Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Radošā apvienība Hotel Pro Forma un Latvijas Radio koris. Pasaule Mainās

Radošā apvienība Hotel Pro Forma un Latvijas Radio koris gatavo vērienīgu jauniestudējumu Neoarctic.

Šovasar top jau trēsais dāņu mākslinieces un režisores Kirstenas Dēlholmas izveidotās apvienības Hotel Pro Forma un Latvijas Radio kora kopprojekts – kora opera Neoarctic, kuras pirmizrāde notiks 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Starptautiskās radošās komandas galvgalī kopā ar Kirstenu Dēlholmu ir diriģents Kaspars Putniņš. Partitūras autori ir britu tehnomūzikas autoritāte Endijs Stots un Nīderlandē un ASV izstudējušais jaunais latviešu komponists Kristaps Auznieks, kurš tikko iestājies Jeila Universitātes doktorantūrā.

Dziedošie tēli. Globālā rūpe

Kora opera Neoarctic ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām. Cilvēki ir kļuvuši par spēku, kas izraisa straujas, iepriekš neparedzētas pārmaiņas uz Zemes. "Mana izglītība ir saistīta ar vizuālo mākslu, taču man ļoti patīk strādāt kopā ar dziedātājiem un veidot izrādes, kurās visi elementi ir vienlīdz nozīmīgi. Var teikt, ka mēs radām dziedošus tēlus. Mums ir brīnišķīga sadarbība ar Kasparu Putniņu un Latvijas Radio kori," stāsta Kirstena Dēlholma. Visi līdzšinējie – vairāk nekā piecdesmit – Hotel Pro Forma darbi ir bijuši ļoti dažādi, un mūzika tajos ir ārkārtīgi nozīmīga. Jāatgādina, ka Kirstena Dēlholma Latvijas Nacionālajā operā iestudējusi izrādi Rienci. Triumfs un sakāve.

"Šis ir precīzs darbs katrā sekundē," par kora operu Neoarctic saka diriģents Kaspars Putniņš. Viņš priecājas par nu jau trešo iespēju strādāt kopā ar Kirstenu Dēlholmu. Pirmā reize bija pirms desmit gadiem, un tā bija saistīta ar 90. gados radītas izrādes Operācija: Orfejs atdzimšanu. Pēc tam, vēloties kopā radīt kaut ko, kas "izaugtu no mūsu savstarpējās sapratnes par pasauli, skaistumu un skaņu", Kirstena Dēlholma un Latvijas Radio koris radīja Kara dabu, kas pēc pirmizrādes Latvijas Nacionālajā operā 2011. gadā apceļoja visu pasauli.

"Jaunais darbs ir loģisks mūsu ceļa turpinājums. Vēlamies attīstīt valodu un principus, kuriem ir milzīgs mākslinieciskais potenciāls, un mainīt sarunas tēmu. Ļoti vispārinātais skatījums uz lietām ir kopīgs visiem darbiem, taču Neoarctic vēsta par šīs pasaules trauslumu. Mēs esam pirmā paaudze cilvēces pastāvēšanas vēsturē, kura to apzinās. Vēl pirms gadiem simt nevienam nenāca prātā, ka daba un Zeme ir kas tāds, ko iespējams iznīcināt un kas pastāv trauslā līdzsvarā. Mūsu pasaules izjūta šodien ir pavisam cita, un jaunā paaudze uzaug situācijā, kurā labi to apzinās," uzsver Kaspars Putniņš.

Tas viss lielā mērā ietekmē mūsu attieksmi pret pasauli un citiem cilvēkiem. "No vienas puses, tas ir stāsts par mūsu attiecībām ar pasauli. Tajā pašā laikā man ļoti patīk kvantu fizikas atklājums, ka objekts mainās atkarībā no tā, kā uz to skatās. Tas daudz stāsta par realitāti. Neoarctic ir skatījums uz pasauli ne tikai caur globālās sasilšanas un ekoloģijas problēmu prizmu, bet arī stāsts par mums pašiem – par katru no mums personiski. Mūsu apziņā Arktika ir liels, varens apjoms. Mēs varam iedomāties šo lielo skaistumu un mežonīgo spēku, taču tas atrodas tālā mūsu apziņas nostūrī un, šķiet, uz mums nekādi neattiecas. Attieksies. Pavisam drīz. Pasaule strauji mainās," piebilst diriģents.

Daudzdimensionāls koris

Koris šajā stāstā darbosies daudzās dimensijās un līmeņos, turklāt izrādē ir daudz elektroniskās mūzikas materiāla, kas tiks ģenerēts no kora dziedātāju balsīm. Neoarctic mūziku rada divi jauni, talantīgi un ļoti atšķirīgi komponisti – Krists Auznieks, kurš Nīderlandē pievērsās elektroniskajai mūzikai un kuram ir daudzpusīga muzikālā pieredze, un Endijs Stots, kurš ar savu tehnomūziku apceļo visu pasauli. "Tādu kora mūziku līdz šim neesmu dzirdējis. Tajā ir daudz spēka un enerģijas," Kaspars Putniņš raksturo Krista Auznieka veikumu.

Kora operu Neoarctic veido 12 ainas, kuras paver skatam skaņu un attēlu ainavu 12 "performatīvās dziesmās". Latvijas Radio kora dziedātāji būs redzami un dzirdami uz lielas skatuves. Viņi izdzied, izčukst, izkliedz un izrunā vārdus, veidojot ritmiskas, atkārtotas, dunošas ainavas. Ritmiska mūzika saplūst ar eksperimentālu elektronisko mūziku. Skaistas melodijas te parādās, te pazūd. Skatuve ir ietīta baltā audumā – audeklā, uz kura atspoguļosies gaismas un krāsas, video un projekcijas. Tā ir nemitīgi mainīga ainava – skaņas telpa, kurā tērpi un rekvizīti ir materializēta kompozīcijas daļa. Gaisma piepilda telpu ar taustāmu atmosfēru un liegām krāsu ēnām, savukārt salocītais audums veido asas ēnas. Šādu piedzīvojumu mums 26. un 27. augustā sola radošā apvienība Hotel Pro Forma. Septembrī opera Neoarctic skanēs Dānijas Karaliskajā teātrī Kopenhāgenā.

Izrādes Rīgas Krievu teātrī 26., 27.VIII plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 10–20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja