Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pie ērģelēm būs pat Renārs Kaupers

Festivālā ORGANismi gaidāmi aizraujoši radoši eksperimenti.

Trešais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, kurā festivāla mākslinieciskā vadītāja, Hamburgas Elbas filharmonijas Goda ērģelniece Iveta Apkalna un pārējie dalībnieki ļausies eksperimentiem ar un par ērģeļmūziku, no 25. līdz 29. oktobrim notiks Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē.

Šīgada festivālam top trīs unikālas koncertprogrammas, kuru galvenie mākslinieki ir Iveta Apkalna, mūziķis Renārs Kaupers, ungāru ērģeļu improvizators Lāslo Fasangs un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jaunie talanti, ļaujot turpināt īstenot festivāla ideju – atklāt ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādās un vēl neapjaustās iespējas. "Apspēlējam arī festivāla kārtas skaitli "3". Tas ir spēcīgs, simbolisks skaitlis mūzikā, reliģijā un dzīvē. Reliģijā tas ir Svētās Trīsvienības simbols. Trīs ir virzība no mazā uz lielo, un šī būs iespēja arī izcelt Rēzeknes Gora spēcīgo garu," stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna. Trīs daļās norisināsies arī viņas solokoncerts Bahs reiz trīs piektdien, 27. oktobrī. Ērģelniece izvēlējusies sešus J. S. Baha Šīblera korāļus un skaņdarbus trīsdaļu metrā – to vidū baroka ērģeļmūzikas zelta virsotni, Pasakalju do minorā un re minora vijoļpartitas Čakonas pārlikumu. Izskanēs arī Dmitrija Šostakoviča vienīgais ērģeļopuss – Pasakalja no operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta – un romantiķa Ferenca Lista virtuozā Prelūdija un Fūga par BACH tēmu.  

Festivālu 25. oktobrī ar diviem koncertiem iesāks muzikālais uzvedums bērniem Viens prāts ar otru, kurā piedalīsies Iveta Apkalna, Renārs Kaupers un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi. Tajā skanēs R. Kaupera dziesmas bērniem, uzturot intrigu – vai ērģeles var atskaņot arī šādas dziesmas? Uzvedumu Ilonas Rupaines vadībā veido režisore Māra Zaļaiskalns, scenogrāfe Daina Salmiņa, tērpu māksliniece Ināra Apele, kormeistare Anda Lipska, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, gaismu mākslinieks Ervīns Šaicāns. Ivetas Apkalnas meita, septiņgadīgā Marī Džo, debitēs uz skatuves Cukurdozes lomā. Tikmēr 26. oktobrī vismazākos apmeklētājus gaida zinātniskā teātra Laboratorium.LV izrāde Skaņas noslēpumi.

Festivāla viesis ir izcilais ungāru ērģelnieks, starptautisku konkursu laureāts Lāslo Fasangs, ar kuru Iveta Apkalna 2002. gadā sastapās pasaules ērģelnieku konkursa finālā Kalgari Kanādā. Tur un toreiz viņš iepazina arī 1934. gadā izgudrotās Hammond ērģeles, kas apvieno ērģeļu un klavieru iespējas. Kopš tā laika viņš ir iemīlējies Hammond ērģelēs. Koncertā Melnbaltās variācijas 29. oktobrī kinozālē viņš uz tām spēlēs improvizācijas un improvizētus skaņu celiņus dažādu valstu melnbaltajām kinofilmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja