Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lielajā ģildē notiks Margaritas Vilcānes jubilejas koncerts un tērpu izstāde

25. janvārī plkst. 19 Lielajā ģildē notiks koncerts Margarita. Melodija. Mode, kas veltīts Margaritai Vilcānei. Koncertā līdzās pašai estrādes leģendai piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Normunds Rutulis, Daumants Kalniņš un daudzi citi

Turpat Lielajā ģildē no 29. janvāra līdz 26. februārim būs skatāma Margaritas Vilcānes skatuves tērpu izstāde, kas iezīmēs modes vietu estrādes jomā XX gadsimta otrajā pusē. Tērpu māksliniece – Ārija Punenova.

Dziedātājas jubilejas koncertā klausītājus priecēs Zigfrīds Muktupāvels, Normunds Rutulis, Intars Busulis, Daumants Kalniņš, grupa Carnival Youth, koris Anima, instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un pati jubilāre. Līdzās Margaritai Vilcānei koncertā piedalīsies īpašie viesi – modes māksliniece Asnāte Smeltere un maestro Raimonds Pauls. Vakars iecerēts kā jubilāres un citu mākslinieku saruna, kurā savīsies tādas populāras dziesmas kā Par pēdējo lapu, Paliec un neaizej, Baltā saule un citas. 

Margarita Vilcāne ir viena no visu laiku populārākajām Latvijas estrādes māksliniecēm. Viņas koncertdarbība ir cieši saistīta ar Lielās ģildes namu (kādreizējo Valsts filharmoniju), kā arī ar Ulda Stabulnieka vokāli instrumentālo ansambli Tip Top un Rīgas Estrādes orķestri. Margarita koncertējusi gan kā solomāksliniece, gan duetā ar ilggadējo skatuves partneri Ojāru Grīnbergu. 

Margarita Vilcāne ir sava laika skatuves ikona, kura neatstāja vienaldzīgu nevienu. Atzinību Latvijā un ārpus tās viņa iemantojusi gan izcilo vokālo dotību, gan krāšņo skatuves tērpu dēļ. No 60. gadu beigām Ārija Punenova – dziedātājas sirdsdraudzene un Rīgas Modeļu nama māksliniece un modele – bija atbildīga par katru modelēto un izgatavoto Margaritas tērpu. Viņas satikās 1967. gadā Monreālā izstādē Expo, kurā Margarita piedalījās kā dziedātāja un Ārija kā modele.

Multimediālajā Margaritas Vilcānes koncerttērpu izstādē tiks eksponēti divdesmit četri tērpi, ar kuru palīdzību tiks atklāts dialogs starp dziedātāju un Āriju Punenovu. Tā ir liecība par modes vietu estrādes žanrā. Izstādē varēs aplūkot tērpus no dažādiem periodiem, katrs no tiem ir veltīts atsevišķai programmai vai konkrētai dziesmai. Tērpi ir abu mākslinieču kopdarbs. 

Izstādē iekļautas arī tērpu anotācijas, kurās apkopoti Margaritas Vilcānes un Latvijas Mākslas akadēmijas modes mākslas studentu komentāri par tērpu stilistisko aspektu un padomju laikam nepieciešamo radošo attapību to izveidei. Izstādes veidotāji – Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas, Modes mākslas, Grafikas un iepakojuma specialitāšu studenti un mācību spēki. Idejas autores – Barbara Ābele un Sintija Šustiņa.

Izstādes telpas iekārtojums veidots, ievērojot XX gadsimta otrās puses popkultūrai raksturīgos estētiskos principus, atklājot konkrētam laikam raksturīgos izteiksmes līdzekļus un tehnoloģiskās iespējas, izmantojot tolaik populārās krāsas un gaismas valodu.

Ekspozīcija būs skatāma Lielās ģildes Baltajā zālē no 29. janvāra līdz 26. februārim pirmdienās un otrdienās no plkst. 12 līdz 15, kā arī koncerta norises laikā. Izstāde būs atvērta arī 29. janvārī un 19. februārī no plkst. 12 līdz 15, šajā laikā būs klāt idejas autores un modes mākslinieces, kuras stāstīs par tērpiem. 

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja