Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Liepājā un Jūrmalā koncertēs stīgu kvartets Artemis

Latvijā koncertēs viens no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem - Berlīnē bāzētais Artemis Quartet, kur pirmo vijoli spēlē latviešu mūziķe Vineta Sareika. Kvartets uzstāsies 2. oktobrī Liepājas koncertzāles Lielais dzintars koncertsērijā Personīgi un 3. oktobrī Dzintaru Mazajā zālē Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanā, informēja koncertu rīkotāji.

Stīgu kvarteta koncertos skanēs šī gada lielā jubilāra Ludviga van Bēthovena 15. stīgu kvartets un Pētera Vaska Sestā stīgu kvarteta pirmatskaņojums.

Bēthovena 15. stīgu kvartetā koncentrējas gan uzkrātās meistarības, gan cilvēcības pieredze. Savukārt Pētera Vaska jaundarbs - Sestais stīgu kvartets ir kā autobiogrāfisks atskats uz pieredzēto. Tā četras daļas vēstī par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos – arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku.

Vinetas Sareikas skanīgā vijole, kuru 1793. gadā darinājis Gvadanjīni, jau kopš 2012. gada iekrāso stīgu kvarteta Artemis ansambli. Pēc uzvarām vairākos starptautiskos konkursos un iekļūšanas prestižā Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureātu vidū 2009. gadā Briselē vijolniece sāka daudzsološu karjeru gan kā soliste un kamermūziķe, gan kā orķestra koncertmeistare.

"Priecājos, ka pēc vairāku gadu pārtraukuma es ar manu mīļo Artemis kvartetu jau jaunā sastāvā atkal varēšu muzicēt Latvijā," saka Vineta Sareika. "Šis īpašais laiks mums ir iemācījis, cik nenovērtējama ir iespēja muzicēt kopā, uzrunāt klausītāju sirdis un izteikt savas emocijas. Gan Bēthovens, gan Vasks savos opusos ir ielikuši bagātu emocionālo paleti, milzīgu intensitāti un pārpasaulīgu skaistumu."

Artemis Quartet starptautiskā karjera aizsākās 1996. gadā, uzvarot prestižajā ARD konkursā Vācijā, un neilgi pēc tam triumfējot arī stīgu kvartetu konkursā Premio Paolo Borciani Itālijā. Kvartets koncertējis Eiropā, ASV, Āzijā, Dienvidamerikā un Austrālijā, tostarp uzstājoties prestižās koncertzālēs un ievērojamos festivālos. Kopš 2004. gada Artemis stīgu kvartets veido savu kamermūzikas ciklu Berlīnes filharmonijas kamerzālē, kopš 2011. gada kopā ar Belcea Quartet arī Vīnes Konzerthaus zālē, un kopš 2016./2017. gada koncertsezonas – Minhenes Prinča Reģenta teātrī.

Kopš 2005. gada Artemis stīgu kvartets ekskluzīvi sadarbojas ar ierakstu namu Virgin, kas šobrīd pazīstams kā Erato. Vairāki no kvarteta daudzajiem ieskaņojumiem saņēmuši nozīmīgus apbalvojumus, tostarp vairākkārt iegūtas Vācu ierakstu kritiķu balvas, Gramophone un Diapason d’Or atzinības, kā arī četras ECHO Klassik balvas. Visu Bēthovena kvartetu ieskaņojums 2011. gadā godināts ar prestižo Francijas balvu Grand Prix de l'Académie Charles Cros.

7. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks dokumentālās filmas Artemis: The Neverending Quartet pirmizrāde Latvijā. Nepilnu stundu garā kinolente ir pārsteidzoši atklāta, līdz aizkustinājumam tieša un aizrautīga dokumentālā filma par cilvēcību un izvēlēm; par skatuves partneriem, kas it kā nav tava ģimene, bet reizē ir kas vairāk nekā tikai kolēģi un draugi; par zaudējumiem, ko pieprasa smalkākā no muzicēšanas formām, kā arī par laimes mirkļiem, ko tā spēj sniegt. Pirms filmas būs iespēja tikties ar Vinetu Sareiku.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs, kā arī bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja