Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sauja melnzemes un jūras smilšu. Ir pienācis festivālu Laba daba un Summer Sound laiks

Šajā nedēļas nogalē notiek divi dažādi lielie divdiennieki ar bagātu vēsturi – par izvēli šoreiz nudien sūdzēties ir grēks

Lielais festivāls Positivus Lucavsalā jau aizvadīts vai nokavēts, bet šajā nedēļas nogalē, 4. un 5. augustā, noteikti nevajadzētu laist garām vismaz vienu no diviem Latvijā jau tradicionāli ik gadu notiekošajiem lielajiem festivāliem – Labu dabu Ratniekos vai Summer Sound Liepājā. Abi divdiennieki ar iespēju nakšņot teltīs, otrais, kā jau pilsētā notiekošs, – arī ar viesnīcu iespējām, ja pa kabatai. Tie īpaši savā starpā nekonkurē, jo katrs jau ir iemantojis uzticīgus apmeklētājus, kuri savus ieradumus negrasās mainīt, tāpēc arī daži mākslinieki būs dzirdami abos pasākumos un piedzīvos pilnīgi atšķirīgu pieredzi – tās ir latviešu grupas Dzelzs vilks, Pienvedēja piedzīvojumi, Indygo, Čipsis un Dullais, kā arī burvīgais lietuviešu meiteņu roka trio Shishi, kas savu festivālu debiju Latvijā piedzīvoja Kartupeļpalmā Liepājā 2021. gadā.

Lauku naba

Festivāls Laba daba ir visai tieši saistīts ar Latvijas Universitātes studentu radio Radio NABA, piedāvājot arī šai daudzveidīguma dēļ mūzikas meklētājiem tuvajai raidstacijai draudzīgu repertuāru, kas citur tikpat kā neskan. Citos lielajos festivālos noteicošā ir atmosfēra un mākslinieku saraksts kalpo tikai cilvēku pievilināšanai, turpretim Labas dabas apmeklētāji patiešām klausās mūziku, jo vēlas sevi izglītot. Festivāla laikā notiek koncertu tiešraide Radio NABA ēterā, reportāžas un intervijas, kuru veidošanā šoreiz iesaistīsies arī šo rindu autors.

Norises vieta ir LU atpūtas komplekss Ratnieki Cēsu novada Līgatnes pagastā, kas atgādina palielu lauku sētu, tikai govju un vistu vietā tur var sastapties vien ar suņiem, kurus uz festivālu laipni atļauts ņemt līdzi, tikai saimniekiem ir jāizlemj, vai viņiem ar saviem draugiem sakrīt muzikālā gaume un vēlme satikt cilvēkus, kas trokšņo barā un uzvedas dīvaini.

Līdz ar lietuviešu meitenēm Shishi ārzemju viesu vidū šogad būs Sturle Dagslanns no Norvēģijas, Brass Riot no Vācijas, Shaman Shaman no Izraēlas un Apio Moro no Ugandas. Taču galvenais uzsvars tomēr tiks likts uz vietējiem māksliniekiem, kuru vārdus jau pazīst Rīgas mazo koncertvietu – Noasa, Vagonu zāles, Ādmiņu 4 un Aleponijas – koncertu regulārie apmeklētāji. Kā īpašus var minēt šī gadusimteņa pirmās desmitgades aktuālo grupu – Nohow un Tumors – mūsdienās reti notiekošos koncertus, būs iespēja dzirdēt arī vēl senākus veterānus – Jumpravu.

Labā dabā notiks arī teātra izrādes, to vidū – režisores Ingas Tropas izrāde bērniem Kā saulīte gadījās. Festivāls ir draudzīgs gan suņiem, gan bērniem, kā jau nosaukumam piedienas.

Haosa ilūzija

Liepājas Summer Sound ir pludmales festivāls, ko varētu dēvēt par vislielāko kokteili, kāds Latvijā ir sastopams. Tur atrodoties, var rasties iespaids, ka pat rīkotāji īsti nezina, cik skatuvju tur ir un kas uz tām gaidāms, bet tā ir tikai tāda haosa ilūzija, lai cilvēki ļautos festivāla brīvajam garam jeb rokenrolam līdz smiltīm un ne par ko vairs nedomātu. Ne par to, ko pieņemts uzskatīt par labu gaumi, ne par pilnīgi pretējo. Tādējādi dalībnieku vidū šogad ir arī nu jau pāris desmitgades visvairāk pieprasītā Latvijas mūzikas eksporta apvienība – pagānmetāla grupa Skyforger, kurai visi koncerti ir īpaši ceļojumi mūsu zemes senajā vēsturē.

Jau otro gadu pēc kārtas Summer Sound uzstāsies grupa Nikotīņi no Latvijas jaunās, pēc Covid-19 uzsprāgušās panku scēnas (kam šogad pa pilnam savu mazāku festivālu), par to paldies rīkotājiem, ka viņi iepazīstina ar to apmeklētāju tūkstošus, kuri gandrīz neko citu kā repu neklausās. Hiphopa – līdzīgi kā Positivus programmā – Liepājā būs daudz: no veterāniem, kuru vārdus visi tāpat jau zina, līdz jaunajiem un tiem, kuri jau uzskatāmi par reperu vidējo paaudzi un izpelnījušies atzinību ne tikai šī žanra fanu vidū vien.

Nākamais no iepriekšminētajiem radikāli atšķirīgais dalībnieks ir Andris Freidenfelds ar grupu Labvēlīgais tips, kas festivālos savu "mūziku iereibušiem cilvēkiem" spēlē reti un parasti sniedz tikai atsevišķus koncertus. Meklē pludmales tērpu un pievienojies!

Informācija: labadaba.lv, summersound.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja