Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Lielajā ģildē atklās Baltijas simfonisko festivālu

Lielajā ģildē, 25. novembrī plkst. 19 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris atklās Baltijas simfonisko festivālu ar koncertu Divas ceturtās. Tīrs. Šūmanis igauņu diriģentes Kristīnas Poskas vadībā, informēja pasākuma pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Atklāšanas koncertā līdzās Roberta Šūmaņa Ceturtajai simfonijai skanēs izcilā igauņu mūsdienu komponista Erki Svena Tīra Ceturtā simfonija Magma, kurā solopartiju spēlēs mūsu spožais sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un kuras atskaņojumu klātienē klausīsies pats autors.

Pasaulslavenā igauņu komponista Erki Svena Tīra Ceturtā simfonija Magma ir vulkāniska temperamenta opuss ar jaudīgu sitaminstrumentu solo. Roberta Šūmaņa Ceturtā simfonija atklāj romantisma laika ģēnija apziņas gaismas un mijkrēšļa skaistās zonas.

Kristīna Poska saka: “Tīra mūzikā ir daudz dziļas ilgošanās, daudz spēļu ar gaismu un ēnu. Mani personiski tas ļoti iespaido. Ne pie viena komponista es šo gaismas tematiku neesmu tik lielā mērā sastapusi kā pie Tīra. Savukārt ar Šūmani viņu saista ekstrēmas jūtu pasaules gradācijas. Tīram un Šūmanim ir daudz kā kopīga. Viņu abu simfonijas ļoti labi sader vienā programmā.”

Igauņu diriģente Kristīna Poska ir Eiropā pieprasīta aktīvi koncertējoša diriģente, kuras mākslinieciskais sniegums tiek raksturots kā harismātisks, neparasts un muzikāli piesātināts. Diriģente saņēmusi apbalvojumus vairākos starptautiskos konkursos. Uzreiz pēc Berlīnes Mūzikas augstskolas absolvēšanas viņa kļuva par Berlīnes Komiskās operas kapelmeistari un nostrādāja šajā prestižajā postenī sešus gadus. Patlaban brīvmāksliniece, sadarbojas ar Vācijas, Austrijas, Šveices, Skandināvijas opernamiem un orķestriem.

Koncerta solists sitaminstrumentālists Guntars Freibergs ir viens no 2014. gadā dibinātā ansambļa Perpetuum ritmico izveidotājiem un dalībniekiem. Izcils pedagogs. Prestižu starptautisku konkursu laureāts. Solists un kamermūziķis. Nominēts Lielajai mūzikas balvai 2010 kategorijā Gada jaunais mākslinieks

Nākamais Baltijas simfoniskā festivāla koncerts notiks 1. decembrī Lielajā ģildē. Koncertā Baltijas piramīda uzstāsies triju Baltijas valstu vadošo simfonisko orķestru stīginstrumentālisti diriģenta Gunta Kuzmas vadībā; līdzās Čaikovska skaistajai Serenādei ar slaveno valsi, izskanēs igauņu ģēnija Perta hipnotizējošais opuss Fratres, lietuviešu mistiķes Šerkšnītes vīzija De profundis, latviešu lielmeistara Ivanova šedevrs Poema luttuoso

Bet 9. decembrī Lielajā ģildē notiks koncerts Maskata vertikāle, kur komponists Arturs Maskats (1957) atzīmēs apaļo jubileju ar jaundarbu Baltijas dziesma solistiem, korim un orķestrim; kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija un LNSO Andra Pogas vadībā uzstāsies izcili solisti no Baltijas valstīm – lietuviešu uzlēcošā operzvaigzne Vida Miknevičute, igauņu etniskās mūzikas spilgtā pārstāve Mari Kalkuna un pasaules labākajos opernamos pieprasītais Aleksandrs Antoņenko; programmā arī Žana Sibēliusa Otrā simfonija par godu Somijas neatkarības 100. gadadienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja