Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liela un stipra dzīve. Intīmi par Ziedoni

Pirmie koncertuzvedumi Citādas debesis, tā pati dvēsele būs skatāmi 16. un 17. novembrī plkst. 19 mūzikas namā Daile.

"Iespējams, koncertuzvedums sāksies tā," saka mūziķis Kaspars Zemītis. Tad no Imanta Ziedoņa dienasgrāmatas lasīt sāk dzejnieka dzīvesbiedre Ausma Kantāne: "1. janvārī ieraksta nav. Otrajā – nav. Trešajā arī nav. Ceturtajā ir ieraksts: "Cik skaista ir dzīve! Un liela un stipra. Bez kāda izdalāma mirkļa. Viss vienā plūdumā.""

Imants Ziedonis visu dzīvi rakstījis dienasgrāmatas. Kopumā ar vērojumiem un atziņām piepildītas veselas trīsdesmit. Jaunajā koncertuzvedumā Citādas debesis, tā pati dvēsele, kas šonedēļ piedzīvos pirmizrādi mūzikas namā Daile, klausītāji dzirdēs vēl agrāk nepublicētas dzejnieka domas par aktualitātēm Latvijā, pasaulē, kā arī ģimenes un tuvinieku dzīvē notiekošo. 

Ierakstus dienasgrāmatā nolasīt gribējis pats dzejnieks. Viņa dzīvesbiedre stāsta, ka pēc insulta 2005. gadā, lasījumiem gatavojoties, viņš nelielā piezīmju grāmatiņā drebelīgā rokrakstā vēl enerģiski veicis piezīmes. Tagad Ausma Kantāne ieceri nolēma īstenot. Bija tikai jāatrod pareizā komanda. 

Režisors Pēteris Krilovs noskatīts jau sen. A. Kantāne stāsta, ka "visa viņa profesionālā bagāža mani absolūti fascinē". Reizēm viņa pat teikusi: "Ja nu es kaut ko, nezinu, ko, gribētu darīt, režisors būtu Pēteris Krilovs." Kad viņa savu ieceri par Ziedoņa dienasgrāmatu lasījumiem režisoram atklājusi, viņš piekritis un bijis priecīgs, bet A. Kantāne saka, ka pati – dubultā.

Ģitārists Kaspars Zemītis pievienojies, jo A. Kantāne spriedusi, ka lasījumus vajag papildināt muzikāli, bet gan Imanta Kalniņa, gan Raimonda Paula dziesmas dziedātas jau gana daudz. Atlicis vien ļaut mūzikai runāt pašai. Un, kad viņa sapratusi, ka tam, ko viņa lasa no dienasgrāmatām, ir dokumentāls raksturs, bet labi būtu pievienot arī kaut ko literāru, vēl pieaicināts aktieris Vilis Daudziņš. Viņš lasīs Ziedoņa epifānijas un dzeju. Abi mākslinieki iespēju projektā piedalīties uztver kā pagodinājumu.

Visiem komandas biedriem satiekoties, rezultātā sanākusi koncertprogramma, kuru režisors Pēteris Krilovs raksturo kā kaut ko līdzīgu džeza improvizācijas vakaram. Viņš paskaidro: "Nebūs nofiksēts, ko spēlēs Kaspars un ko kurā brīdī teiks Vilis." Mākslinieki mēģinās notvert tēmu un papildināt viens otru. "Ceram, ka mums tas sanāks," režisors saka.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja