Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pirmizrādi piedzīvos pirmā latviešu oriģināloperete Trīs zvaigznes. Zigfrīds

Lāčplēša dienas vakarā, 11. novembrī, plkst. 19.00 VEF kultūras pils Lielajā zālē Operetes teātris aicina skatītājus uz pirmās 21. gadsimta latviešu oriģināloperetes, Platona Buravicka un Jura Hirša Trīs zvaigznes. Zigfrīds pasaules pirmizrādi ekranizētā versijā un tikšanos ar radošo komandu.

Komponists Platons Buravickis un libreta un dzejas autors Juris Hiršs, atsaucoties Latvijas operetes fonda ierosmei, radījuši pirmo 21. gadsimta latviešu oriģinālopereti. Tās muzikālajā audumā žanriski mijiedarbojas operete, mūzikls, reps, valši, tango, tajā vērojama daudzveidīga, – gan plastiska, gan ostinēta ritmika.

"Platona Buravicka radītā, izcilā mūzika solistiem, dejotājiem un simfoniskajam orķestrim būs absolūti negaidīts pārsteigums mūzikas gardēžiem. Tajā vitāla, svaiga, līdz šim komponista daiļradē nedzirdēta lirika, brīnišķīgi gaiši dzidra, klasiski romantiska melodika, kas kā spārnojošs iedvesmas avots paliekot vēl ilgi klausītāju dvēselēs un sirdīs, savijas ar laikmeta ainas raksturojošu skaņu partitūru, ko muzikāli organiski diriģents Valdis Butāns ietērpis skaņas režisora Andra Ūzes veidotajā audio ierakstā ar solistiem un Operetes simfonisko orķestri," stāsta Operetes teātra mākslinieciskā vadītāja, projekta producente Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Operete ir biogrāfisks stāsts par Zigfrīdu Anna Meierovicu, un tā ir Operetes teātra veltījums Latvijai. 

Muzikālais inscenējums ekranizētā versijā stāsta par Latvijas kā valsts rašanos un par Zigfrīdu Annu Meierovicu, kurš panāca Latvijas valsts izveidošanu de jure un de facto, izveidoja Latvijas diplomātisko dienestu. Operetē atainoti notikumi no laika, kad Meierovics bija Bēgļu komitejas biedrs, līdz pat nāves brīdim, kad viņš ir jau starptautiski atzīts diplomāts.

"Šis iestudējums top Operetes teātra un Latvijas Operetes fonda sadarbībā, lolots jau kopš 2017. gada, tas ir veltījums Latvijai valsts simtgadē. Stāsts par sapni, par drosmi un tālredzību, par uzupurēšanos un pašaizliedzību. Meierovics bija neordināra, visu mīlēta personība, idejas par Latvijas suverenitāti spārnots, viņš brauca pa visu pasauli, un viņam vērās visas pasaules valstu augstāko amatpersonu durvis. Viņš klauvēja pie tām. Ja viņu pa vienām meta laukā, viņš gāja pa otrām, gāja gandrīz vai pa logu. Un... viņam līdzi bija mākslinieka Anša Cīruļa zīmēta kartiņa – Latvijas karte! Būdams ar augstu inteliģenci apveltīts vīrs, viņš lieliski saprata mākslas vērtību," pauž Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Dr. hist. Jānis Šiliņš: "Z.A. Meierovics, kurš bija viens no Latvijas valsts dibinātājiem un viens no sava laika spilgtākajiem neatkarības izcīnīšanas simboliem, neapšaubāmi būtu pelnījis sevišķu uzmanību. Uzvaras diplomātiskajās cīņās valsts dibināšanas laikā bija ne mazāk svarīgas kā uzvaras kaujas laukā. Ne velti Meierovicu pēc atgriešanās brīvajā Latvijā sagaidīja kā varoni. Turklāt viņš bija visai neordināra personība, cilvēks ar milzu darba spējām, lielisku paškontroli, neapstrīdamu patriotismu, "dabas dotu" diplomāta talantu. Latvijai ir jāgodina savi varoņi!"

Galvenajās lomās: soprāns Sonora Vaice (Kristīne Bakmane), soprāns Jolanta Strikaite-Lapiņa (Anna Meierovics), tenors Valters Gleške (Zigfrīds).

Uzveduma režisore-režisore inscenētāja-montāžas režisore Dace Micāne-Zālīte, diriģents Valdis Butāns, horeogrāfe Lilija Lipora, māksliniece Sandra Strēle, kostīmu māksliniece Odeta Birmane, scenogrāfijas izpildījums Rolands Strelčs.

Operetes–biogrāfiska stāsta muzikālā inscenējuma ekranizētās versijas pasaules pirmizrāde gaidāma 11.novembrī plkst. 19 VEF kultūras pilī, 12. novembrī plkst. 19 koncertzālē Cēsis, kā arī visā Latvijā.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja