Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raimonds Pauls operu melodijās

Skaistāko operu āriju izlase, kas instrumentālās džeza versijās apkopota komponista un pianista Raimonda Paula, Latvijas Radio bigbenda un kamerorķestra Sinfonietta Rīga stīgu grupas izpildījumā, ir baudāma gan mūzikas albumā R. Pauls |OPERA, gan arī koncertprogrammā, ar kuru mākslinieki šomēnes apceļoja Latviju.

Jaunā albuma prezentācijas programma jau izskanējusi Latgalē - Rēzeknē un Daugavpilī, kā arī Vidzemes koncertzālē Cēsis. Klausītājiem Rīgā gan šādus koncertus pagaidām nesola, taču tieši Raimonda Paula 81. dzimšanas dienā, 2017. gada 12. janvārī, šī programma tiks celta priekšā Dzintaru Mazajā koncertzālē.    

Raimonda Paula un Latvijas Radio bigbenda CD un koncertprogrammā skan gan itāļu meistaru Džakomo Pučīni, Vinčenco Belīni, Džoakīno Rosīni un Džuzepes Verdi skaistākās melodijas, gan lappuses no Riharda Vāgnera daiļrades un franču opermūzikas – Kamila Sensānsa un Žaka Ofenbaka darbiem, kā arī Žorža Bizē Karmenas –, čehu romantiķa Antonīna Dvoržāka Nāras un amerikāņu mūzikas klasiķa Džordža Gēršvina meistardarba Porgijs un Besa. Šajā izlasē iekļauta arī Nakts karalienes ārija no Volfganga Amadeja Mocarta operas Burvju flauta un pat slavenā dziesmiņa par Mekiju Nazi no Kurta Veila mūzikla Trīsgrašu opera

Visas sešpadsmit pasaulslaveno komponistu operu ārijas aranžējis britu mūziķis Kallums O, ar kuru Latvijas Radio bigbends sadarbojies jau agrāk, tostarp nesenajā projektā Johana Sebastiana Baha reminora klavierkoncerts, kur jaunajam māksliniekam izdevās ārkārtīgi smalki Baha mūziku saliedēt ar džeza ritmiem, vienlaikus izgaismojot agrāk vēl neatklātas krāsas Latvijas Radio bigbenda skanējumā. Saglabājot opermelodiju skaistumu, tās atklājas jaunā skanējumā – tapusi harmoniski krāšņa, fakturāli un ritmiski bagātīga instrumentālā džeza mūzika. Opermūzikas pārvērtības vainago Raimonda Paula īpašais klavieru piesitiens, kas brīžiem radniecīgs leģendārajam džeza klasiķa Djūka Elingtona spēles stilam.

"Klavieres šajā mūzikas albumā ir kā dziedošs instruments... pats izbaudu šo melodiju spēlēšanu," Raimonds Pauls izsakās par dalību šajā projektā. Opermūzikas projekta idejas autors Māris Briežkalns stāsta, ka Maestro piekritis idejai zibenīgi, jo ar operu un īpaši Džordžu Gēršvinu viņam ir īpašas attiecības, saistītas ar viņa aizraušanos ar džezu agrā jaunībā. Zīmīgi, ka viens no pirmajiem R. Paula skaņdarbiem, kas iemūžināts Latvijas Radio studijā, ir viņa Fantāzija par Gēršvina tēmām, kur ieskanas arī melodijas no blūzu operas Porgijs un Besa


Albums R. Pauls |OPERA ierakstīts Latvijas Radio1 studijā. Skaņu režisors ir Gustavs Ērenpreiss, pēcapstrādi veicis Kriss Treivs. CD izdevis fonds Mūsdienu mūzikas centrs. To var iegādāties mūzikas veikalos Upe, Randoms un Upe tuviem, tāliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja