Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

No Karaliskā kruīza kuģa uz Latviju

"Karaliskais kruīzs noteikti bija viena no skaistākajām muzikālajām pieredzēm manā dzīvē. Nedēļa uz kuģa, katru rītu pamostoties citā valstī. No rīta - atverot aizkarus un ieraugot neaprakstāmus skatus. Tad rodas īsta iedvesma.

Bija lieliski tur būt kopā ar manu profesoru (vijolnieku un diriģentu) Ogistēnu Dimē, slaveno portugāļu pianisti Mariju Žoao Pirešu, ievērojamo amerikāņu čellistu Geriju Hofmanu, neparasti virtuozo trompetistu Sergeju Nakarjakovu un daudziem citiem izciliem mūziķiem. Koncertējām gan uz kuģa, gan piestājot Barselonā, Tunisijā, Maltā... Viena no iespaidīgākajām vietām noteikti bija Ravello auditorija Itālijā," atgriezusies no prestižā Beļģijas Karalienes Elizabetes kruīza, stāsta vijolniece Elīna Bukša, kura tagad pošas koncertiem dzimtajā Latvijā.

Aizkrauklē dzimusī talantīgā mūziķe jau sešu gadu vecumā kļuva par konkursa Talants Latvijai laureāti, 12 gadu vecumā debitēja ar simfonisko orķestri, bet tagad jau ir 16 konkursu (gan starptautisku, gan vietējo) laureāte. Līdztekus studijām slavenajā Beļģijas Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā viņa koncertē Beļģijā, Nīderlandē, Vācijā, Šveicē, Itālijā, Zviedrijā, Somijā, Anglijā, Krievijā un Latvijā, kur novērtēta ar Lielo mūzikas balvu (2012). Tagad viņa pirmoreiz pie mums muzicēs kopā ar savu studiju biedru, Honens 2012 konkursa (Kanādā, Kalgari) balvas ieguvēju, Sibīrijas mūzikas talantu - pianistu Pāvelu Koļesņikovu.

Trijos Karaliskā kruīza nedēļas koncertos E. Bukša spēlēja M. Bruha vijoļkoncertu ar lielisko Sinfonia Varsovia kamerorķestri no Polijas un britu diriģentu Kristoferu Vorenu Grīnu, savukārt kopā ar kapelas kolēģiem atskaņoja F. Mendelsona trio. "Absolūti debešķīgi" bijis kopā ar Mariju Žoao Pirešu atskaņot Mocarta sonāti. Šī sonāte, kura "nebeidz pārsteigt ar daudzveidību un neticamo gaismas starojumu", skanēs arī Bukšas un P. Koļesņikova dueta koncertos Jēkabpilī un Rīgā līdzās D. Šostakoviča un S. Franka darbiem.

"Šī programma ir mūsu lolojums. Kad par to domājām, ļoti skaidri zinājām, ka vēlamies spēlēt Šostakoviča sonāti un populāro Franka sonāti, kuru, daudziem par brīnumu, līdz šim nebiju spēlējusi. Sonāte ir viens no tumšākajiem un mistiskākajiem Šostakoviča darbiem. Tumsa -biedējoša un pilna sāpju. Koncertu sāksim tieši ar to. Savukārt noslēgumā Franka sonāte - pilna mīlestības, ticības Dievam un liktens pavērsienu," atklāj E. Bukša. Abi mūziķi iepazinās tieši pirms gada, kad P. Koļesņikovs atbrauca mācīties uz Karalisko kapelu pie M. Ž. Pirešas.

"Jau pirmajā uzstāšanās reizē 2012. gada novembrī La Francaise festivālā Flagey koncertzālē Briselē abi sajutām ļoti stipru, iedvesmojošu muzikālo saikni un lielu gandarījumu." Kopš tā laika duets jau uzstājies Beļģijā, Anglijā, Šveicē un Holandē. Sezonas plānos ir kopspēle ar Valonijas Karalisko kamerorķestri franču pianista Franka Braleja vadībā un Maskavā ar Musica Viva kamerorķestri.

Koncerts

Kur, kad: Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā 26.X plkst. 16; Rīgā, Lielajā ģildē 29.X plkst. 19


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja