Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēdējā primadonna. Mirella Freni (1935-2020)

Pasaules opermākslas leģendai, itāļu soprānam Mirellai Freni 27. februārī apritētu 85. dzimšanas diena, taču viņa savu apaļo jubileju nesagaidīja. Mirellas Freni mūžs aprāvās 9. februārī dziedātājas mājās Modenā pēc ilgas un grūtas slimības, medijus informēja mākslinieces ilggadējais aģents Džeks Mastrojāni, IMG Artists.

Viņa bija pēdējais itāļu soprāns, kura izsauca publikas ovācijas jau ar savu parādīšanos vien. Viņas skaistā, ekspresīvā balss, emocionāli piepildītā intonācija, dabiskais frāzējums un intensīvais, dziļi saviļņojošais skatuviskais sniegums bija dzīvā saiknē ar operas zelta laikmeta un vēl agrākām dziedātājām – Renātu Tebaldi, Ličiju Albanēzi, Magdu Olivero, Mariju Kanilju, Amelitu Galli-Kurči un Luīzi Tetracīni. Pēdējā primadonna – tā viņu nodēvējis Brodveja dramaturgs Alberts Innaurato.

"Viņa nespēlēja primadonnas lomu. Viņa nepārprotami bija pirmā lēdija uz skatuves," sacīja Čikāgas simfoniskā orķestra muzikālais direktors Rikardo Muti, kurš Milānas Teatro alla Scala diriģējis daudzas izrādes, kurās dziedāja Mirella Freni. "Viņa ir vēl viens liels posms no dižo itāļu dziedātāju ķēdes, kas iet zudībā, pazūd, un nākotne nešķiet ļoti skaista. Operas pasaule tagad ir diezgan mākoņaina," atzīst maestro.

"Viņas spilgtā un šarmantā personība dzirkstīja vienmēr – spēcīga, bet cilvēciski silta un sirsnīga. Mirella Freni ir paraugs visai operas jaunajai paaudzei un paliks sirdīs un atmiņā mūžīgi," uzsver latviešu operzvaigzne Maija Kovaļevska, kura līdz ar Mirellas Freni nāvi zaudējusi dziļi apbrīnotu Skolotāju un padomdevēju, kurai uzticējusies kopš 2003. gada.

"Mirella Freni mani iedvesmoja uzreiz, kad pirmo reizi dzirdēju viņas skaisto balsi ierakstos. Uzrunāja perfekti izlīdzinātais tembrs visā diapazonā, skaidrā dikcija un dziļā lomu interpretācija. Meklēju un atradu iespēju pie viņas mācīties Itālijā, tik daudz ko vēlējos pajautāt. Kad satiku Freni kundzi, dziedāju noklausīšanos, izturēju lielu konkursu un redzēju, ka viņa smaida. Viņa vēlējās palīdzēt, teica, ka man ir pilnīgi viss, kas nepieciešams skatuvei, tikai jāieliek milzīgs darbs. Esmu pagodināta, ka ilgus gadus varēju pie viņas mācīties, ieguvu daudz vērtīgu padomu." Skolotājas galvenais padoms bijis "būt patiesai uz skatuves un ziedot sevi pilnībā, neatlaidīgā un saudzīgā darbā pie instrumenta, ar lielu mīlestību un cieņu pret operu, apkārtējiem kolēģiem, kā arī publiku", stāsta Maija Kovaļevska. No Mirellas Freni var mācīties arī gudru un piesardzīgu lomu izvēli.

Mirella Freni dzimusi 1935. gada 27. februārī un piedzīvojusi pusgadsimtu ilgu, spožu karjeru, par ko tika godināta īpašā galā koncertā 2005. gada maijā Ņujorkas Metropolitēna operā, ar kuru dziedātāja sadarbojusies četrdesmit gadu. Viņas repertuārs bija plašs – no Mocarta un belcanto operām līdz itāļu vērisma meistardarbiem un krievu operai, taču viņa prata pateikt "nē", ja loma varētu kaitēt balsij – pat atteikt Herberta fon Karajana piedāvājumu dziedāt Tosku. Tāpēc vēl sešdesmit gadu vecumā viņa joprojām spēja gan apgūt jaunas lomas, gan nodziedāt savu īpašo Zelta lomu – Mimi Džakomo Pučīni operā Bohēma, kurā Franko Dzefirelli iestudējuma pirmizrādē Milānas Teatro alla Scala 1963. gadā viņa pirmoreiz satikās ar maestro Karajanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja