Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

LNO Figaro kāzas iestudē radošā komanda no Argentīnas

28. februārī Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks Volfganga Amadeja Mocarta komiskās operas Figaro kāzas pirmizrāde, informēja operas pārstāve Aiga Sprindža. Uzvedumu veido godalgotu argentīniešu mākslinieku komanda – režisors Marselo Lombardero, scenogrāfs Djego Siliano, kostīmu māksliniece Lusiana Gutmane un gaismu mākslinieks Horacio Efrons.

Režisors Marselo Lombardero Mocarta komiskās operas darbību risinās 1980. gadu Latīņamerikas TV seriālu stilistikā, uzburot eksotisku, sociālas un erotiskas spriedzes piesātinātu gaisotni. Scenogrāfs Djego Siliano, izmantojot Frīdas Kalo glezniecībai raksturīgās spilgtās krāsas, uz skatuves uzburs Dienvidamerikas svelmi un juteklisko gaisotni.

tjautīgais Figaro grib precēt daiļo istabeni Suzannu, bet meitenes valdzinājums skāris arī viņa darbadevēju Almavivu. Amora bulta trāpījusi daudziem – un sākas mīlas intrigas ar pārģērbšanos. Vai Figaro izdosies apturēt kaisles pārņemto Almavivu?

"Tādā izrādē kā Figaro kāzas man gribējās ienest dienvidu karstumu un krāsas, jo šai operai piemīt Vidusjūras reģiona siltais aromāts," stāsta režisors Marselo Lombardero. "1980. gadi Dienvidamerikas vēsturē ir ļoti tumšs etaps – tieši šajā laikā augstāko pakāpi sasniedza diktatoru režīmi. Lai gan Figaro kāzas nav politiska drāma, tomēr nolēmu neizvairīties no šī aspekta. Arī Latīņamerikas televīzijas seriālu stilistiku neizvēlējos nejauši. Ciemojoties Latvijā 1996. gadā, atklāju, ka mūsu "ziepju operas" ir ļoti populāras arī šeit. Taču mans nolūks nebija izdomāt jaunu stāstu, bet gan padarīt Mocarta laika stāstu tuvu un saprotamu mūsdienu skatītājam. Klasika ir dzīvotspējīga tad, ja varam pierādīt, ka tajā risinātie dramatiskie konflikti joprojām ir nozīmīgi un svarīgi 21. gadsimta cilvēkam."

Jauniestudējuma scenogrāfs Djego Siliano atklāj: "Saskaņā ar izrādes koncepciju mans uzdevums bija panākt, lai skatuve atgādinātu 1980. gadu Latīņamerikas "ziepju operu". Tādēļ mans galvenais iedvesmas avots bija tādas arī Latvijā labi zināmas daudzsēriju melodrāmas kā Bagātie arī raud ar Veroniku Kastro un citām tā laika televīzijas dīvām."

Jauniestudējuma muzikālais vadītājs būs jaunais latviešu diriģents Valdis Butāns. Lomās iejutīsies operas solisti Jānis Apeinis, Evija Martinsone, Sonora Vaice, Rihards Mačanovskis, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Rihards Millers, Kalvis Kalniņš, Julianna Bavarska, Elīna Šimkus, Jūlija Vasiļjeva u.c., kā arī viessolisti Anna Konovalova un Aleksandrs Miminošvili.

Pirmizrāde skatāma 28. februārī, nākamās izrādes – 1. un 15. martā, 11. aprīlī, 14. maijā, Rīgas Operas festivālā 5. un 11. jūnijā. Vairāk par izrādi lasiet šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja