Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Silga Tīruma: Operetē ir jādzied no sirds

Silga Tīruma dzīvo Francijā, bet Latvijā dziedās operetē Klīvija

Operete ir interesants un ļoti grūts žanrs. Te ir jādzied, jātēlo, jādejo, "jāpaņem" publika. Operā tu vari būt statiskāks un slēpties aiz mūzikas un lieliem žestiem, bet, dziedot operetē, neko nav iespējams noslēpt, - atzīst Parīzē dzīvojošā latviešu dziedātāja Silga Tīruma. Viņas prioritāte gan ir operas žanrs un uzstāšanās koncertos un sapņu loma ir Violeta Džuzepes Verdi operā Traviata, taču operešu pasauli viņa lieliski iepazinusi astoņos studiju gados Austrijā, kur sabiedrība šo žanru mīl un lolo tā, kā nekur citur.

Nedrīkst pārspīlēt

Silgas Tīrumas parādīšanās dzimtajā Latvijā ir retums. Operas skatītāji viņu ievēroja Leldes lomā Imanta Kalniņa operas Spēlēju, dancoju koncertuzvedumā, par kuru viņa tika izvirzīta Latvijas Mūzikas balvai un ieguva publikas balvu. Šobrīd, pēc mazuļa piedzimšanas, viņa atgriezusies uz skatuves un dzied operās un koncertos Francijā un Austrijā un kopā ar vīru, opertenoru Pjēru Soldano un abu dēliņu, 2012. gada 26. oktobrī dzimušo Gabrielu Franci Mihaelu Soldano dzīvo Parīzē.

Opereti Silga dēvē par saldo ēdienu. "Visas melodijas šķiet tik saldas. Bet, ja dziedi no sirds, caur savu dvēseli, tas ir citādi. Te nedrīkst tēlot, nedrīkst pārspīlēt, citādi aiziesi citā virzienā, farsā. Mūzika uz to provocē, bet ir jāturas un jāieklausās sirdī. Ja trūkst patiesuma, tad viss, cauri." Silga neslēpj, ka, vērojot samākslotu operetes izrādi, gribas no tās iet ārā.

Tad kāpēc viņa piekrita dzimtenē dziedāt tieši šajā bīstamajā žanrā? "Operete man ir izaicinājums pēc radošās pauzes. Klīvija man ir jauna loma, un šī būs mana pirmā izrāde pēc bērna piedzimšanas. Ilgāku laiku dziedāju tikai koncertus, jo labāk ir nogaidīt, pēc bērna piedzimšanas savest kārtībā elpu." Klīvija ir dziedātājas otrā operešu loma. Pirmo viņa atveidojusi Austrijā, Leobenes pilsētas teātrī - tā bija Anna Elīze, galvenā sieviešu loma Lehāra operetē Paganīni.

"Būt šeit un dziedāt mājās ir liels prieks, bet arī liels izaicinājums, jo skatītāju vidū ir mani pedagogi, daudz pazīstamu cilvēku un draugu. Manu skatuves varoni Klīviju, gluži tāpat kā mani pašu, vada ticība mākslai, viņa ir stipra, pašpārliecināta sieviete, kura galu galā saprot, ka dzīvē nekas nav svarīgāks par mīlestību," atklāj Silga Tīruma, kura mīlestību uz mūziku pamanījusies apvienot pat ar dzemdībām. Tās bijušas vieglas, un viņa kopā ar vīru dziedājusi Violetas un Alfredo duetu no Džuzepes Verdi operas Traviata. Iespējams, tāpēc mazais Gabriels, izdzirdot mūziku, jau diriģē līdzi īstajā ritmā.

Iesaistās valsts prezidents

Silga Tīruma stāsta, ka Niko Dostāla operete Klīvija, kuru operešu cienītāji Latvijā neatminas jelkad redzējuši uz likvidētā valsts Rīgas Muzikālā teātra skatuves, komponista dzimtenē Austrijā ir ļoti pazīstama. Tās personāži satiekas mazas, eksotiskas Āfrikas valstiņas Boligvajas pierobežā, kur miljardieris Potertons angažējis slavenus Holivudas aktierus jaunai, romantiskai filmai, kas tiek uzņemta gleznaino Kordiljēru pakājē. Pēkšņi galvenās lomas tēlotāja, slavena filmu aktrise Klīvija saņem vēstuli no ekrāna partnera Benka, kurā viņš paziņo, ka filmas uzņemšana ir tikai aizsegs lielam un bīstamam darījumam. Benks tajā atsakās piedalīties un ir atgriezies mājās. Vienlaikus Boligvajā noticis apvērsums un varas maiņa, kuras rezultātā miljardieris Potertons, kurš, vienojoties ar iepriekšējo valdību, nopircis lietošanas tiesības apjomīgām un ienesīgām raktuvēm un minerālavotiem, to visu ir zaudējis. Turklāt viņam liegta ieeja valstī. Tieši tāpēc jau viņš finansē filmas uzņemšanu. Tālāk seko visvisādi negaidīti notikumu, intrigu pavērsieni un kaismīga mīla. Izšķirošā nozīme visā šajā ir... valsts prezidentam, kurš inkognito iesaistās filmā iepriekšējā aktiera vietā.

Ilgi gaidītā Niko Dostāla romantiskās operetes Klīvija jauniestudējuma pirmizrāde, kuru gatavo entuziastu privāti atjaunotais Rīgas Muzikālais teātris, notiks jau šosvētdien, 16. februārī, kultūras pilī Ziemeļblāzma. Jauniestudējumā piedalās izcils un skatītāju iemīļots mākslinieku ansamblis - Klīvijas lomu līdzās Silgai Tīrumai, kura to dziedās abās pirmajās izrādēs, gatavo arī Sonora Vaice un Inga Šļubovska. Viņu skatuves partneri būs Ingus Pētersons un Nauris Indzeris. Kopā ar viņiem izrādē piedalīsies Baiba Berķe, Marlēna Keine, Kārlis Rūtentāls, Emīls Kivlenieks, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Jānis Kirmuška, Juris Strenga, Jānis Skanis, Zigurds Neimanis un Voldemārs Šoriņš, orķestris, koris un dejotāji. Kopā ar režisoru Induli Smiltēnu jauniestudējuma radošajā komandā ir producente Agija Ozoliņa-Kozlovska, diriģents Guntars Bernāts, mākslinieciskais konsultants Jānis Kaijaks (seniors), scenogrāfs Jānis Jansons, kostīmu māksliniece Elita Patmalniece un horeogrāfi Agris Daņiļevičs un Vita Bekmane.

Operete

Kur, kad: operetes Klīvija pirmizrāde kultūras pilī Ziemeļblāzma. 16.II plkst. 17. Izrādes arī 23.II, 30.III un 27.IV

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja