Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieskāriens caur mūziku un dzeju. Ieva Saliete un Anna Rancāne tiekas tiešraides koncertprogrammā

Bija domāts pavisam savādāk. Dzejnieces Annas Rancānes jubilejas kontekstā 25. aprīlī bija paredzēts koncertuzvedums Latgolys freska, ko veido Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris, režisors Viesturs Kairišs, aktrise Baiba Broka, etnomūziķe Biruta Ozoliņa un citi. Koncertuzvedums nu pārcelts uz 12. septembri, bet satikšanās ar Annu Rancāni Latgales vēstniecībā Gors tomēr notiks - tiešsaistē 29. aprīlī plkst. 19 būs skatāms koncerts Pieskarties.

Annai Rancānei kopā ar klavesīnisti Ievu Salieti tapusi koncertprogramma Pieskarties. "Ieva Saliete negribēja viena pati spēlēt lielā un tukšā zālē. Bija iecerēts, ka es sēdēšu un klausīšos, bet tad iedomājām, ka mums būs tāds kā mūzikas un dzejas dialogs," stāsta dzejniece. Koncertā klavesīniste Ieva Saliete spēlēs J. S. Baha, Pētera Vaska un Riharda Dubras skaņdarbus, Anna Rancāne lasīs dzejoļus. "Pāršķirstīju savu dzeju un meklēju tās rindas, kas sasaucas ar šo laiku," viņa skaidro. Dzejniecei, kā pašai šķiet, ir deviņi dzejas krājumi. "Man ir tā – ja gribas rakstīt latviski, tad tā arī rakstu, bet ir dzejoļi, kas skan tikai latgaliski." Starp citu, Anna labāk pati lasa savu dzeju nekā tajā klausās citu izpildījumā. "Nemaz jau tik daudzi aktieri nav manus dzejoļus lasījuši. Man patīk, kā lasa Daugavpils teātra aktrise Maija Korkliša, topošajā uzvedumā Latgolys freska to darīs Baiba Broka. Tomēr – kad lasa aktieri, dzeju neuztveru kā savu, taču, kad ieklausos, tad domāju, ka slikti esmu uzrakstījusi. Kad pati lasu, tad to nejūt," pasmejas Anna Rancāne.

Koncertprogrammas Pieskarties nosaukums ir simbolisks. Tas var būt kā fantāzija par šobrīd neatļautajām lietām – satikšanos, pieskaršanos, pabūšanu blakus. Sagadīšanās vai likumsakarība, bet, meklējot dzejoļus šim pasākumam, Anna Rancāne starp savējiem atradusi vienu ar tieši šādu nosaukumu. "Šis ir tāds laiks, kad cilvēki viens no otra ir tālu, ar daudziem satikšanās notiek caur datora ekrānu. Bet pieskarties var caur domām, mūziku, dzeju, lūgšanu."

Šajā pašizolācijas laikā arī Anna mēdz klausīties piedāvātās tiešraides. "Es gan brīnos, kā citiem atliek laiks skatīties filmas, lasīt grāmatas, sakārtot māju, sportot... Man tāpat ir astoņu stundu darba diena, strādāju gan no mājām, gan aizeju uz biroju, kur labāks dators. Gribas iziet ārā kaut uz stundu. Man šajā laikā pietrūkst tā, ka nekur nevaru braukt, pietrūkst pasākumu, koncertu, dievkalpojumu, lai gan viss it kā ir internetā, ierakstos televīzijā. Bet dienas paskrien," stāsta dzejniece.

Jau šovakar koncerts Pieskarties Facebook.com/latgalesgors tiešraidē būs skatāms 29. aprīlī plkst. 19, bet pēc tam – arī www.latgalesgors.lv, sadaļā Koncertieraksti. Koncertu klausītājiem būs iespēja skatīties bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja