Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Publicēts jaunākais Mūzikas akadēmijas rakstu numurs

Marta vidū publicēts jaunākais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas muzikoloģijas žurnāla Mūzikas akadēmijas raksti (XVIII, 2020) numurs, kas pilnībā veltīts 20. gadsimta norisēm Latvijas mūzikas vēsturē, tostarp mazāk pētītu mūziķu veikuma analīzei, mūzikas un komunikācijas aspektiem pirms simt gadiem un patlaban, kā arī atskaņotājmākslas finesēm šoreiz saistībā ar šī 2020. gada jubilāra Ludviga van Bēthovena klavierdarbu aplikatūru. Numura sastādītāja ir muzikoloģe Baiba Jaunslaviete.

Žurnāla sadaļā Latvijas mūzikas vēsture Inese Žune izpētījusi vijolnieka Teodora Kaizera lomu Latvijas un trimdas izklaides mūzikā, Zane Prēdele atklājusi mazāk zināmās padomju laika muzikoloģes Vijas Muškes sarežģīto stāstu, Astra Graudiņa un Laimdota Kriumane apzinājušas komponista un pedagoga Jāņa Lipšāna mantojumu, bet Edgars Raginskis šķetinājis Pētera Plakida kora dziesmas Zvana vārdi mīklu cenzūras kontekstā.

Savukārt sadaļā Mūzika un komunikācija Alberts Rokpelnis raksta par vārda šlāgeris atspoguļojumu Rīgas vācu laikrakstā Rigasche Rundschau, bet komunikācijas speciāliste Ilva Skulte analizē Evijas Vēberes atspoguļojumu interneta medijos rāmēšanas teorijas gaismā.

Sadaļā Atskaņotājmāksla un pedagoģija atrodams īpaši melnbalto taustiņu pavēlniekiem vērtīgs vācu pianista un pedagoga Nilsa Frankes pētījums par aplikatūru Bēthovena klavierdarbos, savukārt žurnālu noslēdz klavieru katedras profesora Venta Zilberta raksts par Jāņa Ivanova divu solodziesmu tekstiem, kuru autoru pseidonīmi padomju cenzūras apstākļos meistarīgi pieseguši trimdā dzīvojošos Andreju Eglīti un Kārli Baltpurviņu.

Mūzikas akadēmijas rakstu jaunākais numurs un pārējie numuri elektroniski lasāmi JVLMA mājaslapā, sadaļā Pētniecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja