Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Un laimīgais uzvarētājs ir…

Paziņoti Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas nominanti. Laureāti kļūs zināmi 26. februārī Latvijas mūzikas ierakstu Gada balva ir mazais pašmāju Grammy, kas tā dalībniekiem nodrošina publicitāti – to rāda televīzijā un plaši atspoguļo lasāmie masu mediji, bet ierakstus vērtē nevis pēc to popularitātes, bet kvalitātes.

Žūrija izveidota no muzikologiem un mūzikas žurnālistiem, pieredzējušiem mūziķiem un attiecīgā biznesa pārstāvjiem, kurus pieaicina organizatori – Latvijas Mūzikas producentu apvienība (LaMPA) un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) –, uzskatot, ka tieši šie cilvēki varēs objektīvi novērtēt iesniegtos ierakstus. Kārtējo reizi ir slēgta hiphopa nominācija, jo šī žanra pārstāvji iesnieguši mazāk nekā trīs ierakstus, turklāt ne reizi vien ir izteikuši viedokli, ka Gada balvas žūrija nav gana kompetenta, lai vērtētu hiphopu, kam tiek rīkota neatkarīga balva ar savu ceremoniju. Ir arī citas alternatīvas – 2012. gada nogalē pirmo reizi savas gada balvas sadalīja populārā kroga Aptieka mūzikas mīļotāju komūna, ik gadu klubā _Melnā piektdiena _tiek piešķirtas arī Latvijas metāla mūzikas balvas, taču šogad pirmo reizi smagā roka un metāla mūzikas albuma nominācija būs arī _Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas _sarakstā.

Tas ir viens no jaunievedumiem, par ko pirms vērtēšanas sākuma tika nolemts kopā ar žūrijas pārstāvjiem, kas pērnā gada nogalē tika aicināti piedalīties ierakstu sadalīšanā pa kategorijām. Ieviestas vēl vairākas nominācijas, kas ļaus izvairīties no dažiem līdz šim strīdīgiem jautājumiem. Piemēram, jautājums, kā nošķirt roku no popa, kur visvairāk pretrunu izpelnījusies Latvijas populārākā grupa Prāta vētra, atrisināts, ieviešot poproka albuma nomināciju, kurā jelgavniekiem līdzās labi ieguļas citas slavenības – Astro’n’out un Aija Andrejeva. Ieviesta arī autordziesmu albuma kategorija, kas atrisinās līdz šim neskaidro jautājumu, kur likt tos dziesminieku albumus, kas nav ne īsti folks, ne roks vai pops. Un arī šeit pretendenti ir ļoti dažādi – jaunās paaudzes pārstāvji Goran Gora un El Mars ir līdzās vecmeistariem Uldim Stabulniekam un Haraldam Sīmanim.

No akadēmiskās mūzikas atsevišķi šogad izdalīta kora un vokālo grupu mūzika. Sen bija laiks ievest arī elektroniskās mūzikas un džeza albumu nominācijas, kas nu ir noticis, bet joprojām problēmas vērtēšanā ir alternatīvajā mūzikā, kur ir trīs lieliski, bet ļoti dažādi albumi – ej nu tiec gudrs, vai pēdējā vietā jāatstāj Sus Dungo, Oranžās brīvdienas vai Satellites LV? Milzīgs ir debitantu pieplūdums – pavisam tika iesniegti 24 ieraksti, un jau balsošanas gaitā žūrijas vidū kā ik gadu bija diskusijas, vai šeit drīkst atrasties mūziķi, kuri pazīstami jau gadiem, bet līdz savam pirmajam albumam tikuši tikai pērn.

Kopējais iesniegto albumu skaits – gandrīz 90 – ir krietni lielāks nekā iepriekšējos gados, jo balva kļuvusi pieejamāka arī mūziķiem, kuriem aiz muguras nav ierakstu kompāniju vai kādu citu finansiālu atbalstītāju, – dalības maksa ir samazināta līdz 15 latiem, turklāt ierakstus var iesniegt arī elektroniskā formātā. Ne vien tajos gadījumos, kad taustāmā formāta nav bijis vispār, bet arī tad, ja rūpnieciski saražotos diskus iesniegt vērtēšanai licies izšķērdīgi vai tirāža ir bijusi neliela, un tie gluži vienkārši gandrīz jau izbeigušies. Tiesa gan, daži žūrijas pārstāvji ir izteikuši viedokli, ka taustāmais produkts ar dizaina pievienoto vērtību viņus uzrunā vairāk nekā skaņas failu mape datorā un tas var ietekmēt arī vērtējumu, bet ar to dalībniekiem bija jārēķinās jau laikus.
Tagad, kad nominēto saraksts ir zināms, atliek izteikt minējumus un slēgt derības, kas būs tie laimīgie, kuri, prieka asaras no vaigiem slaukot un žņaudzījot saņemtās balvas no uztraukuma sasvīdušajās rokās, teiks pateicības vārdus no Latvijas Nacionālā teātra skatuves Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonijā 26. februārī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja