Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Laiks personiskai, patiesai lūgšanai

Latvijas Radio kora, kamerorķestra Sinfonietta Rīga un diriģenta Sigvarda Kļavas koncertā Svētā Siluāna lūgšanas 26. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Domā skanēs Arvo Perta un Ērika Ešenvalda mūzika, kā arī Georga Pelēča un Andreja Selicka darbu pirmatskaņojumi.

Svētais Siluāns, kurš nereti tiek dēvēts arī par Sirdsskaidro Atonas Siluānu, ir viena no pareizticīgo baznīcas izcilākajām un spilgtākajām aizvadītā gadsimta personībām. Mūka pašaizliedzīgā un kalpošanā pavadītā dzīve un viņa atstātie viedie rakstu darbi turpina rezonēt ticīgo sirdīs un aizvien iedvesmo māksliniekus visā pasaulē. Latvijas Radio kora un tā mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga veidotā koncertprogramma Svētā Siluāna lūgšanas runā par visai cilvēcei būtiskām un mūžīgām tēmām caur Sirdsskaidrā vārdiem. Visas kompozīcijas tapušas, atsaucoties uz Svētā Siluāna patiesajām lūgsnām, ēterisko dzeju vai apgarotajiem sprediķiem. Līdz ar diviem pasaulslaveniem igauņu meistara Arvo Perta opusiem Ādama žēlabas un Siluāna dziesma Rīgas Domā skanēs arī pirms gada pirmatskaņojumu piedzīvojusī Ērika Ešenvalda partitūra Es rakstu, kā arī Georga Pelēča un Andreja Selicka jaundarbi.  

Georgs Pelēcis par korim un kamerorķestrim komponēto darbu Svētā Atonas Siluāna vārds stāsta: "Mēs pastāvam, kamēr pastāv dievišķā liturģija un svētie cilvēki. XX gs. svēto vidū ļoti spilgta figūra ir Atonas mūks Siluāns (1866–1938). Nevar pārvērtēt viņa lūgšanu un sprediķu tekstu aktualitāti mūsdienu un nākamo paaudžu cilvēkiem neatkarīgi no viņu tautības, vecuma un sociālā stāvokļa. Ar savu skaņdarbu aicinu klausītājus ne vien iepazīties ar dažām viņa domām, bet arī garīgi un emocionāli tām pievienoties un tās pārdzīvot savās sirdīs." Ar šo darbu komponists mūs rosina novērsties no bezgalīgajām ikdienas raizēm un pievērsties domām par Dievu, lūgšanām, Dieva mīlestību. 

Ar komponistu Andreju Selicki diriģentu Sigvardu Kļavu saista ilga radoša sadraudzība. Abi kopā pat apceļojuši Sv. Atona kalnu. Savu jaundarbu Svētā Siluāna lūgšana pareizticīgais komponists rakstījis Dieva un viedā mūka slavai. "Viss, ko viņš (Sv. Siluāns) ir pierakstījis – neatkarīgi no pierakstu satura –, ir vai nu šīs visaugstākās, vispilnīgākās Laimes izdziedājums, vai nu raudas, izmisīgs brēciens pēc Dieva, ilgas, slāpes pēc zaudētās Debesu Dzimtenes, vai arī atšķirtības traģisma pārvarēšana. Man ir dārgas viņa ekstāzes, alkas pēc Augstākās pilnības, atsvešinātība no šīs pasaules, reizēm gandrīz vai neizturamā sirds kvēle, tas, cik diskrēti, personiski un tieši viņš uzrunā To, kuru tik ļoti mīl!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja