Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājā tiks pirmatskaņots Artura Maskata Trīskāršais koncerts Bērnības taureņu dejas

30. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā 4. martā plkst. 19 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks Artura Maskata Trīskāršā koncerta Bērnības taureņu dejas pasaules pirmatskaņojums. Šo darbu Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā izpildīs kopā ar izciliem solistiem – ērģelnieci Ivetu Apkalnu, flautisti Ditu Krenbergu un pianistu Reini Zariņu

Arturs Maskats jau iepriekš ir sadarbojies ar Liepājas simfonisko orķestri – 25. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanā 2017. gadā publikas vērtējumam pirmo reizi tika nodots Divpadsmitais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim (solists Reinis Zariņš), un jau šī opusa pirmatskaņojuma dienā dzimusi ideja par trīskāršo koncertu flautai, klavierēm un ērģelēm. 

"Trīskāršais koncerts Bērnības taureņu dejas radies 2021. gada rudenī un ziemā," stāsta Arturs Maskats. "Tieši rudeņos un ziemās mums visvairāk gribas domāt par taureņiem, par vasaru un siltajiem vējiem, par visu tik ātri gaistošo un tomēr nepārejošo." Darbs tapis pēc Liepājas simfoniskā orķestra un solistu Ditas Krenbergas, Ivetas Apkalnas un Reiņa Zariņa ierosmes.

"Šis darbs veltīts manai bērnībai, maniem audžuvecākiem – krustmātei un krusttēvam Lilijai un Artūram Raģiem, kuri kādā tālā Ziemassvētku vakarā kristībās turēja mani uz rokām, kamēr nelielā Strenču baznīca bija pilna ar cilvēkiem un lielā egle mirdzēja un smaržoja. Tā nu savijas kopā bērnības ziemas un vasaras, gaismas atspīdumi baznīcas logos un vējā virpuļojošie taureņi. Imants Ziedonis dzejoļu krājumā Taureņu uzbrukums rakstījis: "Debesīs deg taureņu zvaigzne." Jā, patiešām – viņa tur ir!" saka komponists.

Arturs Maskats ir viens no spilgtākajiem mūsdienu latviešu komponistiem. Viņa mūziku raksturo spriega emocionalitāte un jūtīguma un intelektuālisma organiska līdzāspastāvēšana. Komponista daiļrades kodols ir teātra mūzika – tās klātbūtne mūzikas satura dziļākajā slānī bieži ir jūtama arī citu žanru skaņdarbos. 

Liepājas simfoniskā orķestra rīkotais Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls notiks no 4. līdz 12. martam koncertzālē Lielais dzintars. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja