Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Musica divina mūsu harmonizēšanai

Putni un ērģelniece Larisa Carjkova meditatīvā programmā

Vokālās grupas Putni un ērģelnieces Larisas Carjkovas sadarbībā tapusi jauna garīgās mūzikas programma Musica divina, kas tikko, svētdien, jau izskanējusi Svētā Pāvila baznīcā Rīgā un būs dzirdama vēl vairākos Latvijas novados.

Vokālās grupas Putni vadītāja Antra Dreģe stāsta, ka jaunās koncertprogrammas muzikālais pamats ir viduslaiku, renesanses un baroka vokālās un vokāli instrumentālās kompozīcijas, kas tapušas, iedvesmojoties no seniem dziedājumiem un tekstiem par mistiskajiem cilvēku aizstāvjiem un Dieva sūtņiem eņģeļiem. "Ideja bija radīt meditatīvu, apcerīgu koncertu, kurā pārsvarā skan senā mūzika. Galvenais iemesls bija tas, ka mūsu laikos cilvēki ir pieraduši pie disonansēm, spriedzes un dramatiskas izjūtas mūzikā, savukārt renesanses laikmetā tapa harmoniska, konsonansēs balstīta mūzika, kas novērsa uzmanību no nevajadzīgas spriedzes un piedāvāja tīru garīgumu," paskaidro Antra Dreģe.

Programmā ietvertie darbi aptver plašu muzikālo stilu klāstu un klausītājiem sniedz iespēju iepazīties ar Latvijā reti atskaņotu autoru mūziku, tajā skaitā unikālās viduslaiku mistiķes un zinātnieces Bingenes Hildegardes lūgšanām, izcilo renesanses polifonijas meistaru Jakoba Gallusa un Orlando di Laso motetēm. Viņu un arī citu autoru darbi ar sakrāliem tekstiem veidos skaņutelpu garīgai apcerei un meditācijai. Savukārt instrumentālās ērģeļu intermēdijas caur Johana Sebastiana Baha divbalsīgo polifonisko, reti atskaņoto duetu prizmu ļaus ielūkoties tālaika cilvēku pasaules uztverē, garīgā piepildījuma meklējumos, ikdienas priekos un bēdās.

Antra Dreģe īpaši priecājas par iespēju atkal atgriezties pie daudzpusīgi talantīgās mūķenes Bingenes Hildegardes dziedājumiem, kuriem veltītas jau trīs Putnu programmas. "Esmu ar tiem ļoti aizrāvusies, un tajos mums visām ir iespēja dziedāt arī kā solistēm," stāsta Putnu vadītāja. Īpašs jaunums ir flāmu skolas senās polifonijas pārlikumi sieviešu balsīm. Ērģelniece Larisa Carjkova savukārt īpaši gaida savu pirmo tikšanos ar Latvijā vissenākajām ērģelēm, kuras atrodas Ugāles baznīcā. "Tās ir autentiskā Baha laika skaņojumā, tāpēc hromatismi izskanēs īpaši krāšņi. Tolaik vēl pavisam jaunā Baha darbu komponēšanas laiks sakrīt ar laiku, kad XVII gs. beigās Ugāles baznīcā iebūvēja šīs ērģeles. Tur jūtama dzīvā vēstures elpa. Baham patiktu," saka Larisa Carjkova.

Programma Musica divina skanēs Salacgrīvas novada kultūras centrā 12. aprīlī, Aizputes Sv. Jāņa ev. lut. baznīcā 14. aprīlī, Valmieras Sv. Sīmaņa ev. lut. baznīcā 22. aprīlī un Ugāles ev. lut. baznīcā 26. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja