Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

LNSO aicina uz Vecgada koncertiem kopā ar somu pianistu Īro Rantalu

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) sarupējis Vecgada koncertprogrammu ar diviem intriģējošiem viesiem no Somijas – slavenāko un izcilo somu džeza pianistu Īro Rantalu un, iespējams, jaunāko somu orķestra vadoni Klausu Mekeli, pavēstīja orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Koncerti notiks 28., 29. un 30. decembrī plkst. 19 Lielajā ģildē. 

Koncerta programmā J. Brāmsa Ungāru dejas, A. Dvoržāka Slāvu dejas un  V. A. Mocarta populārais Domažora klavierkoncerts.

LNSO Vecgada koncertu solista - džeza pianista Īro Rantalas vārds ir labi pazīstams džeza mūzikas interesentiem. Tie, kas bijuši viņa koncertos, stāsta, ka Rantalas skatuves šarms esot spēcīgs, attiecības ar publiku ciešas un klavierspēle fascinējoša. Īro Rantala mācījies džezu Sibēliusa akadēmijā un Manhetenas mūzikas skolā.

Viņa klavierspēlē netrūkstu pārsteigumu, ko Rīgā varēs sagaidīt gan Īro Rantalas solosniegumā, gan arī Mocarta populārā Domažora klavierkoncerta atskaņojumā. Šo V. A. Mocarta koncertu katrs atpazīs pēc ļoti populārās otrās daļas, kas skēnējusi kinofilmā Elvīra Madigana.

Par J. Brāmsa un Dvoržāka slavenajām un publikas iemīļotajām simfoniskajām dejām Klauss Mekele saka: “Šajā mūzikā ir bagāta krāsu pasaule un daudzveidīgs izteiksmīgums no dzirkstīm un jautrības līdz skumjām un melanholijai, un tas viss savienots ar plašām melodijas līnijām un enerģētiski piesātinātu dejiskumu – lūk, tāpēc manā ieskatā šie Brāmsa un Dvoržāka darbi ir tik lieliski.”

Diriģents Klauss Mekele sācis mūzikas studijas kā čellists, patlaban rosīgi pievēršas diriģēšanai un jau 20 gadu vecumā radījis plašu rezonansi, diriģējot dzimtās zemes dižākos orķestrus, tostarp Helsinku filharmoniķus, Turku filharmoniķus, Ostrobotnijas kamerorķestri un Kupio simfonisko orķestri, turklāt visi šie kolektīvi vēlas strādāt ar Klausu Mekeli arī turpmākajās sezonās. Tapis zināms, ka viņš izvēlēts par Esas Pekas Salonena asistentdiriģentu Nībelunga gredzena iestudējumā Somijas Nacionālajā operā, sākot ar 2019. gadu.

Iepriekš Vecgada koncerta programmā izsludinātais itāļu pianists Stefano Bollani atcēla savu dalību koncertos Rīgā neparedzētu privāto apstākļu dēļ. 

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR.

Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja