Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Romantisma cildinājums

Rīgas Operas festivāls 20. jubilejā pulcē zvaigznes un svin romantismu.

"Šī ir bijusi visromantiskākā operas sezona pēdējos gados, tāpēc izvēlējāmies šo līniju turpināt arī Rīgas Operas festivālā Viva romantica," Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš raksturo šā gada festivāla saturu. Šogad festivāls svin jubileju, jo tas notiks jau divdesmito reizi. No 8. līdz 18. jūnijam tas aicina uz septiņām operizrādēm; festivāla vainagojums būs grezns galā koncerts 18. jūnijā. 

  

Rebekai debija dzimtenē

Šajos gados festivāls ir kļuvis par vērtīgu un publikas pieprasītu tradīciju, kuru gaida gan Latvijas kultūras baudītāji, gan citu valstu skatītāji. Ik gadu Rīgas Operas festivāls piedāvā noskatīties sezonas jauniestudējumus, iepriekšējo sezonu spilgtākos iestudējumus, baudīt galā koncertu, tikties ar iemīļotiem pašmāju solistiem un spožām ārzemju zvaigznēm. Šā gada festivāls, kas iecerēts kā suminājums romantiskajai operai, to atklās caur sezonas jauniestudējumiem – Šarla Guno Faustu, Pētera Čaikovska Jevgeņiju Oņeginu, Žorža Bizē Karmenu un Riharda Vāgnera Tanheizeru.

Šarla Guno operas Fausts izrādēs 8. un 17. jūnijā Margarētas lomu pirmo reizi savā skatuves karjerā dziedās mūsu pasaules zvaigzne soprāns Marina Rebeka. "Man ir liels prieks, ka debitēšu tieši šeit, mājās, šajā ļoti interesantajā iestudējumā, kuru jau esmu redzējusi videoierakstā, un ar šo burvīgo sastāvu. Domāju, ka būs ļoti interesanta, intensīva izrāde. Margarēta ir ļoti interesanta loma – jauna, apgarota, gaiša būtne, un tas, cik tālu viņa nonāk, līdz beigās uzvar tumsu," saka Marina Rebeka, kura nākamgad septembrī dziedās Margarētu Madridē, vēlāk arī Montekarlo operā. 

Franču tenoram Benžamēnam Bernheimam Fausta loma būs pirmais solis franču operas repertuārā, Mefistofeli atveidos vācu bass Andreass Bauers, kurš ar savu spilgto vokālo interpretāciju un iespaidīgo aktierisko tēlu kļuva par pirmizrādes publikas mīluli. Diriģēs iestudējuma muzikālais vadītājs, publikas un mūziķu iemīļotais poļu diriģents Tadeušs Voicehovskis. Fausts Aika Karapetjana režijā un monumentālajā Kristapa Skultes scenogrāfijā ir aizvadītās opersezonas vislabākais iestudējums, tas ieguvis Lielo mūzikas balvu 2016 kategorijā Gada uzvedums.

 

Tatjana – Maija Kovaļevska 

Pētera Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins izrādē (9. jūnijā), kas tapusi diriģenta Aināra Rubiķa un režisores Rēzijas Kalniņas vadībā, titullomā būs pieredzējušais Oņegina tēla interprets Jānis Apeinis, Ļenskis būs Raimonds Bramanis, Tatjanu atveidos Latvijas starptautiskā operdīva Maija Kovaļevska. Viņai šī ir viena no iemīļotākajām lomām, kas pēc debijas uz Vīnes Valsts operas skatuves (2011) dziedāta dažādu zemju opernamos un arī Opermūzikas svētkos Siguldā. "Man šī ir sapņu loma, tāpat kā daudziem soprāniem. Tas ir ļoti romantisks tēls. Katru reizi ir liels prieks to dziedāt gan muzikālajā ziņā, gan Puškina dzejas romāna dēļ. Tas nozīmē iziet cauri kaislei, mīlestībai, veselam dzīves gājumam," saka Maija Kovaļevska. "Mani ļoti intriģē Rēzijas Kalniņas skatījums uz šo stāstu, man būs interesanti sadarboties ar viņu un diriģentu Aināru Rubiķi un atkal tikties ar Irinu Šiškovu (Olgas atveidotāja, mecosoprāns no Sanktpēterburgas), ar kuru kopā Ženēvā dziedājām skaistajā, klasiskajā Ņujorkas Metropolitēna operas iestudējumā, kurā dziedājusi Renē Fleminga un Dmitrijs Hvorostovskis," atzīst Maija Kovaļevska. Pagājušajā sezonā viņas balss skanējusi Austrālijā, Brazīlijā, Meksikā, kur pirmoreiz iejutusies Dezdemonas lomā Džuzepes Verdi operā Otello, nesen Londonā dziedājusi Verdi Rekviēmā, uzstājoties ar Vasilija Petrenko diriģēto Karalisko filharmonijas orķestri. Dziedātāja šovasar atgriezīsies arī Siguldas Opermūzikas svētkos, lai atveidotu Alisi Fordu Dž. Verdi operā Falstafs, kuras iestudējums top speciāli viņai.  

Skarbi mūsdienīgo Žorža Bizē Karmenas versiju Marijas Evas Siņerolas režijā ar Jāni Liepiņu pie diriģenta pults 11. un 14. jūnijā izdzīvos Oksana Volkova un Dmitrijs Golovņins. Eskamiljo mainīsies: toreadoru 11. jūnijā atveidos Rihards Mačanovskis, 14. jūnijā – Jānis Apeinis.         

Vissvaigāko jauniestudējumu, Riharda Vāgnera operu Tanheizers, kura skatuvisko interpretāciju veidojis somu režisors Vilpu Kiljunens ar savu domubiedru scenogrāfu un kostīmu mākslinieku Kimmo Viskari, abas reizes (10. un 15. jūnijā) dziedās pirmizrādes sastāvs: Korbijs Velčs, Liene Kinča, Valdis Jansons, Martina Dike un Timo Rīhonens. Diriģēs Mārtiņš Ozoliņš. Viņš diriģēs arī galā koncertu 18. jūnijā, kurā mirdzēs latviešu operzvaigznes Marina Rebeka, Inga Kalna, Maija Kovaļevska, Egils Siliņš un Valdis Jansons, kā arī viessolisti Oļesja Petrova, Andreass Bauers, Benžamēns Bernheims un Pāvels Černohs. Gandrīz visas biļetes ir jau izpirktas, taču koncertu raidīs arī Lattelecom televīzijas kanālā 360TV, vēlāk turpat būs pieejams ieraksts.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja