Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Liepājas Simfoniskais orķestris aicina piedzīvot gaišo Volfganga Amadeja Mocarta un Sezāra Franka mūziku

Liepājas Simfoniskais orķestris 22. aprīlī plkst. 19 diriģenta Andra Vecumnieka vadībā aicina mūzikas mīļotājus piedzīvot gaišo Vīnes klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta un beļģu izcelsmes franču romantisma komponista Sezāra Franka mūziku.

Volfgangs Amadejs Mocarts ir viens no pašiem nozīmīgākajiem meistariem pasaules mākslas vēsturē – ģeniāli apdāvināts komponists, pianists, vijolnieks, diriģents, pedagogs. Viņa ārkārtējās muzikālās dotības realizējās visu tolaik eksistējošo profesionālās mūzikas žanru papildināšanā un principiālā reformēšanā, kā arī atjaunināšanā.

Koncerta programmā iekļauti divi Mocarta skaņdarbi – uvertīra operai Lučio Silla, savukārt kulminācijā skanēs Mocarta Sinfonia Concertante obojai, mežragam, fagotam un klarnetei ar orķestri.

Liepājas Simfoniskais orķestris to izpildīs kopā ar obojistu Mārtiņu Zālīti, klarnetistu Kārli Catlaku, fagotistu Arti Zēnu un mežradznieku Ingu Novicānu, kas ir ne vien šī orķestra koncertmeistari savu instrumentu grupās, bet zināmi arī ar savu aktīvo koncertdarbību pūšaminstrumentu ansambļa Kurland Quintet sastāvā.

Sākotnēji šo darbu Mocarts 1778. gadā Parīzē rakstījis obojai, mežragam, fagotam un flautai, taču šādā versijā Sinfonia Concertante publikai nekad nav tikusi spēlēta, un līdz ar to oriģinālā partitūra tika pazaudēta. Skaņdarbs, kādu to pazīstam šodien, kļuva zināms 1869. gadā un sākotnēji tika nekritiski pieņemts kā nedaudz atšķirīga Mocarta zaudētā darba versija. 20. gadsimta 30. gados mūzikas pētnieki šādu pieņēmumu sāka apšaubīt, tomēr Sinfonia Concertante savu popularitāti ir saglabājusi arī mūsdienās, un tā tiek regulāri izpildīta koncertzālēs visā pasaulē.

Vēl bez Mocarta mūzikas, diriģenta Andra Vecumnieka vadībā orķestris atskaņos arī beļģu izcelsmes franču romantisma komponista Sezāra Franka simfoniju Reminorā – simfoniskā repertuāra pērli un hrestomātisku darbu, kas jāiepazīst ikvienam mūzikas mīļotājam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja