Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Septembrī 16. reizi Liepājā notiks ērģeļmūzikas festivāls

No 14. līdz 30. septembrim jau sešpadsmito reizi notiks Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls, informēja festivāla pārstāvji.

Klausītāji tiks gaidīti koncertos gan Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē, kas lepojas ar pasaulē unikālām ērģelēm, kurās ir vairāk kā 7000 stabuļu, gan Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē, gan Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā.

Festivāla atklāšanas koncerts Jubilate Deo notiks, 14. septembrī plkst. 19 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē. Šajā koncertprogrammā apvienojušies Latvijas un Igaunijas mūziķi, kas atskānos V.A. Mocarta, J.S. Baha un F. G. Hendeļa skaņdarbus, arī S. Franka aizkustinošo Panis Angelicus un E. L. Vēbera Pie Jesu atskaņos dzirkstošais un skanīgais Marlēnas Keines soprāns un viesis no Igaunijas - kontrtenors Ka Bo Čans, muzicējot kopā ar vienu no izcilākajām latviešu flautistēm - Ditu Krenbergu un virtuozo ērģelnieci Lieni Andretu Kalnciemu.

Tālāk sekos koncerts Mūzika stīgām un stabulēm Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē 17. septembrī plkst. 17, kurā uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas ansamblis Čellu DREAM TEAM kopā ar ērģelnieci Kristīni Adamaiti. Programmas ietvaru veido garīgā mūzika - J.S.Baha Fantāzija ērģelēm solo un R. Dubras Lux confessionis, bet koncerta centrālie skaņdarbi ir apjomīgais M. Zariņa Koncerts ērģelēm un čellistu ansamblim, kā arī publikas iemīļotā argentīniešu komponista A.Pjacollas cikls Gadalaiki Buenosairesā. Koncertā iekļauts arī jaundarbs - zviedru flautista, komponista un džeza pianista Hokana Sundina kompozīcija.

Piektdien, 22. septembrī plkst. 19Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē notiks koncerts Sarunas ar dzimteni. Šeit apvienojušies mūziķi, kas dzīvo dažādās pasaules malās. Vēlreiz Kristīne Adamaite pie ērģelēm, soprāns Ieva Parša, latviešu čellists ko Kanādas Juris Ķeniņš un saksofonists Artis Sīmanis par programmas “mugurkaulu” izvēlējušies Parīzes konservatoriju absolvējušā un lielāko daļu sava mūža Kanādā pavadījušā komponista Tālivalža Ķeniņa trio Adagio un fūga, kā arī viņa dziesmu Tālā dārza putns. Vēl ārpus Latvijas rakstošos komponistus pārstāvēs Lolita Ritmane no ASV ar jaundarbu, rakstītu tieši šim projektam. Latviju programmā pārstāvēs Rihards Dubra ar skaņdarbu, kurā izmantoti Broņislavas Mārtuževas dzejas fragmenti (pirmatskaņojums). Kā atcere komponistam Pēterim Plakidim izskanēs viņa dziesma Sarkanā svece. Programmā iekļauta arī šā gada jubilāra Ērika Ešenvalda skaņdarbs saksofonam un ērģelēm Adoremus in Aeternum kā arī Alfrēda Kalniņa, Aldoņa Kalniņā un Jāņa Ivanova mūzika.

Sestdien, 23. septembrī plkst. 13 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē fetivāls gaida mazos klausītājus ar ģimenēm koncertā Kā Lauvēns pasaules lielākās ērģeles gāja meklēt! Tas būs muzikāls stāsts mazajiem klausītājiem par to kā Liepājas ģerboņa lauva gāja meklēt pasaules lielākās ērģeles. 

Festivāls turpināsies ar koncertu Satikšanās 28. septembrī plkst. 19 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē. Koncertā uzstāsies ērģelniece Renata Marcinkute Lezjē un soprāns Asta Krikšķjunaite. Duetā abas mūziķes atskaņos J.S. Baha, K.M. Čurļoņa, B. Dvarjona, V.A. Mocarta, R. Dubras un G. Forē skaņdarbus.

29. septembrī plkst. 18 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē viesosies ērģelniece Ilona Birģele kopā ar elektriskās ģitāras spēles meistaru Armandu Alksni, lai komponista Uģia Prauliņa 60 -tjā jubilejas gadā atskaņotu viņa koncertu ērģelēm un elektriskajai ģitārai Dialogi

Festivāls noslēgsies 30. septembrī plkst. 18 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar koncertu Ziemeļu ceļojums ko piedāvā ērģelnieks no ASV Džeimss D.Hiks. Šo koncertu 28. spetmebra vakarā plkst. 18 varēs klausīties arī Kuldīgas Sv Katrīnas baznīcā. 

Liepājas ērģeļmūzikas festivālu iedibināja 2002. gadā Liepājas pašvaldība sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam – Sv. Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kurām ir 131 reģistrs, 4 manuāļi un vairāk nekā 7000 stabuļu. Kopš 1912. gada tās ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles, kuras saglabājušās savā sākotnējā izskatā un nav pārbūvētas.

Koncertu biļetes jau šobrīd iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja