Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Laikmetīgo operu ciklu LULU noslēdz Pētera Etveša Trīs māsas

Laikmetīgo operu cikla LULU trešās sezonas noslēgumā svētdien, 31. maijā, plkst. 17 kinoteātra Splendid Palace Mazajā zālē tiks demonstrēts Pētera Etveša operas Trīs māsas ieraksts. Uzvedums tapis Parīzes teātrī Châtelet. Pirms seansa par šo darbu nelielā ievadlekcijā stāstīs muzikoloģe Baiba Kurpniece. Ieeja bez maksas.

1996.–1997. gadā komponētā opera Trīs māsas ir ungāru komponista Pētera Etveša trešais skatuves darbs, kura pirmizrāde notika 1998. gada 13. martā Lionas operā. Libreta pamatā ir Antona Čehova luga, tā autori ir Klauss Hennebergs un pats komponists.

Tiesa, Pētera Etveša opera ir krietni attālināta no Čehova oriģināla. Opera sastāv no prologa un trim daļām jeb trim sekvencēm: Irina, Andrejs un Maša. Visas trīs māsas atveido kontrtenori, un operā uz skatuves darbojas tikai vīrieši. Kritiķi šo Etveša izvēli vērtē pretrunīgi – daļa to dēvē par absurdu perversiju, kurai nerod nekādu pamatojumu, citi meklē atsauces mūzikas un teātra vēsturē, kad, piemēram, antīkā teātra laikos izrādes spēlēja tikai vīrieši. Tāpat zināms, ka šajā operā būtiska ietekme ir Japānas kabuki teātrim, un tajā visas lomas atveido vienīgi stiprā dzimuma pārstāvji. 

Vēlākos operas Trīs māsas iestudējumos vairāki opernami gan ir aizstājuši kontrtenorus ar dziedošām dāmām, taču šis 2001. gada iestudējums Parīzē veidots pēc pirmiestudējuma režijas ar izmainītu muzikālo sastāvu un saglabā tā labākās tradīcijas.

Komponistu Pēteru Etvešu amerikāņu mūzikas kritiķis Bernards Holends nodēvējis par "laikmetīgās mūzikas pasaules karu veterānu". Etvešs daudz un nopietni darbojies elektroniskās mūzikas laukā Vācijā. Parīzē vadījis laikmetīgās mūzikas ansambli Ensemble Intercontemporain, un tur gūtā pieredze atspoguļojas operas skaņu audeklā. Līdzās avangarda meistaru Luidži Nono, Karlheinca Štokhauzena un Pjēra Bulēza ietekmei operas muzikālajā struktūrā Etvešs apliecinājis cieņu daudz senākām tradīcijām, veidojot Verdi spalvas cienīgus ansambļus un garas kantilēnas vokālās līnijas.

Parīzes teātra Châtelet iestudējumā piedalās trīspadsmit dziedātāju (četri kontrtenori, trīs tenori, trīs baritoni, trīs basi) un divi specifiska sastāva orķestri. Izrādes muzikālie vadītāji – Kents Nagano un Pēters Etvešs. Izrādes režisors – Usjo Amagacu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja