Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tūkstošiem studentu no Baltijas piedalīsies dziesmu un deju svētkos Gaudeamus

Baltijas valstu simtgades vasarā, no 22. līdz 24. jūnijam, studentu kori, mūziķi un deju kolektīvi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tiksies Tartu, lai piedalītos astoņpadsmitajos Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētkos Gaudeamus. Dalībniekiem un apmeklētājiem festivāls sola aizraujošu programmu, kurā mūzikas un deju uzvedumus papildinās pārsteidzoši gaismas un uguns elementi.

Festivāla Gaudeamus atklāšana, izpildot Karla Orfa kantāti Carmina Burana, notiks 22. jūnijā Emajegi upes krastos. Tajā uzstāsies labākie Igaunijas studentu kori un festivāla orķestris Tartu un Tallinas Universitātes mūziķu sastāvā.

"Domājam, ka šādu izpildījumu varētu būtu vēlējies komponists Karls Orfs – tiek plānots spilgts skatuves uzvedums ar dejām, košiem kostīmiem, dekorācijām un gaismu, izmantojot ūdens un pirotehnikas efektus. Mēs esam izvēlējušies labākos skaņas, gaismas un video māksliniekus no Igaunijas. Vēlamies radīt atmosfēru, kas atgādinātu mūzikas festivālu Itālijā," izteicies Gaudeamus 2018 projekta vadītājs Kulno Kungla. 

Vērienīgais festivāls notiek tieši vasaras saulgriežos, tāpēc liela svētku programmas daļa veltīta tieši Līgo svētku tematikai. 23. jūnijā notiks dažādi publiski pasākumi un koncerti, kuru kulminācija būs deju performance Līgo nakts mistērija, kas notiks Tamme stadionā. Pirmo reizi festivāla pastāvēšanas laikā dejas uzvedumā apvienos tradicionālās tautas dejas un laikmetīgo deju. Koncerts plānots vēlu vakarā, un tā veidotāji vēlas piepildīt stadionu ar Līgo nakts neparasto mistifikāciju un trīs Baltijas valstu nāciju svētku tradīcijām. Uzvedumam īpašu māksliniecisko noformējumu piešķirs Igaunijā augsti novērtētais gaismu mākslinieks Mēlis Lusmagi (Meelis Lusmägi).

Savukārt 24. jūnijā pilsētas centrā pie Tartu Universitātes festivāla dalībnieki pulcēsies tradicionālajam svētku gājienam, lai kopā dotos uz estrādi, kur notiks noslēguma lielkoncerts Jāņu dziesmas.

Svētku dalībnieki no Latvijas jau ir sākuši aktīvu gatavošanos dalībai festivālā. 8. februārī Latvijas Universitātes Lielajā aulā notika pirmais koru kopmēģinājums, kurā Igaunijas un Lietuvas diriģentu vadībā tika apgūts abu kaimiņvalstu programmu repertuārs. Bez mēģinājumiem ir plānoti arī vairāki koncerti - 24. februārī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks Latvijas programmas repertuāra koncerts, savukārt īsi pirms došanās uz Igauniju, 10. jūnijā, svētku dalībnieki tiksies koncertā starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsala.

Studentu dziesmu svētku tradīcija sākta Igaunijā, 1955. gada dziesmu svētku laikā. Gaudeamus notiek pārmaiņus visās Baltijas valstīs, lielākoties ik pēc četriem gadiem. Iepriekšējo reizi studentu svētki notika 2014. gadā Daugavpilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja