Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Māra Upmane-Holšteina. Labi būt meitenei!

Māra Upmane-Holšteina kopā ar Astro"n"out iesildīs Prāta vētru


Satiekot Māru Upmani, tagad jau Upmani-Holšteinu, pēc kāda laika neredzēšanas, šķiet, ka nekas nav mainījies - tas pats pāri malām plūstošais optimisms, nezūdošais smaids un vienā ausī iekārts uzkrītošs auskars. Vien vērīgāks skatiens pamanīs jaunu rotaslietu, Mārai uz zeltneša greznojas sudrabaini zeltains gredzentiņš. Pirms nedēļas, 12.jūlijā, grupas Astro"n"out soliste devās laulībā ar mūzikas zinātājiem pazīstamu cilvēku - Jāni Holšteinu, plašāk zināmu kā Goran Gora. Un tagad abi mūziķi papildinājuši savu uzvārdu, aiz svītriņas savējam pievienojot dzīvesbiedra uzvārdu.

Taču Māras smaidam ir vēl cits iemesls - šoceturtdien sākas grupas Prāta vētra koncertturneja Latvijā, un Astro"n"out tajā uzstāsies kā iesildītāji.

Bez apmetņiem un spalvām


"Traki mums šonedēļ iznāk - četras uzstāšanās, no tām divas Preiļos," saka Māra. Nedēļas nogalē Astro"n"out spēlēja Positivus AB festivālā, un vēlāk, aizrautīgi dziedot līdzi citām grupām, kakls meitenei esot nedaudz apskādēts. Tāpēc jādzer tēja ar medu. Pati dziedātāja nedaudz ironizē, ka nu jau liekoties - vairs nekādas ballēšanās pēc koncertiem, lai taupītu spēkus, bet, visticamāk, to dzīvē realizēt neizdosies. "Nu bišķiņ jau var… No otras puses - dzīvojam jau mirklim, un kas gan tā par dzīvi, kurā viss jāierobežo," spriež Māra.

Iesildīt Prāta vētru - tā ir laba iespēja grupai sevi parādīt, ko savulaik jau veiksmīgi izmantojuši gan Double Faced Eels, gan Mofo. Taču Māra saka, pagaidām sajūtas esot pretrunīgas. "No sākuma, protams, bija - juhū! Pamatīgs pacēlums, lepnumiņš…" atceras Māra. Taču pēc tam gan radusies nedrošības sajūta - nav bijis īstas pārliecības par to, vai grupa tam ir gatava, vai spēs sevi parādīt no labākās puses. Taču Māra nolēmusi, ka nav ko satraukties - iesildītāji ir iesildītāji, un prognozēt, kā viņus uzņems publika, nav iespējams. Tagad viņa Prāta vētras turneju gaida ar nepacietību.

Gan pasaulē, gan Latvijā ierasta ir prakse, ka koncertos grupas iesilda mūziķi, kas spēlē līdzīgi "vakara naglām". Vai Astro"n"out mūzika ir salīdzināma ar Prāta vētras sniegumu? Māra uz brīdi apdomājas. "Zini, kā ir? Kaut kādā ziņā Prāta vētra mūzikā latviešus ir audzinājusi, gan jau kaut kas kopīgs tur ir… Es neteiktu, ka mūsu mūzika ir tāda pati," spriež Māra. "Viņi vienmēr ir īsti, bez liekiem apmetņiem un spalvām. Šovs ir, bet tas nepārvēršas par teātri. Turklāt Prāta vētra ir ļoti pozitīva, un tādā ziņā mūsu attieksme sakrīt." Tiesa gan, dziedātāja atzīst, ka Astro"n"out muzikāli ir melanholiskāki, lai arī koncertā tiks spēlētas jestrākās dziesmas. Par vienu gan Māra ir no sirds priecīga - "Labi, ka esmu meitene. Ja būtu čalis, "piesietu", ka gribu līdzināties Kauperam un viņu atdarinu," spurdz mūziķe. Savulaik Mārai un

Renāram jau nācies sadziedāties. "Tāds jauks stāsts, kā pirmo reizi satikāmies," atceras meitene. Pagājušā gada februārī Berlīnes filmu festivālā Kaupers un Upmane kopā atskaņojuši dziesmas no animācijas filmas Lote no Izgudrotāju ciema, tad abi mūziķi arī iepazinušies. "Bija nenormāli superīgi, skanēja burvīgi, un man tiešām prieks, ka izdevās dziedāt duetā ar Kauperu," atzīst Māra. Viņa pati gan nezina, kādēļ Prāta vētra kā iesildītājus izvēlējusies tieši Astro"n"out, taču pieļauj, ka "bijuši vairāki punkti, kas saslēdzās". Arī Lotes dziesmas.

Samtainais vilnis


Rudenī Astro"n"out izdos jaunu dziesmu albumu - tā iznākšana paredzēta septembrī, un pagaidām vēl noris intensīvs studijas darbs. Procesa laikā arī nācies pamainīt studijas. Kā skaidro Māra, grupa ir saistīta nevis ar kādu konkrētu ierakstu kompāniju, bet gan ar skaņu inženieri Armandu Treilihu, kurš pazīstams arī kā grupas Autobuss debesīs skaņu operators. "Ar Armandu esam kopā kopš pirmajiem gabaliem, kad viņš par mums smējās, savukārt mēs viņam neticējām," atzīst Māra. Taču, sadarbojoties jau samērā ilgu laiku, Armands astronautus pazīst vislabāk. "Es pat varu viņam tēlaini izskaidrot, kādu skaņu vēlos, un viņš sapratīs!" apgalvo Māra. Jāpiekrīt vien ir, ka savstarpējai sapratnei jābūt, lai radītu skaņu, ko Māra raksturo kā "samtains vilnis iet pāri…". Dziesmas no jaunā albuma skanēs arī, iesildot Prāta vētru - kā stāsta Māra, Astro"n"out joprojām spēlē pozitīvu mūziku, taču tāda episkuma kā iepriekš gan vairs nebūšot. "Man jau koncertos patīk izpildīt emocionāli smagāko, intīmo daļu," atzīst Māra, taču kā iesildītāji gan šīs melodijas astronauti nespēlēs. "Jāapzinās taču, ka tas līdz galam nav tavs koncerts," saka dziedātāja. "Nevar gaidīt, ka liels cilvēku daudzums ieklausīsies, ja tevi tā īsti pat negaida. Tāpēc jāspēlē kačīgās, ne lēnās dziesmas!"

Gredzens nespiež


Māra gan neatklāj, vai jaunajā albumā varētu būt kāds duets ar Goran Gora, ar kuru 12.jūlijā viņa Mežaparka baznīcā mija gredzenus. "Ideja par kopīgām dziesmām ir, bet nezinu, kā būs ar to realizēšanu," saka jaunā mūziķe. Taču ieraksti, kur viņu balsis skan kopā, esot - pēdējā Goran Gora albumā Māra dziedājusi kā fona vokāliste.

Kādas ir sajūtas pēc viena no dzīvē nozīmīgākajiem notikumiem? "Viss kārtībā, gredzens nespiež," smej Māra. Viņa arī piebilst, ka joprojām īsti neaptverot, ka ir iestūrējusi laulības ostā, vēl jau esot pagājis pārāk īss laiks, lai pie tā pierastu. Turklāt abi jaunlaulātie tikai tagad sākuši dzīvot kopā, arī tas esot neierasti. Pirms kāzām noķerts arī tik tipiskais stress - vakaru pirms īpašās dienas dziedātāja pavadījusi studijā, izdziedādama savu uztraukumu. Taču par privātās dzīves notikumiem Māra ar presi īpaši runāt nevēlas - tā tomēr ir intīma lieta. Un viņai taisnība - vai gan kas mainīsies Astro"n"out daiļradē no tā, ka Mārai jauns statuss un nedaudz garāks uzvārds? Vēl jo vairāk, ņemot vērā to, ka abi jaunieši bijuši pazīstami apmēram septiņus gadus un lēmums par kāzām pieņemts jau pirms gada…

***

Prāta Vētras koncerttūre Tur kaut kam ir jābūt


24.jūlijs - Jelgava, Lielupes pļava pretī Jelgavas pilij

26.jūlijs - Preiļi, pilsētas stadions

1.augusts - Ventspils, Reņķa dārzs

7.augusts - Valmiera, Jāņa Daliņa stadions

9.augusts - Rīga, Mežaparka Lielā estrāde

Biļetes var iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv, to cena no Ls 12 (stāvvietas).

Jau svētdien plkst.9 sākās koncerta skatuves būvēšana Jelgavā, Lielupes pļavā pretī Jelgavas pilij. Prāta vētras koncerttūres Tur kaut kam ir jābūt tehniskais nodrošinājums pārspēj visu iepriekšējo Prāta vētras turneju skaitļus, ziņo Prāta vētras menedžments.

Pasākuma nodrošinājumu Latvijā pārvietos 15 kravas furgonos, bet noslēguma koncertam Mežaparka estrādē 9.augustā tehnikas transportēšanai tiks piesaistītas 22 kravas automašīnas.

Skatuves dekorācijas tiek gatavotas kopš aprīļa, tās izgatavo gan Latvijā, gan Lietuvā. Tūres tehniskā aprīkojuma kopējais svars sasniedz gandrīz 100 tonnu. Īpašo gaismas aprīkojumu vedīs no ASV.

Turnejā līdzi brauks pārvietojamas televīzijas stacijas ar septiņām kamerām. Videoaparatūra tūres nodrošināšanai tiek vesta no Krievijas, Igaunijas, Zviedrijas un Vācijas. Speciāli izveidots īpašs videonoformējums, kuru sagatavojis Aivars Čivželis sadarbībā ar Pilot Heads. Vizuālo efektu realizācijai tiks piesaistītas labākās Latvijas videonodrošinātāju kompānijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja