Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skaņa uz virzību Dikļu Neikenkalnā

Pirmo Dziesmu svētku vietā – mūsdienu mūzika

Ielikt kāda festivāla nosaukumā vārdu, kas šķiet pazīstams, bet, ja ieskatās vērīgāk, tomēr ne, ir radoši un arī no uzmanības piesaistīšanas viedokļa pateicīgi. Jo cilvēks aizdomājas, kas gan tas tāds ir. Ja virsskaņas lidmašīna ir tāda, kuras kustības ātrums pārsniedz skaņas ātrumu, tātad tā parādās ātrāk, nekā to sadzirdam, tad vārds "virzskaņa" varētu nozīmēt tādu mūziku, kas veicina ne tikai fizisko virzību, liekot ķermenim iekustēties deju ritmā, bet arī apziņas virzību uz kaut kurieni, un tad turpmākais ir atkarīgs no klausītāja, vai viņš ļausies tās iedarbībai, vai aizbrauks atpakaļ mājās tāds pats kā līdz šim un visu piedzīvoto ātri aizmirsīs.

Arvien lielāku popularitāti iegūst festivāli, kas notiek kādās nozīmīgās un gleznainās vietās, nevis lidlaukos vai pļavās, kuru teritorijās iemērītas un uz īsu brīdi tiek uzbūvētas skatuves, lai pēc to nojaukšanas cilvēki turpmāko gadu vai uz visiem laikiem tur vairs neatgrieztos. 6. jūlijā jau no plkst. 12 Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos notiks skaņas virzīts pasākums Virzskaņa, kurā satiksies laikmetīga mūzika, kultūrvēsturiska vieta, daba un cilvēks.

Pirms 155 gadiem šajā vietā tika aizsākta nerimstoša mīlestība latviešu dziedāšanai un kopā sanākšanai – Dziesmu svētkiem. 2014. gadā šeit atklāta Neikenkalna dabas koncertzāle, kas kategorijā Ainava novērtēta kā Gada labākā būve Latvijā 2014. Atsevišķi koncerti pa šiem gadiem tur jau notikuši, bet festivāls ar vairāku Latvijas, Igaunijas un Lielbritānijas mūziķu piedalīšanos notiks pirmo reizi.

Virzskaņas dalībnieku vidū ir mūziķi Alise Joste, Leila Ali, Doni Tondo, The Sound Poets, Goran Gora, Miks Pedaja (Igaunija), Kārlis Kazāks un rokgrupa, Frankie Animal (Igaunija), Storme (Lielbritānija) un trio Ezeri, kas nesen publicējis savu jauno dziesmu Ārā no šogad gaidāmā grupas otrā albuma.

Dziesmu, īpaši tās tekstu, lielā mērā veidojis tās klips ar vizuālajiem elementiem – cilvēka un dabas mijiedarbību –, un šī tēma labi iederas arī festivālā Virzskaņa. Albuma izdošanu trio cienītāji gaidīja jau pagājušogad, bet darbs aizkavējās, jo grupa daudz koncertēja, pavadot režisora Vladislava Nastavševa dziesmas no viņa teātra izrādēm, un paralēli Ezeru ģitārists un vokālists Miķelis Putniņš iesaistījās arī Jāņa Šipkēvica projektā Nepāriet un grupas Instrumenti darbā. Miķelis pats izceļas citu savas paaudzes dziedātāju vidū ar izteikti emocionālu dziedājumu, izceļot skaņdarbu dramaturģiju, dziedot gan falsetā, gan zemā balsī, kas īpaši izbaudāms koncertos, redzot, kā paša balss saišu vibrācijas viņu noved līdz transa stāvoklim, kad šķiet, ka realitāte pazūd. Pats Miķelis šogad pamatīgu iedvesmas devu esot ieguvis neaizmirstamajā Xiu Xiu koncertā Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja