Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pandēmijas Liriskais triptihs. Trio Fabel atskaņos pirmo no pieciem latviešu mūzikas jaundarbiem

Sestdien, 3. jūlijā, plkst. 20 Mazajā Mežotnes pilī trio Fabel uzstāsies ar programmu Kino atspulgi. Īpašais notikums – Georga Pelēča Liriskā triptiha pasaules pirmatskaņojums

Līdzās jaundarbam skanēs Pētera Vaska Vakara mūzika, franču komponista Gabriela Forē un itāļu kinomūzikas granda Nino Rotas opusi. Koncertu papildinās fotogrāfa Romāna Drica videodarbi.

Georgs Pelēcis ir viens no pieciem latviešu komponistiem, ko trio Fabel mūziķi – klarnetiste Anna Gāgane, čellists Kristaps Bergs un pianiste Linda Leine – uzrunāja pandēmijas sākumposmā, aicinot rakstīt mūziku. Lai arī tobrīd nebija skaidrs, cik ilgs būs klusums koncertzālēs un kā pandēmija ietekmēs cilvēkus, bija nojaušams, ka šis laiks ir ļoti nestabils, raisa pārdomas un tas ir jādokumentē. Tāpēc tika uzrunāti pieci dažādu paaudžu un atšķirīgiem rokrastiem apveltīti latviešu komponisti, visu skaņražu vārdi pagaidām netiek atklāti. 

Pakāpeniski publikai tiks atklāti šie jaundarbi, kas apcer idejas par identitāti, klātbūtni un piederību kādai vietai. Rosinot komponistus radīt, galvenā mūziķu vēlme bija lūgt autoriem atspoguļot pandēmijas laiku, kas bijis periods pārdomām un ideju attīstībai. Pandēmija kā globāls izaicinājums un izolācija vienam no otra tuvināja cilvēkus visā pasaulē. Lai arī ikviens, ko ietekmēja nošķirtība, to izjuta savā veidā, cilvēki dažādās pasaules vietās bija vienoti šajās sajūtās. Trio mūziķiem, kas pamatā uzturas dažādās valstīs (Anna Gāgane – Šveicē, Kristaps Bergs – Beļģijā, Linda Leine – Vācijā), vienojoša bija un aizvien ir sajūta, ka viņi vienlaikus ir piederīgi gan Latvijai, gan savai jaunajai dzīvesvietai un dzīvo sava veida paralēlo dzīvi. Identitātes meklējumi ir bijuši aktuāli vienmēr, bet īpašu nozīmi ieguva tieši šajā laikā. 

Komponisti tika uzrunāti domāt un radīt kontekstā ar minētajām tēmām, un klausītājiem tiks piedāvātas dažādas muzikālās partitūras, ko raisīja komponistu refleksijas par šo laiku. Pirmais no skaņdarbiem, kas tiks piedāvāts klausītājiem, ir Georga Pelēča Liriskais triptihs par latviešu tautasdziesmu tēmām. Jaundarbi tapuši ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.

Biļetes uz 3. jūlija koncertu Mazajā Mežotnes pilī ir pieejamas Biļešu paradīzes tīklā.

4. jūlijā plkst. 17 Kuldīgas Mākslas namā programmu Kino atspulgi mazliet citādākā izkārtojumā dzirdēs kurzemnieki un pilsētas viesi. Koncertu varēs apmeklēt bez maksas.

Šī nav pirmā trio Fabel sadarbība ar latviešu komponistiem. 2019. gada trio iestudēja savu pirmo koncertprogrammu Brāmss, Bēthovens, Skuķe. Tika uzrunāta Evija Skuķe, kas īpaši trio Fabel veltīja kompozīciju Š. Savukārt 2021. gadā tapis Andra Vecumnieka skaņdarbs par kinomūzikas tēmām Fabel Cinema Fantasy. To dzirdēt klātienē būs iespējams 6. augustā kamermūzikas festivālā Satikšanās Saulkrastos kultūras namā Zvejniekciems

Savukārt 8. jūlijā platformā YouTube klausītājiem tiks piedāvāts videoieraksts no kamermūzikas koncertcikla Come Prima VEF Kultūras pilī, kurā būs iespēja dzirdēt gan Andra Vecumnieka Fabel Cinema Fantasy un Ērika Ešenvalda Atspulgus ūdenī, gan Gabriela Forē un Nino Rotas mūziku. Koncerta videomākslinieks – Romāns Drics. 

Informācija: www.triofabel.com un www.facebook.com/triofabel

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja