Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ritmiskie eksperimenti un talanti

Šad tad mēs neticam, ka tik tiešām tas viss, ko mēs esam sastrādājuši, var notikt. Taču tas notiek. Turklāt mūsu festivāla mākslinieki atbrauks tikai uz Rīgu. Uz citām Baltijas valstīm viņi šovasar nebrauc - par šīs vasaras Rīgas ritmu programmu priecājas ikgadējā festivāla dibinātājs un mākslinieciskais direktors, bundzinieks Māris Briežkalns.

Viņš tikko gandarīts atgriezies no Šlēsvigas-Holšteinas festivāla atklāšanas, kurā pats uzstājies ar Baltic Jazz Trio. "Prezentējot Rīgas ritmu festivālu, man bija prieks, ka, ieraudzīdami mūsu mākslinieku sarakstu un programmu, kolēģi Vācijā man teica: mēs gan nevaram atļauties uzaicināt tādus māksliniekus. Lai gan viņiem ir 160 sponsoru, kuru atbalsts ir summās ar septiņām nullēm. Man ir prieks, ka mēs kopā ar atbalstītājiem to varam," stāsta M. Briežkalns, preses konferencē prezentējot 13. starptautiskā festivāla Rīgas ritmi programmu. Festivāla koncerti un meistarklases notiks no 2. līdz 6. jūlijam. Tas ir Dziesmu svētku laikā, tāpēc nāksies izvēlēties vai pamatīgi iespringt. "Rīgas ritmi ir viens no visapmeklētākajiem festivāliem Latvijā. Rīgā noteikti nekā lielāka un apjomīgāka nav," uzsvēra kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Jauni un pārsteidzoši

Viens no Rīgas ritmu uzdevumiem ir meklēt jaunus talantus. Viens no tiem ir Andreass Varadi - ASV dzīvojošs slovēņu brīnumbērns, ģitāras virtuozs. Viņam ir 15 gadu, bet jau 13 gadu vecumā klajā nāca viņa albums. Apdāvinātais zēns kļuvis par visjaunāko mūziķi, kurš jebkad uzņēmies džeza sesijas vadību pasaulslavenajā Ronjie Scott džeza klubā Londonā, bet pie mums muzicēs džeza kruīzā uz kuģa Misisipi (4.VII) un bezmaksas koncertā (!) atpūtas parkā Egle (5.VII plkst. 20). "Pāris dienu pēc tam, kad biju ar viņu vienojies par koncertu Rīgā, es saņēmu zvanu no slavenā Quincy Jones mūzikas menedžmenta. Amerikāņu producents, viens no kādreizējiem Maikla Džeksona karjeras bīdītājiem, teica: Andreass Varadi tagad ir mūsu mākslinieks. Atbildēju - jā, bet mums līgums jau ir noslēgts," stāsta M. Briežkalns.

Vēl viena festivāla jaunā zvaigzne ir ģitāriste, pianiste un vokāliste Butterscotch - jauna amerikāņu mūziķe, kura lieliski pārvalda bītboksa stilu un konkursā Bostonā uzvarējusi visus konkurentus vīriešus. Jaunajai, enerģiskajai mūziķei organiski piestāv arī izpaušanās hiphopā. Kongresu nama lielajā zālē (5.VII) viņa viesosies ar savu trio.

Jaunā Āfrikas džeza balss Somi, kura Kongresu namā uzstāsies 4.VII kopā ar instrumentālu trio, ir māksliniece no Āfrikas, kura dzīvo Francijā un strādā arī ASV. Savu mūziku, afrikāņu un džeza elementu apvienojumu, viņa pati dēvē par jauno Āfrika džezu. Tas iepaticies tādām mūzikas autoritātēm kā Bobijs Makferins, Džons Ledžends, Kasandra Vilsone, kuri jau iesaistījušies sadarbībā ar jauno, bižaino dīvu.

Leģendu starojums

Festivālā spoži mirdzēs arī lielās mūzikas zvaigznes, kuras jau ir ierakstījušas savu lappusi mūzikas vēsturē. Tāda ir unikālas balss īpašniece un pianiste, Grammy balvu ieguvēja Daiena Šūra - māksliniece, kura lieliski jūtas populārajā mūzikā, kantrimūzikā, taču blūzā un džezā it sevišķi. "Ņemot vērā, ka viņa ir neredzīga, viņas muzikālā izjūta ir īpaša," Māris Briežkalns vēstī par dziedātāju ar apburoši samtaino un līdzsvaroto balsi.

Festivālam Rīgas ritmi līdz šim ikreiz veicies atvest gada visaktuālākos māksliniekus. Šoreiz tas ir taustiņinstrumentālists un komponists Roberts Glaspers, kurš šogad saņēma Grammy balvu par labāko R&B mūzikas albumu. Domubiedru kvartetā viņš atklāsies eksperimentālā džeza, roka un hiphopa mūzikas savijumā.

Džezā nav īsti pieklājīgi teikt "kulta grupa", taču tieši tā presē tiek dēvēts amerikāņu trio Medeski Martin & Wood. "Muzicēšanas stilā, ko viņi paši nosaukuši par avant groove, ir gan rokmūzikas, gan džeza elementi, taču viņu muzicēšana uz skatuves ir tik vienkārša un nesamākslota, ka klausoties dažreiz liekas: es arī tā varētu," saka M. Briežkalns. Šie mūziķi uzstājīgi nedemonstrē savu tehniku, tāpēc muzicēšana ir atraisīta un brīva.

Koklētāja un Zarbugans

Pērn par festivāla Rīgas ritmi atklājumu ārzemju mūzikas kritiķi nosauca programmu Laima Jansone džezā. Gandrīz visi rakstīja, ka tas ir kaut kas īpašs. Pa šo gadu talantīgā kokļu improvizētāja, basists Andris Grunte un bundzinieks Artis Orubs kopā ierakstījuši albumu Zarbugans un ir gatavi atkal uzstāties Rīgas ritmos. Vārds tikšot dots muzikālajam ganam, joko A. Orubs, atklājot, ka par zarbuganu trijotne nodēvējusi lielo timpānu plēvi. To vēcinot, izvilinātas īpašas, noslēpumainas skaņas.

Vairākus projektus speciāli festivālam ir sagatavojis saksofonists un flautists Deniss Paškevičs kopā ar Dānijas ģitāristu Kristianu Franku, kontrabasistu Kenetu Dālu un radoši daudzpusīgo mūsu pašu DJ Monstu. "Festivāla galvenā koncertu vieta, kā arvien, ir Rīgas Kongresu nams. Atgriežas džeza kruīzs ar Misisipi kuģīti - pusdivpadsmitos naktī, kad vairs nav tik karsts un Rīgā iedegas gaismas, aicinām divu stundu braucienā pa Daugavu labas mūzikas pavadījumā," stāsta M. Briežkalns. Deviņi bezmaksas koncerti notiks Kalnciema kvartālā, atpūtas parkā Egle un uz Origo skatuves. Festivāla meistarklases Latvijas Radio studijā pasniegs Džons Medeski, Roberts Glaspers (uz to speciāli brauks jaunie talanti no Igaunijas un Lietuvas), Butterscotch un Andreass Varadi, kā arī jaunais ģitārists Ori Dakari no Izraēlas.

Koncertu izlase

Andreas Varady Trio (ģitāra). Džeza kruīzs Misisipi 4.VII plkst. 23.30, atpūtas parks Egle 5.VII plkst. 20

Koncerti Rīgas Kongresu namā

Robert Glasper Experiment. Somi (Āfrikas jaunā džeza balss) 4.VII plkst. 19

Medeski Martin&Wood (avant groove trio, ASV). Butterscotch (bītbokss) 5.VII plkst. 19

Laima Jansone (kokle), Andris Grunte (kontrabass), Artis Orubs (perkusijas). Daiena Šūra. Džeza leģenda 6.VII plkst. 19

Bez maksas

Atpūtas parkā Egle 4.-6.VII plkst. 20-23, Kalnciema kvartālā 4.VII plkst. 20-23, Origo Summer Stage - festivāla atklāšana 3.VII plkst. 17

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja