā arī dziedātāji Aija Andrejeva, Dons, Goran Gora, Antra Stafecka, Ieva Sutugova, Ieva Akuratere, Nikolajs Puzikovs un Atis Ieviņš. Atbilstoši Adventes laikam un noskaņām koncerta programmā iekļautas gan iemīļotākās Ziemassvētku dziesmas, gan skaņdarbi no visas pasaules.

Turpat Lielajā ģildē līdz 14. decembrim katru vakaru pirms visiem koncertiem notiks īpašs labdarības tirdziņš, kurā ikviens varēs iegādāties ar mīlestību tapušas bērnu darinātas dāvanas sev un saviem tuvākajiem. Mirdzēs arī īpašā Nāc līdzās! egle, kurai rotājumus darinājuši Rīgas nedzirdīgo skolas bērni. Pirms un pēc koncerta būs iespēja pret ziedojumiem savā īpašumā iegūt iepriekšējo gadu Nāc līdzās Ziemassvētkos! audioierakstus, kā arī sirsnīgo labestības kalendāru Iegriez pasauli ap sevi, kurā, izmantojot kalendārā ievietotās sejiņas, ik dienu var attēlot savu garastāvokli, lai gada nogalē redzētu, kādu emociju piepildīts tas bijis. Šajā kalendārā redzamās fotogrāfijas atlasītas konkursā ar tēmu - labestība. Jau trešo gadu organizētā Ziemassvētku labdarības kartīšu akcija šogad notiek sadarbībā ar tirdzniecības tīklu Narvesen - 28 000 talantīgu bērnu un jauniešu zīmētas kartītes pašlaik var iegādāties 125 Narvesen veikalos visā Latvijā. Visos Narvesen veikalos izvietotas arī naudas ziedojumu kastītes. Ieņēmumi no labdarības kartītēm, Ziemassvētku tirdziņa un koncerta biļetēm tiks izmantoti bērnu talantu tālākai attīstībai, kā jau bijis līdz šim.

Koncerts Lielajā ģildē 9. decembrī plkst. 19.

Ierakstu raidīs Latvijas Radio 1 26. decembrī plkst. 15.05 un LTV1 29. decembrī plkst. 18.15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja