Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

M.Kovaļevska spilgti debitējusi Pučīni festivālā

Maijas Kovaļevskas balss ir spoža, spēkpilna un maiga

Latviešu operdīva Maija Kovaļevska spilgti debitējusi itāļu komponista, nepārspētā vērisma operas meistara Džakomo Pučīni vārdā nosauktajā vasaras festivālā, kas speciāli celtā brīvdabas teātrī Toskānas Torre del Lago kūrortpilsētā pulcē ap 40 tūkstošiem opermīļotāju. Šogad festivāls notiek 54.reizi un kā arvien ilgst divus mēnešus (jūlijs, augusts). Gan ASV, gan Eiropā uz ievērojamākajām operskatuvēm ļoti pieprasītā Maija Kovaļevska Pučīni festivālā dzied sava plašā repertuāra zelta lomu — Mimī operā Bohēma, ko diriģē Marčello Rota. Festivāla piedāvājumā šovasar ir arī Pučīni operas Toska jauniestudējums, arī Turandota un Manona Lesko. Līdzās Pučīni operām arī divas baleta viesizrādes — P.Čaikovska Gulbju ezers un Ā.Adāna Žizele.

"Jauno dziedātāju sastāvs skatuviski ir ļoti patiess, tas deva izrādei jaunības dzirksti, padarot to spontānu un saviļņojošu. Mimī lomā izcēlās Maija Kovaļevska: liriska balss, skanīga un tehniski pārliecinoša, kura bez grūtībām labi dzirdama pāri orķestrim arī brīvdabas arēnā. Perfekta Mimī, ar spožu un spēcīgi rezonējošu dziedājumu, bet arī maiguma un trausluma pilna," vērtējot izrādi, portāls teatro.org īpaši izcēlis latviešu dziedātājas sniegumu. "Maija Kovaļevska — Mimī ir līdzsvarota un emocionāla. Šīs īpašības dziedātājā apvienojas un papildina viena otru gan skatuviski, gan vokāli," dziedātāju recenzijā slavējusi Gazzetta di Parma.

Torre del Lago pilsētā Toskānas Rivjērā, klusuma un dabas daiļuma paradīzē Masačukoli ezera krastā netālu no Tirēnu jūras, Džakomo Pučīni (1858—1924) apmetās 1881.gadā un nodzīvoja vairāk nekā 30 gadu, komponēdams un medīdams. Arī Bohēma ir šeit radīto operu vidū. "Es vienmēr šurp nācu paņemt laivu, lai ar to dotos medībās šaut mērkaziņas, vistilbes, laučus. Bet reiz es gribētu tepat apsēsties un noklausīties kādu no savām operām," komponists vēstulē paudis režisoram un operu Māsa Anželika un Džanni Skiki libretistam Džovačīno Forcāno. Šo vēstuli Pučīni rakstījis 1924.gada novembrī, īsi pirms viņš devās uz slimnīcu Briselē, kur drīz vien nomira. Forcāno, kurš bija Pučīni operu Māsa Anželika un Džanni Skiki libretists, kā arī pirmais Turandotas iestudētājs Milānas operteātrī La Scala (1926), pēc komponista nāves nolēma viņa sapni īstenot dzīvē. Tas izdevās jau pēc dažiem gadiem, kopīgiem spēkiem ar citu slavenu itāļu komponistu Pjetro Maskanji, kurš savulaik kopā ar Pučīni studējis, dzīvojot kopīgi īrētā istabā. 1930.gada 24.augustā uz skatuvītes ezerā ceļojoša opertrupa sniedza operas Bohēma izrādi paša Forcāno režijā un ar Maskanji pie diriģenta pults. Nākamajā gadā trupa atgriezās. Pučīni festivāls ir viens no slavenākajiem operfestivāliem pasaulē, tajā dziedājušas gan pagātnes leģendas, gan šodienas spožākās zvaigznes, bet pērn, atzīmējot Pučīni 150 gadus, uzcelts jauns brīvdabas teātris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja