Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mūs visus vieno ilgas pēc dienvidiem. Zalcburgas Lieldienu festivālā valdīs Itālijas kolorīts

Lieldienas Eiropā ir festivālu laiks. No 22. marta līdz 1. aprīlim notiks tradīcijām bagātais Zalcburgas Lieldienu festivāls, ko savulaik nodibinājis maestro Herberts fon Karajans

Kopš 2023. gada Zalcburgas Lieldienu festivālu vada intendants Nikolauss Bahlers, un katru sezonu programmā tiek izcelts kāds izcils simfoniskais kolektīvs. Pērn tas bija Andra Nelsona vadītais Leipcigas Gewandhaus orķestris, šogad tas būs sera Antonio Papāno vadītais Romas Svētās Cecīlijas Nacionālās akadēmijas orķestris, kas muzicēs koncertos un Amilkāres Ponkjelli operas Džokonda jauniestudējumā.

"Mūs visus vieno ilgas pēc dienvidiem – pēc saules, gaismas un plašiem apvāršņiem –, tāpēc 2024. gada Zalcburgas Lieldienu festivālā dosimies muzikālā ceļojumā uz operas šūpuli Itāliju," saka intendants Nikolauss Bahlers. "Zalcburgā sagaidīsim māksliniekus no Mūžīgās pilsētas Romas, lai piedāvātu klausītājiem daudzpusīgu programmu. Romas Svētās Cecīlijas Nacionālā akadēmija ir viena no senākajām mūzikas institūcijām pasaulē, tajā darbojas izcils koris un nozīmīgākais simfoniskais orķestris Itālijā. Šo orķestri jau ilgus gadus vada galvenais diriģents Antonio Papāno. Zalcburgu vairākus gadsimtus ir saistījusi cieša saikne ar Itāliju, ko nodrošinājusi gan baznīca, gan mūzika – galvenokārt Volfgangs Amadejs Mocarts –, gan teatrāla, rotaļīga attieksme pret dzīvi. Mēs vēlamies atgriezties pie šīs vēsturiskās saiknes un iepazīt Itāliju visās tās šķautnēs: operā, koncertžanrā, dziesmā un dejā," piebilst Nikolauss Bahlers.

Opera Džokonda Zalcburgā skanēs pirmo reizi, tā ir kaisles pilna drāma par mīlestību, greizsirdību, nodevību un cēlsirdību. Džokondu iestudē maestro Antonio Papāno un režisors Olivers Mīrss. Galvenajās lomās iejutīsies soprāns Anna Ņetrebko, tenors Jonass Kaufmanis, mecosoprāns Agņeška Rēlisa un baritons Luka Salsi. Džokondu varēs dzirdēt 23. un 27. martā, kā arī 1. aprīlī.

Antonio Papāno diriģēs arī Romas Svētās Cecīlijas Nacionālās akadēmijas orķestra simfonisko programmu, kurā ir iekļauta Luidži Bokerīni un Lučāno Berio, Amilkāres Ponkjelli, Viktora de Sabatas un Otorīno Respīgi mūzika (24. un 31. martā), kā arī Džuzepes Verdi Rekviēmu (25. un 29. martā). Otro simfonisko programmu kopā ar Romas orķestri atskaņos diriģents Jakubs Hruša – to veidos Hektora Berlioza un Bohuslava Martinū darbi (26. un 30. martā).

Ar Johannesa Brāmsa kamermūzikas programmu uzstāsies baritons Kristiāns Gerhāers un pianists Gerolds Hūbers (24. martā), savukārt soprāns Līse Dāvidsena un tenors Fredijs de Tommāzo kopā ar pianistu Džeimsu Baijē interpretēs Riharda Vāgnera, Džuzepes Verdi, Frančesko Čileas, Džakomo Pučīni, Riharda Štrausa, Paolo Tosti, Frederika Lēves un Franča Lehāra kompozīcijas (28. martā).

Skats no horeogrāfes un režisores Sašas Valcas veidotā Johana Sebastiāna Baha Jāņa pasijas iestudējuma. Foto – Bernds Ūligs

Lieldienu festivālu 22. martā atklās horeogrāfes un režisores Sašas Valcas un diriģenta Leonardo Garsijas Alarkona veidotais Johana Sebastiāna Baha Jāņa pasijas iestudējums. Tāpat kā pērn, festivālā skanēs ne tikai klasiskā, bet arī elektroniskā mūzika – Itālijas kultūras iedvesmotā eksperimentālā pasākuma Seme koncepciju ir radījis prominentais audiovizuālais mākslinieks un dīdžejs Makss Kūpers. 28. martā viņam pievienosies soprāns Sāra Aristidu un čellists Nīlss Orenss. Par skatuves iekārtojumu rūpējas apvienība Architecture Social Club.

Informācija: osterfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja