Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pienvedējs ar trepēm

Kompānija Mikrofona ieraksti sāk 90. gadu labāko pašmāju albumu izdošanu vinila platēs.

Aptuveni pirms ceturtdaļgadsimta Latvijā sākoties kompaktdisku ērai, pirms tam vinila platēs iznākušie albumi, kas joprojām šķita pārdodami un kādam vajadzīgi, tika izdoti jaunajā formātā, jo tolaik likās, ka plates neviens vairs neklausīsies. Šodien, kad visu savu ierakstu kolekciju iespējams ietilpināt vienā telefonā, lielākie mūzikas baudītāji atkal izvēlas taustāmu formātu un atkāpjas nevis līdz kompaktdiskam, bet līdz vecajām labajām vinila platēm. To ražošanas apjoms pasaulē pēdējos gados pieaug, savukārt kompaktdisku ražošanas apjoms – samazinās, jo visi pārliecinājušies, ka nemaz tik izturīgi un nesabojājami tie nav, kā sākumā tika lielīti.

 

Adatas uzlikšanas rituāls

Vinila skaņa ir ausij tīkamāka, jo tiek nolasīta no rieviņām plates virsmā klausītāja acu priekšā, nevis ieskanas sazin no kurienes, kad uzklikšķini uz faila nosaukuma. Tiek lietoti tēlaini epiteti – plates skaņa esot siltāka, dzīvāka, dabiskāka, ne tik saspiesta, savs šarms ir sprakšķītim, kas rodas no putekļiem un sīkiem skrāpējumiem, adatas uzlikšanas rituālam, plates griešanās vērošanai un, protams, vāka izmēram, kas ļauj vizuāli tīkamākos mākslas darbus ierāmēt un likt pie sienas.

Pēdējos gados vairākus ierakstus vinilā izdevušas grupas Mona De Bo, Tesa, Inokentijs Mārpls, Rīgas modes, Instrumenti, pie savām pirmajām platēm tikuši Dzelzs vilks, Prāta vētra, Židrūns, Indygo, Carnival Youth un citi. Nu pienācis brīdis tiem ierakstiem, kas 90. gados tika izdoti kompaktdiskos vai kasetēs. Kompānija Mikrofona ieraksti sākusi sēriju, kurā ierobežotā tirāžā platēs iznāks vairāki nozīmīgi pašmāju albumi.

 

Ienāk vīriņš, skrūvē lampas

Pirmais no tiem ir Sabiles rokgrupas Pienvedēja piedzīvojumi debijas albums Cilvēks ar trepēm, kas 1996. gadā iznāca tikai kasetē. Grupas senākie cienītāji iebilst, ka pirms tam bijuši divi kasešalbumi Gumijas līme un Nelaiks, bet Pienvedēja piedzīvojumu līderis Māris Žigats precizē, ka tie bijuši Talsu sakaru mezgla studijā tapušie The Smashing Pumpkins, The Breeders un Rage Against the Machine iedvesmoto Sabiles jauniešu demoieraksti, kurus aizsūtīt klubiem un festivāliem, lai tie zina, ko aicina spēlēt.

Cilvēks ar trepēm ir grupas pirmais profesionālās studijās Rīgā pie Tāļa Timrota un Lena Deivisa ierakstītais albums, kuru mākslinieki paši piedāvājuši Mikrofona ierakstiem, un kompānijas pārstāvis Guntars Račs, kurš bija Pienvedēja piedzīvojumus redzējis televīzijas kanālā Pica TV, piekritis. Albuma nosaukums radies ierakstu kompānijas telpās, kur noticis remonts. "Sēžam, domājam par nosaukumu. Ienāk vīriņš ar trepēm, skrūvē lampas, un tajā brīdī mēs saprotam, ka tā arī sauksim albumu un vienu no dziesmām," atceras Māris Žigats. Vēlāk izrādījās, ka cilvēks ar trepēm bijis Mikrofona ierakstu vadītājas Elitas Mīlgrāves vīrs.

Pienvedēja piedzīvojumi kļuva par pirmo grupu no tā sauktajām underground aprindām, kuru izdevusi liela ierakstu kompānija. "Pēc tam sākās lavīna – uzreiz parādījās The Satellites, HMP?, Fact, Herlis. Tas bija muzikāli ļoti bagāts laiks – katra grupa bija pilnīgi citāda," piebilst Māris Žigats. Viņš uzsver, ka viss ir bijis atkarīgs no pašu mērķtiecības – tikai uzstājīgi sevi piedāvājot, mūziķi tikuši pie pirmajiem koncertiem tolaik Igo vadītajā Liepājas klubā Utt., televīzijā un arī pie izdevējiem. "Vienā brīdī attapāmies, ka jau spēlējam Liepājas dzintarā uz vienas skatuves ar tādām superzvaigznēm kā Līvi, Prāta vētra un Rebel, festivālā Roks pret Skrundas lokatoru un Bildēs," stāsta Māris Žigats.

 

Lūgums netraucēt

Albumu Cilvēks ar trepēm pilnā garumā dzīvajā plānots spēlēt tikai divas reizes – tas jau noticis Mūzikas namā Daile Rīgā un klubā Fontaine Palace Liepājā. "Ir dziesmas, kas ar mums izdzīvojušas 23 gadus, dažas nākas mācīties no jauna. Interesanti! Es par jebkuru mūsu dziesmu esmu gatavs krist un celties, jo zinu, kā tās mums nākušas. Pamatotu kritiku esmu gatavs uzklausīt, bet, ja tā ir līmenī "patīk" vai "nepatīk", ar tādām sarunām lūdzu mūs netraucēt," saka Māris Žigats. Vasarā Pienvedēja piedzīvojumi uzstāsies visos lielākajos mūzikas festivālos – Positivus, Summer Sound, Laba daba un Saldus saule.

Līdz gada beigām Mikrofona ieraksti laidīs klajā vēl vismaz četras plates. Šajā sērijā plānots izdot Līvu albumu Karogi, Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna rokoratoriju Kā jūra, kā zeme, kā debess un pārējos grupas Pērkons ierakstus, Menueta albumu In memoriam, Prāta vētras debijas albumu Vairāk nekā skaļi un Nejautā albumu Princess. Visas plates iznāks ierobežotā tirāžā. "Tagad sākam pētīt vinila tirgu, saprotot, ka tas ir ļoti individuāls un neliels. Cilvēks ar trepēm ir saražots 400 eksemplāros, bet, iespējams, turpmāk ražosim pēc iepriekšēja pasūtījuma – cik gribētāju pieteiksies, tik plašu arī būs," sola Guntars Račs. Tas nozīmē, ka viens otrs no šiem izdevumiem varētu kļūt par retumu, kura cena ar laiku ievērojami pieaugs, tāpēc tos vērts ņemt ciet, kamēr vēl ir.

Pienvedēja piedzīvojumi

Cilvēks ar trepēm

Izdevējs Mikrofona ieraksti

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja